Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Να μην υποκύψει ο λαός στο χυδαίο εκβιασμό «ή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ»

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους του «Δημόκριτου»

Να μην υποκύψει ο λαός στο χυδαίο εκβιασμό που κυριαρχεί στην προεκλογική περίοδο, ότι οι επιλογές του είναι ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να αντισταθεί στη σχεδιασμένη επιχείρηση να οδηγηθεί στο να ζει μέσα στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και τη σύγχυση κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Αναφερόμενη σε ποιους απευθύνεται το ΚΚΕ και μπροστά στις εκλογές, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε: «Υπάρχει ένα ακροατήριο στην Ελλάδα πολύ μεγάλο, το οποίο εμείς το προσδιορίζουμε και κοινωνικοταξικά: Μιλάμε για εργατοϋπαλλήλους, μισθωτούς επιστήμονες, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες - που όμως δεν είναι δίπλα στους "ημέτερους", στις διάφορες επιτροπές για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, υπάρχουν και ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες που φυτοζωούν - αναφερόμαστε στους μικροϊδιοκτήτες-μικροπαραγωγούς αγρότες και στους μικρούς επιχειρηματίες, που είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, ο καθένας κρατάει μόνος του την επιχείρηση ή με τη γυναίκα και το παιδί του ή έχουν δυο-τρεις μισθωτούς, για μικρούς επιχειρηματίες που έχουν πολύ μικρό τζίρο και που πάνε να τους ρουφήξουν ή να τους συμπιέσουν τα πολυκαταστήματα.

Απευθυνόμαστε, λοιπόν, σε αυτούς και πιο ειδικά απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν φτάσει σε ένα συμπέρασμα, που μπορεί να μην ταυτίζονται σε όλα με το δικό μας συμπέρασμα, αλλά που έχουν και κοινές εκτιμήσεις ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ή και τα δύο κόμματα κινούνται στην ίδια γραμμή πλεύσης. Είναι πάρα πολλοί εργαζόμενοι που σκέφτονται έτσι, χωρίς ταυτόχρονα να θεωρούμε ότι επειδή τα λέμε και εμείς αυτά σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Το ζητούμενο είναι το εξής: Αυτό που εκτιμούν στην πράξη θα βγει στην κάλπη; Γιατί αν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού ήταν ευχαριστημένη με τα δύο κόμματα, τότε, ή εμείς θα έπρεπε να ψαχτούμε και να ψαχτούμε σοβαρά, θα είχαμε υπαρξιακό πρόβλημα, ή θα έπρεπε να αλλάξουμε θέσεις. Γιατί δε θα μπορούσαμε εμείς να λέμε ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα και ο λαός να χειροκροτεί και να λέει ότι πάνε καλά. Αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι και έχει προχωρήσει η πολιτική τους σκέψη σε έναν καλό δρόμο, πρέπει να το δείξουν στην κάλπη.

Ιδιαίτερα άνθρωποι σκεπτόμενοι, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, δεν πρέπει να υποκύψουν σε αυτόν τον εντελώς επικίνδυνο, ακραίο και χυδαίο εκβιασμό του συστήματος: Το πολύ πολύ να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να πάνε στη ΝΔ, ή να φύγουν από τη ΝΔ και να πάνε στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για έναν εκβιασμό ο οποίος έχει περάσει και με το καρότο και με το μαστίγιο. Και, κυρίως, αυτό που πια είναι ολοφάνερο στην καθημερινή μας ζωή και ακόμα περισσότερο φαίνεται στις εκλογές, είναι ότι υπάρχει μια στόχευση πολλών κέντρων - ενιαίο το κεφάλι, τα πλοκάμια πολλά - όπου κυριολεκτικά θέλουν να κάνουν το μυαλό μας ένα είδος αλοιφής. Δηλαδή, να ζούμε μέσα στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία, στο μπέρδεμα, στη σύγχυση και ανάλογα να μας οδηγούν.

Σήμερα τι λένε: Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ή τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Και προσπαθούν να μας βάλουν να δούμε τι διαφορές υπάρχουν. Υπάρχουν διαφορές; Υπάρχει μια διαφορά: Οξύτατος ανταγωνισμός μεταξύ τους για τη διακυβέρνηση. Δεν είναι μικρή η διαφορά, δεν είναι μικρός ο ανταγωνισμός. Αυτός ο ανταγωνισμός όμως μπορεί να μην ωφελεί σήμερα τη ΝΔ γιατί είναι σε πορεία φθοράς, ή δεν ωφελούσε το ΠΑΣΟΚ το 2004 που ήταν σε πορεία φθοράς το ΠΑΣΟΚ. Ομως, για τους εφοπλιστές, για τους επιχειρηματίες, για το καπιταλιστικό σύστημα, είναι ωφελιμότατος. Διότι έχουν έναν κορμό με δυο πόδια, το ένα είναι η ΝΔ και το άλλο το ΠΑΣΟΚ. Ο κορμός είναι το σύστημα. Τώρα πια η πλουτοκρατία του τόπου θέλει να νικήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά δε θέλει και να κουτσαθεί πάρα πολύ η ΝΔ. Θέλει να την κρατήσει και αυτή σε μια ορισμένη απόσταση μεταξύ τους, ούτως ώστε, και να μην της ξεφύγει κόσμος από τη στρούγκα, και στην περίπτωση φθοράς του ΠΑΣΟΚ - γιατί θα επέλθει και αυτή, θα είναι μια ώρα αρχύτερα - να ξαναφαντάζει η ΝΔ ως εναλλακτική λύση, ή και ως συνέταιρος για κυβερνήσεις συνεργασίας, μια και υπάρχουν και τέτοια σενάρια που προς στιγμήν τα απεύχονται».

Το διαφορετικό και το καινούριο είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ

Σε άλλο σημείο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Καλούμε τους υποψιασμένους, αυτούς πια που απογοητεύτηκαν από τη ΝΔ και δε διατηρούν εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ. Η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση δεν πρέπει να υποκύψουν ούτε σε εκβιασμούς ούτε στο εμπόριο ελπίδας ούτε στην επιλογή του μικρότερου ή μεγαλύτερου κακού. Κάθε επόμενη κυβέρνηση θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όχι επειδή είναι χειρότερο το κόμμα. Αλλά γιατί πάνω σε όλο το προηγούμενο έδαφος αρχίζουν να προστίθενται καινούρια μέτρα. Και με αριθμούς αν το συγκρίνεις, το ΠΑΣΟΚ ήταν χειρότερο από τη ΝΔ του '90-'93, η ΝΔ χειρότερη από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ θα βγει χειρότερο. Γιατί κυλάει το νερό, γεμίζει το ποτάμι, φουσκώνει και κάπου θα εκραγεί. Το διαφορετικό και το καινούριο είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Από κει και πέρα εμείς, απ' όποια θέση κι αν είμαστε την επομένη των εκλογών, θα παλέψουμε. Αλλά πραγματικά, κίνημα που παλεύει χωρίς αποτελέσματα δεν είναι καλό πράγμα. Και η αποτελεσματικότητα συνδέεται σήμερα και με τη συμπόρευση και την ενίσχυση του ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ