Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΗΠΑ ΜΕ ΤΗΝ «ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΉ ΑΣΠΙΔΑ»
Ανοίγει το «παζάρι» με τη Ρωσία

ΜΟΣΧΑ.--

Η διαφοροποιημένη τακτική της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, να διακόψει για την ώρα την εγκατάστασή της στην Πολωνία και την Τσεχία, δεν αλλάζει σε τίποτα το στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για κατοχύρωση της πρωτοκαθεδρίας του. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους ρεπουμπλικάνους υποχώρηση στη Ρωσία, ωστόσο η ουσία είναι ότι προϊδεάζει για νέα παζάρια. Στις δηλώσεις του ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μίλησε περί «υπεύθυνης κίνησης» εκ μέρους του Αμερικανού ομολόγου του, Μπαράκ Ομπάμα. Αλλωστε, η κίνηση τακτικής γίνεται λίγο πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών την επόμενη βδομάδα στη Σύνοδο του G-20. Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Βεστί» σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απλά διόρθωσε το δικό της λάθος και επέλεξε μια πιο εύκαμπτη και αποτελεσματική προσέγγιση, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία «δε θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη γι' αυτή την κίνηση γιατί πλοία με πυραυλικά συστήματα θα μπορούν να αναπτυχθούν οπουδήποτε στον πλανήτη, ακόμα και κοντά στις ρωσικές ακτές».

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για την «ασπίδα», πρόκειται να αναπτυχθούν μέχρι το 2020 πολεμικά πλοία εξοπλισμένα με το Οπλικό Σύστημα Aegis και αναχαιτιστικοί πύραυλοι SM-3, για μικρού και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε αναφορικά με αυτή την εξέλιξη ότι τώρα περιμένει από τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν την ένταξη της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. «Περιμένω ότι έπειτα από αυτήν τη σωστή και γενναία απόφαση, θα ακολουθήσουν και άλλες, περιλαμβανομένης της πλήρους άρσης όλων των περιορισμών ως προς τη μεταφορά υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία και της δραστηριοποίησης για τη διεύρυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να περιλάβει τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία», τόνισε.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, από τις Βρυξέλλες έκανε έκκληση στη Ρωσία για μια νέα στρατηγική συμμαχία προτείνοντας παράλληλα να συνεργαστούν στην πυραυλική άμυνα. «Θα ήθελα η Ρωσία και το ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν να πραγματοποιήσουν μία από κοινού αναθεώρηση των προκλήσεων σχετικά με την ασφάλεια τον 21ο αιώνα, που θα λειτουργήσει σαν σταθερή βάση για τη μελλοντική μας συνεργασία», είπε, σημειώνοντας ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν, ενώ κάλεσε τη Ρωσία να συνταχθεί στην άσκηση «της μέγιστης πολιτικής διπλωματικής πίεσης στο Ιράν για να σταματήσουν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ