Τρίτη 15 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Να γείρει η πλάστιγγα του συσχετισμού προς τη μεριά του λαού

Στις εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αποσπάσματα από την ομιλία του

«Οι εκλογές μπορούν και πρέπει να γίνουν μια ευκαιρία για το λαό να σηκώσει πιο αποφασιστικά το μπόι του απέναντι στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στα κόμματα της πλουτοκρατίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ψήφο στο ΚΚΕ.

Μην αφήσετε το ΠΑΣΟΚ να σας ξεγελάσει. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να φέρει καμιά διαφορετική από τη ΝΔ διαχείριση της οικονομικής κρίσης προς όφελός σας, καμιά διαφορετική πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει την κυβέρνηση, και μάλιστα ισχυρή όπως προπαγανδίζει, θέλει την αυτοδυναμία, θέλει μια κυβέρνηση που θα βαδίσει στον ίδιο δρόμο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό, την κερδοφορία των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια.

Κάθε εκλογική μάχη μπορεί να φέρει το εργατικό κίνημα, το λαό ένα μεγάλο βήμα μπροστά αποκλειστικά και μόνο αν αποδυναμώσει αποφασιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δυναμώσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Με ψήφο στο ΚΚΕ μπορούμε να χαλάσουμε τα νέα αντιδραστικά σχέδια του συστήματος, την επιδίωξή του για νέα σταθερή αντιλαϊκή κυβέρνηση, μονοκομματική ή συνεργασίας.

Με ψήφο στο ΚΚΕ παίρνει δύναμη το κίνημα για να βάλει φραγμό στο πέρασμα νέων αντιλαϊκών μέτρων για τους μισθούς, τα ωράρια, την Κοινωνική Ασφάλιση, την ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, την κυριακάτικη αργία, τις συμβάσεις, το παραπέρα ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών, την επίθεση των μονοπωλιακών μεγαθηρίων στο εμπόριο ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους.

Κοινός αντίπαλος είναι τα μονοπώλια

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει δύναμη για να σπάσει η μοιρολατρία, για να γείρει η πλάστιγγα του συσχετισμού δυνάμεων προς τη μεριά του ενιαίου μετώπου εργατών, φτωχών αγροτών, μικρών επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που πλήττονται από τα μονοπώλια.


Ας σκεφτούμε. Γιατί εφαρμόζονται οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας; Γιατί μόνο έτσι αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου, δημιουργούνται προϋποθέσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, για κέρδισμα μεγαλύτερων μεριδίων στην αγορά. Γιατί οι μικροί ΕΒΕ χτυπιούνται; Γιατί στην αγορά κυριαρχούν τα μεγαθήρια πολυκαταστήματα και τους εκτοπίζουν. Γιατί οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν εγγυημένες τιμές και σίγουρο εισόδημα; Γιατί στον τομέα τροφίμων κυριαρχούν δυο - τρία μεγάλα μονοπώλια που χτυπούν τις τιμές των παραγωγών για να βγάζουν μεγαλύτερα κέρδη. Κοινός αντίπαλος είναι τα μονοπώλια. Να, γιατί το ΚΚΕ προβάλλει την αναγκαιότητα της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας. Που στη δράση της για τα λαϊκά προβλήματα θα αποκαλύπτει τις αιτίες και τους ενόχους. Σ' αυτή τη συμμαχία χωρούν όλοι οι λαϊκοί άνθρωποι εργάτες, αγρότες, άνεργοι, αυταοαπασχολούμενοι, νεολαίοι που μπορούν και θέλουν να βαδίσουν μαζί μας το δύσκολο μα όμορφο δρόμο του αγώνα για τη σύγκρουση και ρήξη με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, που δε θα υποχωρεί στις όποιες δυσκολίες βάζει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης.

Το ΠΑΣΟΚ κλέβει συνειδητά από το ΚΚΕ το σύνθημα των δύο δρόμων, το αδειάζει από το ταξικό του περιεχόμενο, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως παγίδα χειραγώγησης και υποταγής στην πολιτική της πλουτοκρατίας. Ως ανάχωμα στη ριζοσπαστικοποίηση, στην ιδεολογική και πολιτική χειραφέτηση του λαού από την αστική πολιτική.

Καμιά ψήφος χαμένη!

Γι' αυτό λέμε: Καμιά λαϊκή ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη και θα πάει χαμένη αν δεν πάει στο ΚΚΕ, αν σκορπίσει σε κόμματα που έχουν ιδεολογικές και πολιτικές συγγένειες είτε με τη ΝΔ, όπως είναι το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ., είτε με το ΠΑΣΟΚ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν πάει στην αποχή.

Γι' αυτό λέμε ότι από αυτές τις εκλογές μπορεί να κριθεί αν αφαιρέσουμε εμπόδια στο δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε, στο δρόμο για ανάπτυξη υπέρ του λαού. 'Η αν θα προσθέσουμε εμπόδια σ' αυτόν το δρόμο που σημαίνει ενίσχυση του δρόμου των μονοπωλίων. Αν στις εκλογές ο λαός φέρει αποτέλεσμα "μια από τα ίδια", θα είναι πισωγύρισμα.

Ο καθένας και η καθεμιά λοιπόν έχει ευθύνη να συμβάλει στο άνοιγμα αυτού του δρόμου που παλεύει το ΚΚΕ και με την ψήφο του.

Μη σας μπερδεύουν οι συνειδητές απάτες των αστικών κομμάτων, των συμβιβασμένων και υποταγμένων ψευτοαριστερών, των δήθεν ανανεωτών κι άλλων, περί δήθεν φιλολαϊκών, εύκολων λύσεων, με τη συμβολή τους σε στήριξη κυβέρνησης που θα διαχειρίζεται το υπάρχον σύστημα.

Μπορεί να γίνει ένα θαρραλέο, αποφασιστικό βήμα

Το δυνάμωμα του ΚΚΕ στην κάλπη θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την ανασύνταξη ενός ισχυρού πλατιού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας των εργατών, των αγροτών, της νεολαίας, των αυτοαπασχολουμένων. Με ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να γίνει ένα θαρραλέο, αποφασιστικό βήμα μπροστά, κατά της δικομματικής εναλλαγής. Με ισχυρό ΚΚΕ οι εκλογές μπορούν να σημάνουν ένα εγερτήριο σάλπισμα ενός κινήματος, ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και της απογοήτευσης. Για να ανοίξει έναν ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές στο συμφέρον του λαού.

Να φτάσει το σάλπισμα, το κάλεσμα της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.

Το δίλημμα για δήθεν ισχυρή κυβέρνηση που πρέπει να προκύψει από τις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη είναι ένα εκβιαστικό δίλημμα εχθρικό στα λαϊκά συμφέροντα. Ισχυρή κυβέρνηση σημαίνει ισχυρά μονοπώλια. Ισχυρή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σημαίνει ισχυρή επίθεση από τα μεγάλα μονοπώλια σε ό,τι έχει πια απομείνει από τα εργατικά λαϊκά, νεανικά δικαιώματα σε όλους τους τομείς της ζωής.

Ο λαός έχει όφελος από την κάλπη να προκύψει πραγματικά μια ανίσχυρη κυβέρνηση που να νιώσει την ανάσα του λαού καυτή πίσω της. Επειδή θα είναι αδύναμη, θα το σκέφτεται αν θα πάρει αντιλαϊκά μέτρα. Και με δυνατό το λαό, μπορεί και να μην πάρει κάποια απ' αυτά. Θα είναι όφελος για το λαό. Γιατί θα κερδίσει χρόνο, θα κερδίσει έδαφος όσο θα δυσκολεύονται στη νέα επίθεση για νέα κέρδη. Το είπε άλλωστε ανάγλυφα και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εξαγγέλλοντας το πακέτο άγριων σε βάρος του λαού μέτρων στο όνομα της κρίσης. Θέλουμε νωπή λαϊκή εντολή. Επρεπε να τα είχαμε πάρει πιο νωρίς. Τι είπε με άλλα λόγια; Οτι η λαϊκή αντίσταση, η δυσαρέσκεια, οι κινητοποιήσεις είναι για τις κυβερνήσεις σοβαρό εμπόδιο. Και πράγματι η αταλάντευτη επιθετική στάση του ΚΚΕ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, η ακούραστη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος και του ΠΑΜΕ δε δυσκόλεψαν μόνο και καθυστέρησαν την εφαρμογή τους. Μείωσαν και την εκλογική δύναμη των κομμάτων της δικομματικής εναλλαγής.

Μόνο τη δύναμη του λαού φοβούνται

Αν προκύψουν ανίσχυρες κυβερνήσεις, μη αυτοδύναμες, με ισχυρό ταυτόχρονα το ΚΚΕ, υπάρχει μια ελπίδα, υπάρχει μια προοπτική, αφαιρώντας στηρίγματα από την πλουτοκρατία, να δυναμώσει πραγματικά ο ίδιος ο λαός. Γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να νιώθουν καυτή την ανάσα του. Μόνο τη δική του δύναμη φοβούνται. Και μπορεί να τους χαλάσουμε τα σχέδια και τα παραμύθια της ακυβερνησίας. Οι αστοί έχουν την εξουσία, θα φτιάξουν και κυβέρνηση. Τώρα ο λαός να χειραφετηθεί από την αστική πολιτική, να γίνει αυτοδύναμος. Να δυναμώσει τη δική του αντιπολίτευση.

Το ΚΚΕ ήταν καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων, επιδιώκοντας κάθε δυνατή μικρή ή μεγαλύτερη νίκη που ανακουφίζει τον εργαζόμενο και τη νεολαία.

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους, όλους τους ανθρώπους του μόχθου, τις γυναίκες, τη νεολαία από τα φτωχά λαϊκά στρώματα να πάνε στην κάλπη με όπλο την πείρα τους και κριτήριο το ποιος βρέθηκε δίπλα τους σε κάθε αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση για λύση στα προβλήματά τους. Και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, να συμβάλουν στο άνοιγμα του δύσκολου, αλλά ελπιδοφόρου δρόμου της λαϊκής αντεπίθεσης. Να ψηφίσουν, αλλά και να συστρατευθούν αγωνιστικά με το ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ