Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ενα τρίμηνο με πλούσιο αντεργατικό έργο

Βασισμένο στα αντεργατικά θεμέλια των νόμων του ΠΑΣΟΚ είναι το πλούσιο νομοθετικό έργο που η κυβέρνηση της ΝΔ πρόλαβε να παράγει μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες

Να γυρίσουν την πλάτη και να αντιπαλέψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάθε διαχειριστή της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους
Να γυρίσουν την πλάτη και να αντιπαλέψουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάθε διαχειριστή της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους εργαζόμενους
«ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζουν. Αλλαξε εσύ», ήταν το κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΕ στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα, το Κόμμα προειδοποιούσε ότι μετά από εκείνες τις εκλογές θα ακολουθήσει ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε περίτρανα όταν μόλις μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ αποφασιζόταν η επιτάχυνση της εφαρμογής μιας σειράς αντεργατικών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού.

Στην Ελλάδα, από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν έμεινε άπραγη αλλά και όξυνε την αντεργατική επίθεση, πολλαπλασιάζοντας τα χτυπήματα σε βάρος βασικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων. Μέσα σε τρεις μήνες προώθησε και ψήφισε δύο αντεργατικούς νόμους, σε χρόνο ρεκόρ (με δεδομένο ότι οι εργασίες στη Βουλή διακόπτονται τον Αύγουστο). Ψήφισε την τροπολογία για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το νόμο που επιτρέπει στους εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στο Δημόσιο να καταλαμβάνουν διοικητικές θέσεις. (Κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε μόνο για τους μόνιμους). Με άλλα λόγια, ουσιαστικά κατάργησε τα ΒΑΕ και άνοιξε ακόμα πιο πλατιά το δρόμο για την επέκταση της εργασιακής ομηρίας των εργαζομένων στο Δημόσιο σε βάρος της μονιμότητας. Μάλιστα αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε αναγγείλει και τη νομοθετική προώθηση του διαχωρισμού των κλάδων σύνταξης και υγείας του ΙΚΑ, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και δομών της Υγείας. Κάτι που τελικά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει λόγω της πρόωρης κήρυξης των βουλευτικών εκλογών.

Οι εξελίξεις αυτές φέρουν τη βούλα και του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ως κυβέρνηση, με τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/2002 όρισε τη δημιουργία Επιτροπής για τον επανακαθορισμό της λίστας των ΒΑΕ, δηλαδή τη συρρίκνωση των επαγγελμάτων που εντάσσονται στη λίστα. Το πρόσχημα του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ισχυρισμός ότι έχουν, δήθεν, βελτιωθεί οι εργασιακές συνθήκες! Ο,τι ακριβώς δηλαδή ισχυρίστηκε και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πριν λίγες μέρες στην ομιλία του στη ΔΕΘ όταν ανήγγειλε τη «μείωση, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες εργασίας, του αριθμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, για τους νέους ασφαλιζόμενους».

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση μεταξύ άλλων εισήγαγε τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο, γιγάντωσε τη στρατιά των συμβασιούχων και εισήγαγε - έχοντας τη στήριξη της ΝΔ - στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 την απαγόρευση της μονιμοποίησής τους.

Διάλυση των ΒΑΕ

Η τροπολογία που ψηφίστηκε ορίζει ότι με κοινή απόφαση των αρμόδιων υπουργείων «καθορίζονται τα επαγγέλματα, οι ειδικότητες ή οι χώροι εργασίας που υπάγονται στον Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ ή άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά». Ο καθορισμός θα γίνεται «με βάση το πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής». Δηλαδή της περίφημης Επιτροπής Μπεχράκη που με το πόρισμά της έχει προτείνει την εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ:

  • 43 από τους 103 χώρους εργασίας που περιλαμβάνονται στον ισχύοντα κανονισμό του ΙΚΑ (41,7%).
  • 61 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων (ποσοστό 49,2%).
  • 42 από τις 71 ειδικότητες - ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας - (ποσοστό 59,2%).

Για τις ειδικότητες που παραμένουν στη λίστα έχει προτείνει την ένταξή τους σε τέσσερις νέες κατηγορίες, αντί της μίας ενιαίας που ισχύει σήμερα. Η κάθε μία κατηγορία αντιστοιχεί σε μία κλίμακα βαρύτητας 1η, 2η, 3η, 4η. Ανάλογα σε ποια από τις τέσσερις κατηγορίες εντάσσεται κάθε ειδικότητα ή χώρος εργασίας, αντίστοιχο πρέπει να είναι το ασφαλιστικό καθεστώς και οι ασφαλιστικές εισφορές. Ετσι, αντί για τα πέντε χρόνια συνταξιοδότησης πριν το ανώτερο όριο συνταξιοδότησης, που μέχρι τώρα είχαν κατοχυρώσει όλοι οι υπαγόμενοι στα ΒΑΕ, θα υπάρξουν μεγάλες ομάδες εργαζομένων, οι οποίοι, παραμένοντας στο καθεστώς, θα συνταξιοδοτούνται μόλις 1,5 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 χρόνια νωρίτερα από τα τυπικά γενικά όρια. Επομένως, αυξάνεται ο εργάσιμος βίος, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ειδικοτήτων που παραμένουν στη λίστα, καταργούνται τα δικαιώματα που δικαίως είχαν από το χαρακτηρισμό τους ως ΒΑΕ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κατάργηση των ΒΑΕ.

Και σε αυτή την τροπολογία η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως κάνουν όλες οι μέχρι τώρα γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, ακολούθησε τη μέθοδο διαίρεσης των εργαζομένων προκειμένου να αποδυναμώσει τις αντιδράσεις τους. Ομως ακόμα και αν η τροπολογία ορίζει ότι τα όσα οι παραπάνω ρυθμίσεις αφορούν μόνο στους «νέους» ασφαλισμένους, θίγονται άμεσα και καίρια και τα δικαιώματα των «παλιών» ασφαλισμένων. Γιατί οι επιχειρήσεις θα προτιμούν τους «νέους», δηλαδή τους πιο φθηνούς και έτσι οι «παλιοί» εργαζόμενοι θα εξαναγκάζονται σε συρρίκνωση των δικαιωμάτων τους, υπό την απειλή της απόλυσης. Το ΚΚΕ, ήταν το μόνο κόμμα που στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή όχι μόνο κατήγγειλε τη νέα αντεργατική ρύθμιση αλλά και υπογράμμισε ότι τα ΒΑΕ πρέπει σήμερα να επεκταθούν, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, όπου οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους είναι τεράστιοι και ανεξέλεγκτοι.

Χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας

Στις 2 Σεπτέμβρη 2009 η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε νόμο, με τον οποίο προβλέπεται η βαθμολογική εξέλιξη των συμβασιούχων αορίστου χρόνου και η ένταξή τους στη διοικητική ιεραρχία. Ο,τι ισχύει, δηλαδή, και για τους μόνιμους υπαλλήλους. Αντί, δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, διασφαλίζοντας πλήρως το δικαίωμά τους στην εργασία και αυτονόητα και την πλήρη διοικητική εξέλιξή τους, ανοίγει τις πόρτες για να γενικευτούν και στο Δημόσιο οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις ομηρίας.

Οι ίδιοι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιηθούν και ως «δούρειος ίππος» για το χτύπημα των δικαιωμάτων των μονίμων υπαλλήλων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εσωτερικών που συνόδευε την παρουσίαση του νομοσχεδίου, «ο συνολικός αριθμός του προσωπικού αυτού υπερβαίνει σήμερα τις 80.000 και πρόκειται να διευρυνθεί περαιτέρω, αφού θα προστεθούν και όσοι προσλαμβάνονται με την ίδια έννομη σχέση». Είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να αναπαραγάγει αλλά και να μεγαλώσει, ακόμα περισσότερο, το στρατό των συμβασιούχων. Δηλαδή, εργαζομένων με λιγότερα δικαιώματα από τους μόνιμους και άρα πιο ευάλωτους στις πιέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων, ώστε η Δημόσια Διοίκηση να εξυπηρετεί πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου. Το ΚΚΕ ήταν και πάλι το μόνο κόμμα που όχι μόνο καταψήφισε το παραπάνω νομοσχέδιο αλλά ανέδειξε ολοκληρωμένα γιατί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης, με οποιαδήποτε μεθόδευση και με οποιοδήποτε πρόσχημα, πρέπει να καταργηθεί και να διασφαλιστεί σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους.

Στην αντεπίθεση με το ΚΚΕ

Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι όσοι στις ευρωεκλογές του Ιούνη επέλεξαν την αποχή για να δείξουν την οργή που τους προκαλεί η αντεργατική πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν κατάφεραν να τρομάξουν ούτε και να προβληματίσουν καθόλου τα κόμματα του κεφαλαίου, τα οποία συνέχισαν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση το αντεργατικό τους έργο.

Σήμερα, και ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 4 Οκτώβρη, είναι η ώρα όλοι οι εργαζόμενοι, και όσοι τον Ιούνη επέλεξαν να απέχουν, να κάνουν το βήμα. Να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΚΚΕ για αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονη ενίσχυση του ΚΚΕ. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βάλει εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών πολιτικών και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τους όρους συγκέντρωσης λαϊκών δυνάμεων για τη ριζική πολιτική αλλαγή.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αθικτο και ενισχυμένο όλο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο(2019-05-16 00:00:00.0)
Αγώνας για την υπεράσπιση των ΒΑΕ(2011-05-06 00:00:00.0)
Η πάλη για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα συνεχίζεται(2009-08-02 00:00:00.0)
Στη λαιμητόμο της εργοδοτικής κερδοφορίας(2008-08-31 00:00:00.0)
Στόχος η ουσιαστική κατάργηση του θεσμού(2007-12-28 00:00:00.0)
Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά(2007-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ