Κυριακή 13 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Η κατάλληλη απάντηση της αγροτιάς

Στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να καταδικάσει τους εκφραστές της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής που επιβάλλουν η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ. Οι συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής είναι και θα γίνονται όλο και πιο οδυνηρές για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία της χώρας. Η αγροτική παραγωγή συρρικνώνεται, με τρανταχτά παραδείγματα τον καπνό, τα τεύτλα, τη σταφίδα, το βαμβάκι και οι τιμές των προϊόντων έχουν πέσει σε εξευτελιστικά επίπεδα, π.χ., σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι και λάδι.

Η αγροτιά καλείται να αποδυναμώσει το δικομματισμό και τους δορυφόρους του και να δυναμώσει το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που στέκεται με συνέπεια στο πλευρό της. Καλείται να σταθεί εμπόδιο και ν' ανατρέψει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες διαφοροποιήσεις των άλλων κομμάτων, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., Οικολόγων - Πράσινων είναι στα πλαίσια που καθορίζει η στρατηγική του «ευρωμονόδρομου», γι' αυτό και αναποτελεσματικές ως λύσεις για τους φτωχούς αγρότες. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ και τις συμφωνίες του ΠΟΕ, που συρρίκνωσαν βασικές καλλιέργειες, έκλεισαν εργοστάσια, αύξησαν τα κέρδη των τραπεζιτών και των εμποροβιομηχάνων, αποδεκάτισαν το αγροτικό εισόδημα και οδήγησαν στο ξεκλήρισμα χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες, ενώ από την άλλη η γη και η παραγωγή συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια. Την πολιτική αυτή λιβανίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συνεχώς προσφεύγει σε διαχειριστική κριτική και σε ανέξοδες προτάσεις χωρίς διέξοδο.

Η αγροτιά καλείται να σκεφτεί ποιοι ευθύνονται και ποιοι ωφελούνται από τη μείωση της τευτλοκαλλιέργειας, της καπνοκαλλιέργειας, της βαμβακοκαλλιέργειας, της αμπελοκαλλιέργειας κτλ., καθώς και από τη συνεχή μείωση της παραγωγής των ζωοκομικών προϊόντων. Καλείται να σκεφτεί ότι η Ελλάδα, με το φυσικό πλούτο που διαθέτει, θα μπορούσε να έχει αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα, θα μπορούσε και να εξάγει και από αυτά να ωφελείται η εργατική τάξη και η αγροτιά και όλος ο λαός. Ομως, αυτό δε γίνεται επειδή κυβερνούν τα κόμματα του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, ποιος εμποδίζει να υπάρχουν εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τις οποίες ζητούν οι φτωχοί αγρότες ως ένα από τα αιτήματα που μπορούν να τους εξασφαλίσουν εισόδημα σύμφωνα με τις ανάγκες τους για να συνεχίζουν να καλλιεργούν; Τα μονοπώλια στον τομέα των τροφίμων καθορίζουν και την παραγωγή και την αγορά. Ρίχνουν τις τιμές παραγωγού και πουλούν ακριβά στο λαό. Να λοιπόν γιατί κοινός αντίπαλος της φτωχής αγροτιάς, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων είναι τα μονοπώλια και τα κόμματά τους. Και οι κορόνες περί ανάπτυξης της υπαίθρου και διασφάλισης των επιδοτήσεων, περί ποιοτικής γεωργίας και αγροτουρισμού, περί πράσινης ανάπτυξης και πράσινης γεωργίας, αποτελούν σκέτη κοροϊδία.

Η πραγματική διέξοδος

Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση χρειάζεται αντίσταση και πάλη. Χρειάζεται μέσα από τον αγώνα να δημιουργηθούν οι πολιτικές συνθήκες για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιλαϊκής - αντιαγροτικής πολιτικής. Χρειάζεται να κατακτηθεί η λαϊκή εξουσία, που θα μετατρέψει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία και θα εφαρμόζει την πολιτική της λαϊκής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του ΚΚΕ για τον παραγωγικό συνεταιρισμό.

Η οργάνωση της αγροτικής οικονομίας σε μεγάλης κλίμακας παραγωγικές μονάδες, δηλαδή, τον πραγματικά παραγωγικό συνεταιρισμό, δίνει απάντηση στο υπαρκτό διαρθρωτικό πρόβλημα του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου που κυριαρχεί στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, θα εξασφαλίζει την πραγματική ανάπτυξη της γεωργίας σε όφελος του λαού και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτός ο παραγωγικός συνεταιρισμός, που συνδυάζει το οικογενειακό νοικοκυριό με το συμφέρον του συνεταιρισμού, δεν έχει καμία σχέση με τους συνεταιρισμούς που έχουμε σήμερα και με όσους γνωρίσαμε έως τώρα. Θα αποτελεί ισχυρή βάση μιας κοινωνικοποιημένης, στους βασικούς τομείς, λαϊκής οικονομίας που έρχεται συνολικά σε αντίθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία δε θα παραμένει ουδέτερη. Θα παίρνει μέτρα υπέρ του παραγωγικού συνεταιρισμού, θα τον προστατεύει από τον εισαγόμενο ανταγωνισμό, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα ισχυρά κράτη. Θα τον εφοδιάζει και θα τον στηρίζει με νέες τεχνολογίες, με υποδομές, με όσα απαιτούνται, προκειμένου να αναπτύξει, στο έπακρο, την παραγωγική του δραστηριότητα, έτσι που να φτάνουν στο λαό επαρκή, υγιεινά και φτηνά είδη διατροφής και ένδυσης. Προϋπόθεση για την κατάκτηση της εξουσίας είναι το ενιαίο μέτωπο εργατών - φτωχών αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, αυτή η λαϊκή συμμαχία που θα παίρνει σάρκα και οστά όσο ισχυροποιείται το ΚΚΕ. Επομένως, μαζί με τον αγώνα της φτωχής αγροτιάς, τον ενιαίο αγώνα όλων των λαϊκών στρωμάτων, και στην κάλπη χρειάζεται αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, αποδυνάμωση των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Θα 'ναι δύναμη για τους αγώνες του σήμερα, για την προοπτική αύριο.

Αγωνιστική διεκδίκηση σήμερα

Οσο περισσότερο ενισχύεται το ΚΚΕ τόσο αποτελεσματικότερα θα μπορεί η φτωχή αγροτιά να παλεύει και να διεκδικεί αιτήματα που θα βελτιώνουν τη θέση της σήμερα, ενταγμένα στην προοπτική για την οριστική λύση του αγροτικού ζητήματος. Αιτήματα, όπως:

1. Η θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

2. Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

3. Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής, που σημαίνει απόρριψη της ΚΑΠ, προστασία της εγχώριας παραγωγής, δημιουργία ινστιτούτων στήριξης του αγροτικού τομέα, κ.ά., που θα συνδέονται με κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

4. Η εξυγίανση, ο εκδημοκρατισμός και η στήριξη των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.

5. Η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως ζωοτροφές, κ.ά.

6. Η ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, το άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

7. Η άμεση νομιμοποίηση όλων των σταβλικών εγκαταστάσεων, με δημιουργία υποδομής για ηλεκτροδότησή τους χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

8. Η προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

9. Η δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

10. Η κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες και η εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.

11. Η δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και σύγχρονων ιχθυόσκαλων, η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και η πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.

12. Η προστασία και ορθολογική διαχείριση από το κράτος του δασικού πλούτου της χώρας. Η άμεση σύνταξη του δασολογίου και η αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων, η προστασία και σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

13. Η πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος, και η άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

14. Ο άμεσος διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης, η μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και η κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

15. Η μετάταξη από τον ΟΓΑ στο ΙΚΑ όλων των εργατών γης και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας καθώς και προνομιακά στεγαστικά προγράμματα για τους νέους αγρότες.

16. Η αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών Κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της.

17. Το άμεσο σταμάτημα των «αγροτοδικείων» και της ποινικοποίησης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η συνολική πρόταση του ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασης της λαϊκής οικονομίας με λαϊκή εξουσία. Βασικοί φορείς ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας θα είναι κοινωνικοποιημένες καθετοποιημένες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικρομεσαίων αγροτών. Μέσω αυτών, με κεντρικά σχεδιασμένη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία, το σεβασμό της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με φτηνά και υγιεινά τρόφιμα.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα είναι πιο αποτελεσματικοί αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπευθύνους. Αν εντάσσονται στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία με λαϊκή οικονομία. Και στο πλαίσιο αυτό ζητά την ψήφο της αγροτιάς και σ' αυτές τις εκλογές, με μια εκ διαμέτρου αντίθετη φιλοσοφία και πολιτική τοποθέτηση από τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που με το έναν ή τον άλλον τρόπο κινούνται στη ρότα των εντολών της ΕΕ και των συμφερόντων των μονοπωλίων.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ