Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Γνωμοδότηση για την προβολή των κομμάτων

Γνωμοδότηση στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής στην προεκλογική περίοδο των κομμάτων από τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εξέδωσε χτες, σε έκτακτη συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται ότι, ο χρόνος που διατίθεται για τη μετάδοση μηνυμάτων των κομμάτων δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 20% του ημερήσιου χρόνου μετάδοσης ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Ο καταμερισμός του χρόνου αυτού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 4 λεπτά ανά ώρα και θα μεταδίδονται από τις 18.00 ως τη 01.00 και θα κατανεμηθεί ως εξής: ΝΔ 37,5%, ΠΑΣΟΚ 37,5%, ενώ το υπόλοιπο 25% θα κατανεμηθεί: ΚΚΕ 11,29%, ΣΥΡΙΖΑ 6,98%, ΛΑ.Ο.Σ 5,27% και Οικολόγοι - Πράσινοι 1,46%.

Αντίστοιχα, ο χρόνος για τη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας και τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθορίζεται σε πέντε λεπτά ημερησίως, από τις 07.00 ως τις 01.00. Η ενδεικτική κατανομή του χρόνου αυτού ημερησίως έχει ως εξής: ΝΔ 1,875 λεπτά, ΠΑΣΟΚ 1,875 λεπτά, ΚΚΕ 0,565 λεπτά, ΣΥΡΙΖΑ 0,349 λεπτά, ΛΑ.Ο.Σ 0,263 λεπτά και Οικολόγοι - Πράσινοι 0,073 λεπτά.

Στην ΕΡΑ ο ανάλογος χρόνος καθορίζεται στα 10 λεπτά ημερησίως και κατανέμεται ως εξής: ΝΔ 3,75 λεπτά, ΠΑΣΟΚ 3,75 λεπτά, ΚΚΕ 1,129 λεπτά, ΣΥΡΙΖΑ 0,698 λεπτά, ΛΑ.Ο.Σ 0,527 λεπτά, Οικολόγοι - Πράσινοι 0,146 λεπτά.

Παράλληλα, η ΕΡΤ υποχρεούται να μεταδώσει μια ωριαία συνέντευξη κάθε αρχηγού κόμματος, η οποία θα μπορεί να αναμεταδίδεται απευθείας ή μαγνητοσκοπημένη από οποιονδήποτε ιδιωτικό ενημερωτικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό. Η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τέσσερις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους όλων των κομμάτων από τις 18.00 ως τις 01.30. Στη γνωμοδότηση αναφέρεται επίσης, ότι έχουν την υποχρέωση η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί να διαθέσουν δωρεάν 10 λεπτά την εβδομάδα σε κάθε πολιτικό κόμμα για την παρουσίαση του προγράμματός του ή όποια άλλη δραστηριότητα.

Απαγορεύεται επίσης να μεταδίδουν μηνύματα των υποψήφιων βουλευτών καθώς και οποιαδήποτε έμμεση προβολή ή αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια εκπομπών εκτός των εκπομπών πολιτικού διαλόγου.

Σε δεύτερη γνωμοδότηση αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα, ότι σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψηφίου βουλευτή μόνο μία φορά κατά την προεκλογική περίοδο, ενώ στους τοπικούς ή περιφερειακούς σταθμούς επιτρέπεται μέχρι 2 φορές. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι και οι αρχηγοί κομμάτων, καθώς και οι υποψήφιοι επικρατείας αλλά και υποψήφιος βουλευτής εφόσον ορίζεται ως εκπρόσωπος του κόμματός του σε κεντρική κομματική εκδήλωση εκτός των ορίων της εκλογικής περιφέρειας που είναι υποψήφιος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ