Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές

Ανοίγει αύριο τις πύλες του στη Θεσσαλονίκη, στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Κορυφώνεται το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ξεκινούν αύριο Πέμπτη οι εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά». Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν το βράδυ του Σαββάτου με την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει, την ίδια μέρα, ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ προπαγανδίζουν το Φεστιβάλ με καθημερινές εξορμήσεις στη νεολαία. Καλούν τους νέους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που φέτος έχει σύνθημα «Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Παράλληλα, ετοιμάζονται να υποδεχθούν χιλιάδες νέους στη νεανική πολιτεία που στήνεται στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», να συζητήσουν μαζί τους για την αναγκαιότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό. Να αναδείξουν την ανάγκη, στους αγώνες και στην κάλπη στις ερχόμενες εκλογές, η νεολαία να επιλέξει με βάση το συμφέρον της, να ενισχύσει και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, το μοναδικό αντίπαλο δέος στην εξουσία της πλουτοκρατίας.

Αύριο Πέμπτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, θα γίνει συζήτηση για τα Βαλκάνια με τη συμμετοχή του Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και του Θανάση Παφίλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος.


Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου πλαισιώνεται με συναυλίες με τους Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Τάνια Τσανακλίδου - Μάρθα Φριντζήλα, Ελεονώρα Ζουγανέλη, Θάνο Μικρούτσικο και «Υπόγεια Ρεύματα» Βασίλη και Δημήτρη Πρατσινάκη, Μπάμπη Τσέρτο, Ανθή Τατσιούλη και Δημήτρη Νικολούδη, «Reactive», «Χρονίρ», «Ονείρου Ελλάς» με τον Κώστα Φέρρη, Πετρολούκα Χαλκιά και «Ιδιόμελο», «Rebellion Connection», «Magic De Spell», «Κίτρινα Ποδήλατα», «Δάρνακες», «C:Real», κ.ά.

Στο επίκεντρο η Παιδεία

Ιδιαίτερη θέση θα έχει στο Φεστιβάλ το περίπτερο για την Παιδεία. Η ομάδα εργασίας έχει χωρίσει το περιεχόμενο σε δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα περιέχονται τα ζητήματα: Η κατάσταση στα ΑΕΙ σήμερα, ο πόλος συσπείρωσης σε πανεπιστήμια - ΤΕΙ, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, η πρόταση του ΚΚΕ, επιστημονική έρευνα, η κατάσταση στα ΤΕΙ, η κατάσταση στα σχολεία, αντικομμουνισμός στα σχολικά βιβλία, Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Στη δεύτερη ενότητα: Ανώτατη εκπαίδευση στο σοσιαλισμό, το σχολείο στο σοσιαλισμό, καταπολέμηση του αναλφαβητισμού στο σοσιαλισμό, η προσχολική αγωγή στο σοσιαλισμό.

Θα γίνει κριτική παρουσίαση για την ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας σήμερα στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Επίσης, σε μία ξεχωριστή ενότητα θα παρουσιάζεται συνολικά η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαία λαϊκή παιδεία.

Στο περίπτερο, αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για τους νόμους που έχουν ψηφιστεί για την ανώτατη εκπαίδευση με τους πανεπιστημιακούς Γιώργο Τσιλιγκιρίδη και Σταύρο Μαυρουδέα και την καθηγήτρια ΤΕΙ Ρένα Τιλικίδου.

Επίσης, στη διάρκεια του τριημέρου θα προβληθεί ταινία μικρού μήκους για το κίνημα στην Παιδεία και τη σοσιαλιστική Παιδεία, σε δύο διαφορετικά μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ