Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Κούβας

«Είμαι η Κούβα»
«Είμαι η Κούβα»
Μικρό αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Κούβας διοργανώνει ο θερινός δημοτικός κινηματογράφος της Αθήνας «Σινέ Στέλλα» (Τενέδου 34, Κυψέλη) από αύριο μέχρι και τις 16/9, με γενικό τίτλο «Κούβα: Μνήμες Επανάστασης».

Θα προβληθούν «τρεις απόλυτα κλασικές και σπάνιες ταινίες, χαρακτηριστικά παραδείγματα του ζωντανού και πάλλοντα κινηματογράφου της Κούβας (...) όπου το παλιό και το καινούριο, οι ελπίδες με την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος, περιγράφονται με δυναμικό κινηματογραφικό τρόπο. Αψογες αισθητικά, με αριστοτεχνική χρήση της κινηματογραφικής γλώσσας, οι ταινίες αυτές ενθουσίασαν τους θεατές της εποχής».

Στις 11/9, 8.45 μμ, στο πλαίσιο του αφιερώματος, ο Δ. Κερκινός (από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) παρουσιάζει τις ταινίες του αφιερώματος και συνομιλεί με το κοινό για τον Κουβανέζικο Κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα προβολών έχει ως εξής: 10-12/9: «Μνήμες υπανάπτυξης» (Κούβα, 1968, 106') του Τόμας Γκουρτιέρεζ Αλέα. Πρόκειται για το οδοιπορικό ενός καλλιεργημένου αστού που αρνείται να ακολουθήσει την οικογένεια και τους φίλους του στις ΗΠΑ και μένει στη νέα Κούβα, παρατηρητής και σχολιαστής των αλλαγών που γίνονται στη χώρα του.

13-14/9: «Ενας πετυχημένος άνθρωπος» (Κούβα, 1986, 116') του Ουμπέρτο Σόλας. Με αφετηρία το 1932, οι διαφορετικές και πολλές φορές αντίθετες διαδρομές δύο αδελφών, γόνων της αστικής τάξης, μέσα στο χρόνο.

15-16/9: «Είμαι η Κούβα» (Κούβα, ΕΣΣΔ, 1964, 141') του Μιχαήλ Καλατόζοφ. Η Κούβα μέσα από τα μάτια του ποιητή Γεβγένι Γεφτουσένκο, ενός από τους πιο σημαντικούς ποιητές της εποχής που έγραψε το σενάριο και του εξαιρετικού σκηνοθέτη Μιχαήλ Καλατόζοφ. Μια ποιητική ταινία - ύμνος για την κουβανέζικη επανάσταση, γυρισμένη αριστουργηματικά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ