Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Μαζικά να απαιτήσουμε την απελευθέρωσή τους

Στις 12 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από την παράνομη κράτησή τους

Οι κουβανοί πατριώτες
Οι κουβανοί πατριώτες
Η επανεξέταση των ποινών των τριών εκ των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται σχεδόν 11 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή προειδοποίησαν την Κούβα σχετικά με τρομοκρατικά σχέδια που κατάστρωναν ακροδεξιές ομάδες που δρουν στο Μαϊάμι έχει προγραμματιστεί για τις 13 Οκτώβρη. Για το λόγο αυτό, ο Ραμόν Λαμπανίνο (καταδικασμένος σε ισόβια και 18 χρόνια φυλάκισης), ο Αντόνιο Ερέρο (ισόβια και 10 χρόνια) και ο Φερνάντο Γκονζάλες (σε 19 χρόνια φυλάκισης) μεταφέρθηκαν στις 31 Αυγούστου στο κέντρο κράτησης του Μαϊάμι εν αναμονή αυτής της ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι, το 11ο Εφετείο της Ατλάντα αποφάνθηκε πως οι ποινές που δόθηκαν στους παραπάνω τρεις Κουβανούς επιβλήθηκαν λανθασμένα και ζήτησε από τη δικαστή Λόουν Λέναρντ, παρουσία ενόρκων, να τους δώσει νέες ποινές.

Οι «πέντε» είχαν συλληφθεί στις 12 Σεπτέμβρη του 1998 και αργότερα καταδικάστηκαν από ένα δικαστήριο στο εχθρικό περιβάλλον του Μαϊάμι ως κατάσκοποι. Στην ουσία αποτελούν αγωνιστές της ειρήνης, καθώς δεν αναζητούσαν πληροφορίες για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά προσπαθούσαν να εμποδίσουν ενέργειες εγκληματικών ομάδων που δρουν ατιμώρητα ενάντια στην Κούβα από το αμερικανικό έδαφος. Εχουν παραμείνει στην απομόνωση για μήνες, ενώ παραβιάζονται συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο τα δικά τους όσο και των οικογενειών τους με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επαναλαμβανόμενη άρνηση χορήγησης βίζας στην Ολγα Σαλανουέβα και την Ανδριάνα Πέρες να επισκεφθούν τους συζύγους τους στις φυλακές.

Μάλιστα, στα μέσα της βδομάδας, η Κούβα απέστειλε επίσημη επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα, πως ακολουθεί τα βήματα της κυβέρνησης Μπους και παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία καθώς αρνείται να χορηγήσει βίζα στην Αντριάνα Πέρες, ώστε να επισκεφθεί τον σύζυγό της Χεράρδο Ερνάντες (καταδικασμένο σε δις ισόβια και 15 χρόνια φυλάκισης). Για 10η φορά το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα αρνήθηκε στις 15 Ιούλη να χορηγήσει βίζα στην Πέρες με το γελοίο ισχυρισμό ότι «αποτελεί απειλή για την σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»...

Εθνικοί ήρωες έχουν ανακηρυχθεί στην Κούβα οι «5»

Associated Press

Εθνικοί ήρωες έχουν ανακηρυχθεί στην Κούβα οι «5»
Επιλέγοντας να ακολουθήσει τις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στις 15 Ιουνίου του 2009 ανακοίνωσε χωρίς να δώσει παραπέρα διευκρινίσεις, την απόφαση για μη επανεξέταση της υπόθεσης των «5», αγνοώντας την καθολική υποστήριξη σε αυτό το αίτημα και την υποχρέωσή του να αποδώσει δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση προς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ για επανεξέταση της υπόθεσης είχε υποστηριχτεί με την κατάθεση 12 εγγράφων «φίλων του Δικαστηρίου» σε στήριξη της αίτησης που είχε κατατεθεί από τους δικηγόρους υπεράσπισης. Τα έγγραφα αυτά παρουσιάστηκαν εκπροσωπώντας οργανώσεις και διακεκριμένες προσωπικότητες από περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανάμεσα στους οποίους είναι 10 κάτοχοι Νόμπελ, διεθνείς θρησκευτικές οργανώσεις, οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεκάδες βουλευτές και σημαντικές νομικές ενώσεις. Αυτή η κινητοποίηση είναι χωρίς προηγούμενο στις ΗΠΑ, για την επανεξέταση μιας νομικής διαδικασίας σε αυτή τη χώρα.

Το ερχόμενο Σάββατο, 12 Σεπτέμβρη, συμπληρώνονται 11 χρόνια από την ημέρα που το Εφ Μπι Αϊ συνέλαβε τους πέντε Κουβανούς αγωνιστές. Καθημερινά γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη ακόμα περισσότερης δραστηριοποίησης των οργανώσεων και κινημάτων φιλίας με την Κούβα, με το αίτημα της άμεσης απελευθέρωσής τους και της επιστροφής τους στις οικογένειές τους και στην πατρίδα τους.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ