Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ – ΡΩΣΙΑ
Σενάρια σύγκρουσης και συνεργασίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, απαντώντας στην ερώτηση για τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ουκρανίας δήλωσε πως η θέση του ΝΑΤΟ σχετικά με την Ουκρανία παραμένει σταθερή, και η ανακοίνωση, που πρόσφατα μεταδόθηκε από μερικά ΜΜΕ πως το ΝΑΤΟ δεν έχει προθέσεις να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, δε σημαίνει ότι δίνει «το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση των ενεργειών της Ρωσίας στην Κριμαία». «Εμείς επιμένουμε στην απόφαση που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ το Δεκέμβρη της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την οποία θα συνεργαζόμαστε με την Ουκρανία, όπως και με τη Γεωργία, έχοντας σκοπό τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεών τους. Στη συμπεριφορά μας δεν άλλαξε τίποτε», υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.

Να σημειωθεί πως στις 26 Αυγούστου ο επίσημος εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ , Τζέιμς Απατουράι, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει προθέσεις να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να τη βοηθήσει στην εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας. Δήλωση, που προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις και σχόλια στον ουκρανικό Τύπο.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή Ουκρανών ειδικών στην «εκγύμναση» του αφγανικού στρατού, ο Ράσμουσεν απάντησε πως «θα χαιρετίσουμε οποιαδήποτε συμβολή που θα υπηρετεί το σκοπό μας, όπως είναι η αύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν».

Παράλληλα με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία Ρωσίας - ΝΑΤΟ, που, όπως είπε, παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Για τη σταθεροποίηση καθώς και την ασφάλεια στην Ευρώπη πολύ σημαντικό είναι να έχεις καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Εσείς πολύ καλά ξέρετε πως έχουμε διαφωνίες σε μερικά ζητήματα και δεν υπάρχουν λόγοι να το κρύβουμε. Ομως αυτά δεν πρέπει να επισκιάζουν το θεμελιώδες συμφέρον μας για τη συνεργασία σε τέτοιες σφαίρες που τα συμφέροντα και η ανησυχία μας συμπίπτουν, όπως στην κατάσταση στο Αφγανιστάν, στο ζήτημα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, ο αγώνας κατά της πειρατείας. Πρέπει να συγκεντρωθούμε σ' αυτές τις σφαίρες», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα λόγια του, το ΝΑΤΟ εκτιμά ιδιαίτερα την «επιθυμία της Ρωσίας να παραχωρήσει τους διαμετακομιστικούς δρόμους για την προμήθεια των Δυνάμεων Ασφάλειας στο Αφγανιστάν και μπορούμε ακόμα πιο πολύ να συνεργαζόμαστε σ' αυτή τη σφαίρα».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ