Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ
Ιδιωτική ... «διαμεσολάβηση»

Σε άτυπο ...«διαμεσολαβητή» μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και των ιδιωτών που θέλουν να «επενδύσουν» στην πολιτιστική κληρονομιά αναδεικνύεται το σωματείο «Διάζωμα», που αυτοπροσδιορίζεται ως «κίνηση ενεργών πολιτών» με επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» τα αρχαία θέατρα και στόχο την ανάδειξή τους, την «εξεύρεση πόρων» και την «ένταξή τους στην καθημερινή ζωή του τόπου».

Στην ουσία, όπως έχει αναφερθεί διεξοδικά ο «Ρ» από την ίδρυση, εδώ και ένα χρόνο, του εν λόγω φορέα, πρόκειται για μια ακόμη οργάνωση που στοχεύει στην ιδιωτική παρέμβαση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο πρότυπο πολλών σχετικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και με προωθητική βάση το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για τον πολιτισμό που έχει ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις.

Προχτές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα του «Διαζώματος» να πραγματοποιήσει τη γενική του συνέλευση στο Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα δοθεί και παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου ειδικά για τα μέλη του φορέα. Η αρμόδια Εφορεία δεν είχε αντίρρηση διότι ο φορέας «στοχεύει» στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων. Αναλόγως θετική στάση είχε και η αρμόδια Διεύθυνση. Από τη συζήτηση ωστόσο προέκυψε ότι οι νομικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ απασχολούνται τους τελευταίους μήνες πάνω σε μια νομοθετική ρύθμιση στο (μεταξικό) νόμο περί «δωρεάς» προς το Δημόσιο. Ρύθμιση που «φωτογραφίζει» ουσιαστικά το «Διάζωμα», το οποίο ουσιαστικά, όπως ειπώθηκε από μέλος του ΚΑΣ, θέλει να «διαμεσολαβεί» μεταξύ ιδιωτών και ΥΠΠΟ - παρακάμπτοντας ακόμη και το νόμο της «πολιτιστικής χορηγίας» - ώστε να δίνει χρήματα στο κράτος για αναστηλώσεις αρχαίων θεάτρων.

Αν και το μέλος του ΚΑΣ κάθε άλλο παρά αντιτίθεται στην «πολιτιστική χορηγία», ωστόσο αυτή η «στοχοπροσήλωση» στην «αξιοποίηση» των αρχαίων θεάτρων δεν είναι τυχαία. Θυμίζουμε ότι ο επικεφαλής του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ, Στ. Μπένος, είχε αναρωτηθεί, στην παρθενική εμφάνιση του φορέα, για ποιο λόγο οι τράπεζες ...να μην «αναλαμβάνουν» τα μνημεία. Το «Διάζωμα» (και όλοι οι σχετικοί φορείς «πολιτών») υπονομεύει στην πράξη το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με πρόσχημα τα υπαρκτά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει με ευθύνη των κυβερνήσεων και κυρίως την οικονομική της απαξίωση. Και το κάνει με διάφορους τρόπους. Επιδιώκει, μεταξύ άλλων, «τη συνεργασία και ενότητα στη δράση των αρμόδιων Υπουργείων (Πολιτισμού, Παιδείας, Τουρισμού, Ανάπτυξης κ.ά.), των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των ιδιωτικών επιχειρήσεων, των ανεξάρτητων οργανισμών, ιδρυμάτων και σωματείων και των φυσικών προσώπων που ενδιαφέρονται για την αρχαιολογική, αρχιτεκτονική, φιλολογική, ιστορική, γεωγραφική, τεχνολογική και καλλιτεχνική έρευνα και διαχείριση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης». Κάνει λόγο και για «αρωγή στη χρηματοδότηση των αναγκαίων ερευνών, μελετών και δράσεων για την αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων (...) με συστηματική αναζήτηση πόρων, τόσο στο δημόσιο (σ.σ.!) όσο και στον ιδιωτικό χώρο, και με παράλληλη ευαισθητοποίηση και προσέλκυση χορηγών».

Αν όλα αυτά δεν είναι όχι «κερκόπορτα», αλλά ορθάνοιχτη «πύλη» για την εισβολή του κεφαλαίου στο σύνολο των δραστηριοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τότε τι είναι;

  • Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ έκανε και μια «τυπική διόρθωση» στην υπουργική απόφαση του περσινού Δεκέμβρη, με την οποία παραχωρήθηκε τμήμα του Ιτς Καλέ, του Κάστρου Ιωαννίνων, στο Πολιτιστικό Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς ...για 50 χρόνια με στόχο τη δημιουργία μουσείου. Θυμίζουμε ότι είναι η πρώτη παραχώρηση αρχαίου μνημείου (σ.σ. προ του 1830) σε ιδιώτη. Η «διόρθωση» έγινε γιατί στην απόφαση δε «διευκρινιζόταν» ότι στη μελέτη που είχε εγκριθεί περιλαμβανόταν όχι μόνο το κτίριο του «μαγειρείου», που κατασκευάστηκε στην εποχή του Αλή Πασά στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά και άλλοι χώροι του Δυτικού Προμαχώνα, συμπεριλαμβανομένων και έξι στοών...

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org