Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Ετοιμη» η Τεχεράνη για διάλογο με προτάσεις

Νεκρός από βασανιστήρια και όχι από μηνιγγίτιδα νεαρός συλληφθείς στις μετεκλογικές ταραχές, κατά την ιατροδικαστική έκθεση που εκθέτει τον Πρόεδρο

TEΧΕΡΑΝΗ.--

«Νέο πακέτο προτάσεων» για το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει απεργαστεί η ιρανική ηγεσία και είναι έτοιμη να το συζητήσει με τους «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία). Αυτό δήλωνε, χτες, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι, στα ιρανικά ΜΜΕ, χωρίς, όμως, να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των ιρανικών προτάσεων.

Η ανακοίνωση έρχεται μία μέρα πριν τη συνάντηση των «6» στη Γερμανία σε επίπεδο διευθυντών υπουργείων Εξωτερικών για το ζήτημα, κατά την οποία θα προετοιμαστεί η ανάλογη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των «6» πιθανότατα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η προεδρία Ομπάμα είχε θέσει ως όριο για μια ιρανική αντίδραση τα τέλη Σεπτέμβρη, μιλώντας για «άλλου είδους μέτρα και επιπλέον κυρώσεις» σε περίπτωση μη θετικής απάντησης της Τεχεράνης.

Στήριξη μεν στον Αχμαντινετζάντ, αλλά...

Με ψήφους «συντηρητικών» και «μετριοπαθών» εγκρίθηκε ο διορισμός στο υπουργείο Αμυνας του πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων «Αλ Κούντς» των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγού Αχμάντ Βαχίντι, μετά από πρόταση του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Σε βάρος του Βαχίντι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, που τον κατηγορεί ότι εμπλέκεται σε βομβιστική επίθεση, τη δεκαετία του '90, σε συναγωγή στο Μπουένος Αϊρες, όπου σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Αν και η έγκριση «έδωσε ανάσες» στον Αχμαντινετζάντ, τα πλήγματα εναντίον του είναι απανωτά. Χτες, δημοσιεύτηκε το πόρισμα του ιατροδικαστή για το θάνατο κρατουμένου που είχε ανακοινωθεί ότι πέθανε από μηνιγγίτιδα. Οπως προκύπτει, υπέκυψε σε σοβαρά τραύματα από το βασανισμό του.

Η υπόθεση λαμβάνει διαστάσεις γιατί ο νεαρός Μοχσέν Ρουχαλαμίνι ήταν γιος στενού συνεργάτη του «συντηρητικού» προεδρικού υποψηφίου, Μοχσέν Ρεζάι. Εντολή για ιατροδικαστική έκθεση, αλλά και για σύσταση σχετικής ερευνητικής επιτροπής έδωσε ο νέος επικεφαλής της ιρανικής δικαιοσύνης, «συντηρητικός» Σαντέκ Λαριτζάνι, αδελφός του προέδρου της βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ