Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
«Φιέστες» εξωραϊσμού σε αντικομμουνιστική ρότα

Η «αυτοκριτική» της καπιταλιστικής Ρωσίας συμβολή στη συκοφάντηση της ΕΣΣΔ

Σοβιετική αφίσα του 1941 που συμβολίζει την πάλη του σοβιετικού λαού για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας του από τους φασίστες. «Προστατεύουμε την πόλη του Λένιν» το σύνθημά της
Σοβιετική αφίσα του 1941 που συμβολίζει την πάλη του σοβιετικού λαού για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής πατρίδας του από τους φασίστες. «Προστατεύουμε την πόλη του Λένιν» το σύνθημά της
ΓΚΝΤΑΝΣΚ.--

Τα 70 χρόνια από την ημέρα που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όταν τα ξημερώματα της 1ης Σεπτέμβρη του 1939 εκδηλώθηκε η επίθεση της Γερμανίας ενάντια στην Πολωνία, συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν οι ηγέτες ευρωπαϊκών και άλλων χωρών στο Γκντανσκ της Πολωνίας, με διάφορες τελετές αλλά και χαρακτηριστικές ομιλίες που συμπλέουν στη γνωστή αντικομμουνιστική εκστρατεία, παρά τις όποιες φαινομενικές διαφορές. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας ώστε να μη μάθουν ποτέ οι νεότερες γενιές την αλήθεια, αλλά και τη συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης ενάντια στο ναζισμό - φασισμό, μια ακόμα προσπάθεια να θεωρηθούν όλες οι πλευρές ισότιμα υπεύθυνες για την έναρξη και την εξέλιξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην έναρξη των εκδηλώσεων, ο Πολωνός Πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι υποστήριξε πως η χώρα του έλαβε «μαχαιριά πισώπλατα από την μπολσεβίκικη Ρωσία», αναφερόμενος στο σύμφωνο «Ρίμπεντροπ - Μολότοφ» ανάμεσα στη Γερμανία και την ΕΣΣΔ (τακτικός ελιγμός της ΕΣΣΔ για να κερδηθεί χρόνος για την προετοιμασία του πολέμου) υπαινισσόμενος πως απώτερος στόχος της ήταν το μοίρασμα της Ευρώπης. Αναφέρθηκε επίσης στη λεγόμενη «σφαγή του Κατίν» όπου υποτίθεται 20.000 Πολωνοί αξιωματούχοι δολοφονήθηκαν από ςοβιετικές δυνάμεις - όπως αποφάνθηκε πως ...ανακάλυψε το 1943 η Βέρμαχτ, λίγο διάστημα μετά τη συντριβή των χιτλερικών στο Στάλινγκραντ. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ακόμα διαστρέβλωση των γεγονότων.

Συμβολή του Πούτιν στην παραχάραξη...

Νωρίτερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Πούτιν και Καζίνσκι, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως αναγνωρίζει πως υπάρχουν «προβλήματα» σε ό,τι αφορά το πώς προσεγγίζει την Ιστορία η κάθε χώρα. Σημείωσε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος και να λύσουμε τα προβλήματα του μέλλοντος».

Ο ίδιος υποστήριξε πως «όλες οι απόπειρες να κατευναστούν οι Ναζί από το 1934 έως και το 1939 με διάφορες συμφωνίες και συνθήκες ήταν ηθικά απαράδεκτες και δεν έχουν κανένα πολιτικό νόημα, ήταν βλαβερές και επικίνδυνες». Πρόσθεσε πως «πρέπει να αποδεχτούμε αυτά τα λάθη. Και η χώρα μας το έκανε. Το ρωσικό Κοινοβούλιο καταδίκασε το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπερντροπ. Εχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε το ίδιο πράγμα και με άλλες χώρες που είχαν συνάψει συμφωνίες με τους Ναζί». Ενώ αναγνώρισε το «δήθεν έγκλημα του Κατίν».

Παράλληλα σε χτεσινή συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τασκ, ο Πούτιν υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να αφεθούν οι όποιες διαφωνίες σε ό,τι αφορά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο να μπουν φραγμός στην οικοδόμηση των σχέσεων των δύο χωρών. «Το τι οδήγησε στην τραγωδία, θα πρέπει να αφεθεί να εξεταστεί από ειδικούς», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να κατανοήσουμε τι ξεκίνησε τον πόλεμο και να προχωρήσουμε μπροστά». Ωστόσο ο Τασκ επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησής του υποστηρίζοντας ότι «η συνθήκη Μολότοφ - Ρίμπερντροπ οδήγησε με τον έναν ή άλλο τρόπο στην επιθετικότητα ενάντια στην Πολωνία. Η Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία την 1η Σεπτέμβρη και δύο εβδομάδες αργότερα τα σταλινικά ρωσικά στρατεύματα ήρθαν από την ανατολή».

Από τη μεριά του ο Πούτιν έσπευσε να δηλώσει πως «όλοι έχουμε κάνει πολλά λάθη. Ολα αυτά συνέβαλαν στην έναρξη της επιθετικότητας της Ναζιστικής Γερμανίας», αναφερόμενος στις προηγούμενες συμφωνίες που είχαν συνάψει βασικές ευρωπαϊκές χώρες με τον Χίτλερ. Ετσι ο Πούτιν, δήθεν αντιτιθέμενος στην εξίσωση ναζιστικής Γερμανίας - ΕΣΣΔ, συμβάλλει στην παραχάραξη της ιστορίας, συκοφαντεί τον σοσιαλισμό και ρίχνει νερό στο μύλο του αντικομμουνισμού.

Πάντως, Πούτιν και ο Τασκ συμφώνησαν πως τα ενεργειακά ζητήματα δεν θα πρέπει να συνδέονται με την πολιτική και οι δύο χώρες υπέγραψαν σειρά συμφωνιών, συμπεριλαμβάνοντας εισαγωγές πυρηνικών καυσίμων από την Πολωνία, ναυτιλιακά ζητήματα ανάμεσα στις δύο χώρες και πολιτιστική συνεργασία.

Από τη μεριά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μιλώντας στο Βέστερπλάτε κοντά στο Γκντανσκ σημείωσε πως με την επίθεση στην Πολωνία πριν από 70 χρόνια, η Γερμανία άνοιξε το πιο τραγικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, ενώ δήλωσε πως «ο πόλεμος που εξαπολύθηκε από τη Γερμανία προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε πολλούς λαούς, χρόνια στέρησης των ατομικών δικαιωμάτων, ταπείνωση και καταστροφή». Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως «η Ευρώπη έχει μετατραπεί από μια ήπειρο τρόμου και βίας σε μια ήπειρο ελευθερίας και ειρήνης»...

Συγκέντρωση του ΚΕΚΡ ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία

Συγκέντρωση ενάντια στην αντικομμουνιστική εκστρατεία, στην εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό, που προωθεί η ΕΕ, διοργάνωσε χτες 1 Σεπτέμβρη στο Λένινγκραντ το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

Η συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο του λιθουανικού προξενείου ως διαμαρτυρία για την αλλαγή του άρθρου 145 του Ποινικού Κώδικα αυτής της χώρας, που απαγορεύει στο εξής τη δημόσια τοποθέτηση κατά των συνεργατών των ναζί, που την περίοδο 1944-1953 πολέμησαν και κατά της ΕΣΣΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ