Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Αντιθέσεις και διεισδύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΤΤΑΒΑ.--

Ο γαλλογερμανικός άξονας εν δράσει ενόψει της «αναμέτρησης» στη επικείμενη Σύνοδο της G-20, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, καθώς με κοινή τους επιστολή προς τη σουηδική προεδρία ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ ζητούν την πραγματοποίηση συνόδου των ευρωπαϊκών κρατών στις 17 Σεπτέμβρη, για την εναρμόνιση των θέσεων της ΕΕ για τη ρύθμιση των χρηματαγορών πριν από τη σύνοδο των G20 στις 24 Σεπτέμβρη.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια προώθησης των θέσεων των δύο χωρών για τη θέσπιση σε παγκόσμιο επίπεδο ενός αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας των χρηματαγορών, με στόχο τον περιορισμό των «ριψοκίνδυνων» συμπεριφορών, θέση που ουκ ολίγες φορές τους φέρνει σε τροχιά σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει ότι θέτουν ως στόχο τους να εξαλείψουν τα υπέρογκα bonus σε στελέχη. Επίσης, προωθούν μέτρα που θα προβλέπουν την απαίτηση υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας για οργανισμούς που παίρνουν υψηλά ρίσκα, τον περιορισμό των φορολογικών «οάσεων» και την καθιέρωση ενός συστήματος «malus», σύμφωνα με το οποίο οι ζημίες στα επιχειρηματικά κέρδη των ομίλων θα συνεπάγονται και ανάλογες περικοπές στους μισθούς των στελεχών.

Σε άλλη μια εξέλιξη, σε συμφωνία κατέληξε η κινεζική «PetroChina Co.» με την καναδική εταιρεία «Athabasca Oil Sands Corp.». Για την απόκτηση του 60% των προγραμμάτων ανάπτυξης και εκμετάλλευσης πετρελαιωιδών άμμων στην επαρχία Αλμπέρτα του Καναδά έναντι 1,7 δισ. δολαρίων. Η προβλεπόμενη παραγωγή από τα εν λόγω προγράμματα τοποθετείται στα 500.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, ημερησίως.

Οι πετρελαιώδεις άμμοι στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας της Αλμπέρτα έχουν τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα, παγκοσμίως, αργού πετρελαίου μετά από τη Μέση Ανατολή αν και η εκμετάλλευσή τους θεωρείται πιο δύσκολη από τα συμβατικά πεδία. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, η «PetroChina» έχει προχωρήσει στην απόκτηση πεδίων άντλησης φυσικού αερίου στο Καζακαστάν και ενός διυλιστηρίου στη Σιγκαπούρη και οι συμφωνίες αυτές καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να εξασφαλίσει ενεργειακά αποθέματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ