Τρίτη 1 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Φωτιά στα μπατζάκια τους

Ξέρουν ότι και τα δύο κόμματα της αστικής τάξης είναι χωμένα ως το λαιμό στη λάσπη. Αυτή είναι η δουλειά τους.

Ξέρουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που τα αναγνωρίζει όλο και περισσότερο σαν κόμματα της αστικής τάξης.

Ξέρουν ότι ο κόσμος μπορεί να μην έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του, ακόμα και να διατηρεί επιφυλάξεις για το σοσιαλισμό, αλλά βλέπει με εμπιστοσύνη το ΚΚΕ.

Αυτήν την «ιδιομορφία» θέλουν να εξαλείψουν.

Οχι μόνο ξαναγράφοντας την ιστορία στα μεγάλα γεγονότα, αλλά ξαναγράφοντας την ιστορία στην καθημερινότητα, στις σχέσεις των κομμουνιστών με τον διπλανό τους.

Μια τέτοια αποστολή ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας εσχάτως διάφοροι τύπου Βότση - Κοροβέση, μια αποστολή που δεν την κρύβουν οι άσπονδοι φίλοι. Δεν τους βγήκε, παρότι με τη λάσπη ποτέ δεν ξεμπερδεύεις.

Προς το παρόν κάθε απόχρωσης σοσιαλδημοκράτες καταλήγουν με θλίψη στο συμπέρασμα ότι χάθηκε μια ακόμα ευκαιρία: «Ο Αλ. Αλαβάνος, ο Αλ. Τσίπρας και το "Αριστερό Ρεύμα" έχασαν μια ευκαιρία πρώτης τάξεως (...) να υπερκεράσουν την ηγεσία του ΚΚΕ (...) Ο Π. Κοροβέσης κέρδισε τις συμπάθειες, αλλά έχασε τη μάχη», διαπιστώνει με θλίψη το ΠΡΙΝ του ΝΑΡ.

Και ω του θαύματος, σκυτάλη παίρνει ο νεοφιλελεύθερος Α. Ανδριανόπουλος στην «Ελευθεροτυπία»: «Ο Κοροβέσης είπε απλά αυτά που όλοι γνωρίζουν». Τι είναι αυτό που «όλοι γνωρίζουν»; Οτι «η φυσική πολιτική αντίληψη της Αριστεράς οδηγεί στη διαφθορά κι ενισχύει τις παράνομες συναλλαγές ανάμεσα σε ιδιώτες και κρατικούς γραφειοκράτες», λέει ο Ανδριανόπουλος. Κατασκευαστής φημών και αυτός, με την άποψη του σιναφιού του. Ετσι, χωρίς στοιχεία.

Ξέρουν πως δεν έχουν ξεμπερδέψει. Θα επανέλθουν καθώς και τα κουκιά δεν τους βγαίνουν. Η αστική τάξη δε θέλει αποδυναμωμένο το ένα από τα δύο κόμματά της. Θέλει να βγάλει από τη μέση το ΚΚΕ, το Κόμμα, δηλαδή, που αναγνωρίζει με ταξικούς όρους σαν αντίπαλό της. Γι' αυτό θα βρίσκει και θα εφευρίσκει πολιτικά υποκείμενα έτοιμα να παίξουν αυτό το ρόλο. Το μικρό αδερφάκι της «Ελευθεροτυπίας», η «Εποχή», των Μπανιά - Κοροβέση κλπ., προσπαθεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο από το στήσιμό της, αλλά αποδεικνύεται λίγο.

Και η φωτιά πλησιάζει... Το ΒΗΜΑ το γράφει καθαρά: «Να προλάβουμε τις κοινωνικές πυρκαϊές», που σημαίνει κάποιος να παίξει το ρόλο του πυροσβέστη, Πώς; Με «σεβασμό» σε ορισμένες διεκδικήσεις, χωρίς να θιγούν «οι λιγότερο ευνοημένοι». Περνά έτσι σαν αυτονόητο ότι οι πολλοί είναι ευνοημένοι, άρα μπορούν να σφίξουν το ζωνάρι, δε μιλά για ικανοποίηση αλλά για λόγια συμπάθειας, άντε ένα επίδομα φτωχοκομείου για τους ανικανοποίητους. Το κύριο είναι να προλάβουν τη φωτιά.

Ε, αυτό ακριβώς δεν πρέπει να γίνει. Οι άνθρωποι που στενάζουν καθημερινά δεν έχουν κανένα λόγο να δώσουν ανάσα ζωής σ' αυτό το σύστημα. Αυτό που ξορκίζουν όλοι μαζί οι αστοί, η λαϊκή συσπείρωση και κινητοποίηση με στόχο και την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών, αλλά και την ίδια την εξουσία, μπορεί να υπάρξει, όταν υπάρχει στρατηγική για τέτοιο δρόμο κι επιμονή προς τα κει. Το ΚΚΕ έχει δείξει ήδη το δρόμο.

Ενα δρόμο που το αντίθετό του το δείχνουν τα κέρδη των τραπεζών, όπως το δείχνουν και τα κέρδη των βιομηχάνων. Γιατί μπορεί κάθε κρίση να χτυπάει ένα κομμάτι των αστών, ενισχύει όμως το ισχυρότερο. Αρα, κανένα ενδιαφέρον από τους εργάτες για το ξεπέρασμα της κρίσης. Ισα ίσα, οφείλουν να κάνουν καθετί για να βαθύνει, να γίνει αδιέξοδη. Ετσι που όσο το ΚΚΕ θα συσπειρώνει εργάτες σε τέτοιο δρόμο, τόσο να πικραίνονται όσοι ψάχνουν λύσεις για τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Η φράση είναι κλειδί «όσο πιο γρήγορα εκλογές, τόσο πιο έγκαιρα θα προληφθούν οι κοινωνικές πυρκαϊές».

Στο δίλημμα «εκλογές ή κοινωνικές πυρκαγιές» οφείλει να απαντά ο καθένας ανάλογα με την τάξη στην οποία ανήκει. Και οι εργάτες στον αγώνα για το δικό τους δρόμο ανάπτυξης κόντρα στα μονοπώλια για την ανατροπή της εξουσίας τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι «ανεπιβεβαίωτες φήμες» ή πώς στήθηκε η αντιΚΚΕ προβοκάτσια(2009-09-06 00:00:00.0)
Θέλουν τη συζήτηση...(2009-08-26 00:00:00.0)
Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ(2009-08-21 00:00:00.0)
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ(2006-01-26 00:00:00.0)
Κοινότοπος και παλιός σαν το σύστημα που υπηρετεί(2002-08-21 00:00:00.0)
Ο νοών νοείτω...(1997-09-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ