Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΛΕΣΒΟΥ
Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εδώ και ένα χρόνο περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που έπαθαν πέρσι οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου για τις απώλειες που είχαν τον Οκτώβρη εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, αλλά η κυβέρνηση τους έχει στο ...περίμενε. Την κυβερνητική πολιτική καταγγέλλουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Σταύρος Σκοπελίτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Νίκος Γκατζής και Γιάννης Ζιώγας. Στην Ερώτηση που απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημειώνεται:

«Τον Οκτώβριο του 2008 έπληξε το νησί της Λέσβου επιζωοτία καταρροϊκού πυρετού για τρίτη φορά από το 1981. Συνέπεια της ασθένειας αυτής είναι, εκτός από τους θανάτους και την απώλεια παραγωγής, η επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα).

Το ΥΠΑΑΤ έχει αποφασίσει την παράταση αυτού του μέτρου μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, οπότε και θα επανεκτιμηθούν τα δεδομένα για τη συνέχιση ή την υπό όρους άρση του αποκλεισμού.

Στη Λέσβο εκτρέφονται περί τα 300.000 ζώα, μιας ιδιαίτερα παραγωγικής φυλής προβάτων, που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση κοπαδιών άλλων περιοχών της χώρας. Περίπου 30-50 χιλιάδες από αυτά τα ζώα εξάγονται από τη Λέσβο κάθε χρόνο, αποδίδοντας ένα πρόσθετο εισόδημα στους κτηνοτρόφους του νησιού.

Η απώλεια αυτού του εισοδήματος, εξαιτίας της καραντίνας, υπολογίζεται σε 8-10 ευρώ για κάθε ζώο, γεγονός που καθιστά δίκαιο το αίτημα των κτηνοτρόφων για αποζημίωσή τους, για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για αποζημίωση που να καλύπτει το σύνολο των απωλειών στο εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου, που προκαλείται από την επιβολή καθεστώτος απαγόρευσης εξαγωγής ζώντων ζώων από το νησί (καραντίνα);».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ