Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης, Υγείας και Απασχόλησης

Δραματικές περικοπές στη φαρμακευτική περίθαλψη των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα του ελέγχου και περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, την ίδια ώρα που μοιράζει απλόχερα αυξήσεις στη φαρμακοβιομηχανία, εξασφαλίζοντας τα τεράστια κέρδη της, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στα πλαίσια αυτά συνεδρίασε χτες η Διυπουργική Επιτροπή για τις προμήθειες που αφορούν στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα κλπ.) με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υγείας και Απασχόλησης. Οπως ανακοινώθηκε, αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός συστήματος μηχανοργάνωσης για την παρακολούθηση της συνταγογραφίας και της χορήγησης φαρμάκων και τον έλεγχο του κόστους των διαγνωστικών και ιατρικών πράξεων. Στην πραγματικότητα, πίσω απ' τις κορόνες περί «ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης», «καταπολέμησης της σπατάλης» κλπ. κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τη φαρμακευτική δαπάνη έως και 30%. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η μηχανοργάνωση θα εξοικονομήσει στον κρατικό προϋπολογισμό έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα μέτρα αυτά, που διαχρονικά παίρνονται απ' τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, στοχεύουν και οδηγούν στον περιορισμό των δαπανών που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, αφού συνοδεύονται απ' την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων για φάρμακα, με φάρμακα που βγαίνουν εκτός λίστας ή που δεν εγκρίνονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία, με περικοπή αναγκαίων εξετάσεων κ.ά. και με αυξήσεις για τη φαρμακοβιομηχανία που εκτινάζουν τη φαρμακευτική δαπάνη. Πρόκειται για πολιτικές που στο κέντρο της προσοχής τους έχουν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μ' αυτό τον προσανατολισμό αντιμετωπίζεται το φάρμακο ως εμπόρευμα με στόχο το επιχειρηματικό κέρδος και όχι ως κοινωνικό αγαθό, στο οποίο μπορεί να έχει δωρεάν πρόσβαση ο λαός.

Χτες, ανακοινώθηκε ακόμα ότι η τιμή διάθεσης των φαρμάκων θα καθορίζεται από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που καταγράφονται στα 26 κράτη της ΕΕ. Επίσης, θα επικαιροποιηθεί η αγορανομική διάταξη για τις τιμές φαρμάκου με ανακοστολογήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ