Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Διαγωνισμός υποκρισίας πάνω στα καμένα

Τη γραμμή της πολιτικής υποκρισίας πάνω στα καμένα πρόκρινε και ακολουθεί η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να προσπεράσει της ευθύνες της για τη διαρκή δασοκτόνο πολιτική που εφαρμόζει, για τις εγκληματικές ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, όπως και τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης αλλά και στο συντονισμό δράσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, κινήθηκε έχοντας κατά νου τους σχεδιασμούς του για το επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με την προοπτική της κάλπης. Ετσι, εμφανίστηκε να έχει ο ίδιος, συμμετέχοντας σε συσκέψεις υπό την προεδρία του, τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο.

Στα πλαίσια αυτής της «κινητικότητας», επισκέφτηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι. Την ώρα της επίσκεψης βρισκόταν σε εξέλιξη 85 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα. «Αντιμετωπίζουμε, είπε, μια πολύ μεγάλη δοκιμασία. Αυτή τη στιγμή καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από τις επίγειες δυνάμεις, μέχρι το ξημέρωμα, που θα ξαναρχίσουν οι εναέριες επιχειρήσεις».

Χτες το πρωί, ο Κ. Καραμανλής πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις καμένες περιοχές της Αττικής. Ακολούθησε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχαν επίσης η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

ΠΑΣΟΚ: Κροκοδείλια δάκρυα

Επιστρατεύοντας τα «κροκοδείλια δάκρυα» επιχείρησε να συγκαλύψει ο Γ. Παπανδρέου τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαχρονική εμπρηστική πολιτική του δικομματισμού. Οι διαδοχικές επισκέψεις του Γ. Παπανδρέου στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της Αττικής τόσο το Σάββατο το απόγευμα όσο και χτες, οι οποίες συνοδεύτηκαν από δηλώσεις «απόγνωσης» που έκανε και εκκλήσεις για «άμεσες πρακτικές κινήσεις, που θα περιορίσουν και θα σταματήσουν τελικά τις πυρκαγιές και θα σώσουν ζωές και περιουσίες», δεν μπορούν να ...σβήσουν τις πολιτικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Το 2001 το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος αποχαρακτηρίζοντας 30 - 40 εκατομμύρια στρέμματα δάσους. Το 2003 ψήφισε το νόμο 3208/2003, μέσω του οποίου «άλλαξε» ο ορισμός των δασών και της δασικής έκτασης.

Πίσω από τις «δακρύβρεχτες» κορόνες του Γ. Παπανδρέου για την «τεράστια οικολογική καταστροφή», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κρύψει ότι το μοντέλο της «πράσινης ανάπτυξης», πίσω από τους τίτλους προωθεί την εμπορευματοποίηση της γης και την χορήγηση οικονομικών κινήτρων στο ιδιωτικό κεφάλαιο για να επενδύσει στο φυσικό πλούτο της χώρας. Οσο για την «αμέριστη συμπαράσταση» που εκδήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο Πυροσβεστικό Σώμα, που «παλεύει με αυτοθυσία», θα έπρεπε καλύτερα να απολογηθεί μαζί με τους σημερινούς κυβερνώντες, για την πολιτική των περικοπών που προωθούν έχοντας αφήσει την πυροσβεστική υπηρεσία «γυμνή» από προσωπικό και μέσα.

Τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, επισκέφτηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για «εφιαλτικές στιγμές», διαπίστωσε «έλλειψη συντονισμού» και ανέφερε ότι «τούτη την ώρα δεν είναι στιγμή να μιλήσουμε για τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν. (...) Τις ευθύνες θα τις αποδώσουμε όταν έρθει η ώρα».

Οι δυνάμεις κατάσβεσης

Για την επιχείριση κατάσβεσης των πυρκαγιών η επίγεια δύναμη της πυροσβεστικής έφτανε τα 130 οχήματα, 390 άνδρες και 205 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Παράλληλα με αυτά, στο έργο της κατάσβεσης έπαιρναν μέρος 240 στρατιώτες ως πεζοπόρο τμήμα, 60 ναύτες και 149 άτομα της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ συνέδραμαν στην επιχείρηση 29 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 14 υδροφόρες, 7 οχήματα χωματουργικών εργασιών. Επίσης, εκτός από τις εθελοντικές ομάδες, στη μάχη με τις φλόγες, είχαν ριχθεί και 55 υδροφόρες των ΟΤΑ. Στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν και 9 ασθενοφόρα του Στρατού για την παροχή πρώτων βοηθειών όπου υπήρχε ανάγκη.

Χτες το απόγευμα ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν στην Αττική 11 καναντέρ και επτά ελικόπτερα. Μέσα σε αυτά, ήταν και τα δύο αεροσκάφη που έφτασαν από την Ιταλία. Μέχρι το βράδυ αναμένονταν δύο αεροσκάφη από την Γαλλία καθώς και ένα ελικόπτερο, 60 δασοπυροσβέστες και τέσσερα οχήματα από την Κύπρο.

Η βοήθεια από Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο έρχεται κατόπιν προχτεσινής ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε, από το μεσημέρι του Σαββάτου, η περιοχή της ανατολικής Αττικής, ενώ ενεργοποιήθηκε και το Σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ