Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟ
Πώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν μπουρλότο

ΠΕΝΤΕΛΗ: Η «αναδάσωση» του ΠΑΣΟΚ. 1998: Η περιοχή της Ροδόπολης είχε καεί και έπρεπε να αναδασωθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τότε κυβέρνησης. Δίπλα βλέπετε το αποτέλεσμα της «αναδάσωσης» 11 χρόνια μετά. Στην πραγματικότητα μέχρι προχτές, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή χτες έγινε κάρβουνο
ΠΕΝΤΕΛΗ: Η «αναδάσωση» του ΠΑΣΟΚ. 1998: Η περιοχή της Ροδόπολης είχε καεί και έπρεπε να αναδασωθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της τότε κυβέρνησης. Δίπλα βλέπετε το αποτέλεσμα της «αναδάσωσης» 11 χρόνια μετά. Στην πραγματικότητα μέχρι προχτές, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή χτες έγινε κάρβουνο
Τις συνέπειες της αντιδασικής πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βιώνει αυτές τις μέρες η Αττική. Μια πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, ώστε να κερδοφορήσουν τα συμφέροντα πάνω στο δημόσιο αγαθό της γης και του δασικού πλούτου. Μια πολιτική που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή. Η πολιτική αυτή εκφράζεται με μια σειρά νομοθετήματα και πράξεις που παραδίδουν βορά στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δημόσια γη, κατακερματίζουν και αποχαρακτηρίζουν τα δάση, τσιμεντοποιούν καμένες εκτάσεις.

Ενδεικτικό της εμπρηστικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι ότι αρνήθηκαν να υλοποιήσουν μια από τις βασικότερες προβλέψεις του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975, που είναι η σύνταξη Εθνικού Δασολογίου και Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

Παραθέτουμε μερικές από τις αποδείξεις της ενοχής τους:

  • Τη 15ετία 1991-2005, με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από τα 11 στρέμματα δασικών εκτάσεων που καίγονταν αναδασωνόταν μόνο το 1!
  • Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ όλα αυτά τα χρόνια για τη σύνταξη του Εθνικού Δασολογίου που θα μπορούσε να προστατέψει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, με δασοκτόνους νόμους προσπάθησαν και οι δύο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η αρχή έγινε με το νόμο 998/1979, με τον οποίο η τότε κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να αποχαρακτηρίσει 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους, βαφτίζοντάς τα χορτολίβαδα. Ακολούθησε ο νόμος 1734/1987 «περί βοσκοτόπων» - επί ΠΑΣΟΚ - με τον οποίο επιχειρήθηκε να αποχαρακτηριστούν 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
  • Στη συνέχεια, έχουμε τη δασοκτόνα συνταγματική αναθεώρηση του 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ), που παραδίδει στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και την απόπειρα για νέα, ακόμη πιο καταστροφική, αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που προετοίμασε η ΝΔ, αλλά ευτυχώς δεν «καρποφόρησε».
  • Τα παραπάνω συμπληρώθηκαν με την εγκατάλειψη κάθε έννοιας πρόληψης των πυρκαγιών και την κατάργηση των Σωμάτων δασοπυρόσβεσης, που έγινε επί ΠΑΣΟΚ το 1998 (χρονιά που κάηκαν χιλιάδες στρέμματα στην Πεντέλη). Το ΠΑΣΟΚ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πεντέλης του 1998, όπου μετατράπηκαν σε κάρβουνο 90.000 στρέμματα δάσους, δημοσιεύει την απόφαση του τότε περιφερειάρχη Π. Χαμακιώτη (ΦΕΚ 7 της 18/1/1999, τεύχος 4ο), με την οποία εξαιρούνται και αποχαρακτηρίζονται 7.140 στρέμματα δάσους από την αναδάσωση.

ΠΕΝΤΕΛΗ: Η «αναδάσωση» της ΝΔ. 2005: Η έκταση που βρίσκεται μεταξύ Νταού Πεντέλης και Καλλιτεχνούπολης είχε καεί. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αναδάσωση. Μόνο που και αυτή έγινε με ...βίλες

Eurokinissi

ΠΕΝΤΕΛΗ: Η «αναδάσωση» της ΝΔ. 2005: Η έκταση που βρίσκεται μεταξύ Νταού Πεντέλης και Καλλιτεχνούπολης είχε καεί. Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί αναδάσωση. Μόνο που και αυτή έγινε με ...βίλες
Ανάμεσα στα άλλα, εξαιρούνται: «Οι ανέκαθεν αγροτικές εκτάσεις» (1.631 στρ.), «εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης» (1.740 στρ.), «άλση και πάρκα και εντός σχεδίων πόλεως κοινόχρηστοι χώροι που δεν κάηκαν από την πυρκαγιά της 1/8/1998» (6,5 στρ.), «έκταση 410 στρ. για την οποία είχαν δοθεί εγκρίσεις επέμβασης από το υπουργείο Γεωργίας στην ΑΕΒΕ Μαρμάρων Διονύσου», «εκτάσεις που οριστικά και αμετάκλητα έχουν κριθεί με το άρθρο 14 του Ν. 998/79 ότι δεν εμπίπτουν στα πλαίσια προστασίας», «εκτάσεις 75 στρεμμάτων του Οικοδομικού Συνεταιρισμού "Ν. Αιολίς"» κλπ. Αντί να ενισχυθεί ο ενιαίος χαρακτήρας της πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης και ο συντονισμός των δασικών υπηρεσιών με τις δυνάμεις κατάσβεσης, έγινε ακριβώς το αντίθετο. Επιβλήθηκε το δόγμα της καταστολής, αντί της πρόληψης και ακολουθείται πιστά από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

  • Το Πυροσβεστικό Σώμα λειτουργεί με ελλείψεις 3.500 έως 4.000 δασοπυροσβεστών, με ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και απαρχαιωμένη (π.χ. με οχήματα που έχουν άδεια κυκλοφορίας από τη δεκαετία του '70!).
  • Η δασοκτόνα και εμπρηστική πολιτική τους συνεχίζεται σήμερα με την αντιεπιστημονική οριοθέτηση των δασών που προκήρυξε η «Κτηματολόγιο ΑΕ» και που οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό έως και του 30% των δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ με το νόμο 3127/2003, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου, χάρισε χιλιάδες δασικές εκτάσεις, εντός σχεδίων πόλης, που είχαν στο μεταξύ τσιμεντοποιηθεί, στους ίδιους τους καταπατητές.
  • Η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις του δικομματισμού εφαρμόζουν το κόλπο της εξαίρεσης από την αναδάσωση δασικών εκτάσεων, μεταβάλλοντάς τες σε φιλέτα οικοπεδοποίησης. Το ίδιο έγινε το 1995, 1998 και 2005 στα καμένα της Πεντέλης, το ίδιο έγινε και το 2007 με έκταση 62,5 στρεμμάτων στην Πάρνηθα, που είχε παραχωρήσει ο νόμος 3139/2003 στο καζίνο για τις επεκτάσεις του!
  • Η ΝΔ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Ραφήνας, με 10.000 στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη, εξαιρεί χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων με τις αποφάσεις 2781 και 2782, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Χ. Μανιάτη (ΦΕΚ, τεύχος τέταρτο, Αρ. Φ. 942, 2/9/2005). Με βάση αυτήν την απόφαση, εξαιρούνται, ανάμεσα στα άλλα, «εκτάσεις που άλλαξαν νόμιμα χρήση γης», «εκτάσεις που έχουν οργανωθεί πολεοδομικά, βάσει εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως», «εκτάσεις που κατά την ημέρα της πυρκαγιάς δεν έφεραν δασική βλάστηση». Ειδική μνεία γίνεται για τις «εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν υπέρ του Αερολιμένα Αθηνών».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ