Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΓΑΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Ξεχείλισε η οργή για την άθλια ζωή τους

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε χτες το ΚΚΕ

Σε εντελώς ακατάλληλους χώρους συμβιώνουν εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους ασθενείς, παιδιά και έγκυες γυναίκες
Σε εντελώς ακατάλληλους χώρους συμβιώνουν εκατοντάδες μετανάστες, ανάμεσά τους ασθενείς, παιδιά και έγκυες γυναίκες
H οργή ξεχειλίζει στο Κέντρο Κράτησης μεταναστών στην Παγανή Λέσβου, όπου από προχτές οι σχεδόν 1.000 κρατούμενοι μετανάστες και πρόσφυγες, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας την απελευθέρωσή τους, να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα ή άσυλο και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, για το διάστημα που θα παραμένουν εκεί. Εδώ και μερικές μέρες οι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει και σε απεργία πείνας.

«Θέλουμε ελευθερία, όχι φαγητό», είναι ένα από τα συνθήματα των ξεσηκωμένων μεταναστών και προσφύγων. Αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη είναι να είναι ελεύθεροι, νόμιμοι, με τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορούν να ταξιδέψουν προς όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν και όχι ένα πιάτο φαΐ, ίσα - ίσα για να επιβιώνουν. Αναδεικνύονται οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες που κάνουν εκρηκτικό το πρόβλημα, καθώς η ΕΕ και οι κυβερνήσεις χτίζουν τείχη για να αντιμετωπίσουν τα κύματα μεταναστών που με ευθύνη τους δημιουργούνται και υποκριτικά μιλούν για «ανθρώπινες» συνθήκες κράτησής τους, ή αναδεικνύουν την υποκριτική «φιλανθρωπική» λύση του ...συσσιτίου.

Οι περίπου 930 κρατούμενοι στο Κέντρο της Παγανής στοιβάζονται σε ένα χώρο που μπορεί να δεχτεί το πολύ 300 άτομα και ζουν σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και γυναίκες σε εγκυμοσύνη. Ο χώρος είναι εντελώς ακατάλληλος και επιβαρύνει την υγεία των μεταναστών, ιδιαίτερα γυναικών, παιδιών και βρεφών. Οι κρατούμενοι δεν προαυλίζονται. Δεν υπάρχει σύστημα θέρμανσης, ξεχωριστός χώρος εστίασης, τουαλέτες και ντους. Τα στρώματα είναι βρώμικα, δε διανέμονται σεντόνια και κουβέρτες, ούτε υλικά προσωπικής υγιεινής σε επαρκείς ποσότητες, ενώ ελλιπής είναι ακόμα και ο στοιχειώδης καθαρισμός του Κέντρου. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ψυχολογική βοήθεια είναι ανύπαρκτες. Ακόμα και γι' αυτούς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η φυματίωση, η παρακολούθηση και θεραπεία τους δεν είναι δυνατή, αφού οι μετανάστες χωρίς έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας! Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει καμιά διαφορετική πρόβλεψη για τις μητέρες με βρέφη ή μικρά παιδιά, ή για τις εγκύους, ενώ πολλοί από αυτούς πάσχουν από δερματοπάθειες.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Από τη διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων στην Παγανή Μυτιλήνης. «Θέλουμε ελευθερία, όχι φαγητό», αναγράφεται στο πανό τους
Από τη διαμαρτυρία μεταναστών και προσφύγων στην Παγανή Μυτιλήνης. «Θέλουμε ελευθερία, όχι φαγητό», αναγράφεται στο πανό τους
Το θέμα έφεραν χτες στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σταύρος Σκοπελίτης, Βέρα Νικολαΐδου, Αντώνης Σκυλλάκος και Σπύρος Χαλβατζής.

Περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες που ξεσήκωσαν τους κρατούμενους, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν στην Ερώτηση: «Στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου, σε κτήρια που ήταν παλιά αποθήκες, στοιβάζονται 930 περίπου μετανάστες, μεταξύ τους 160 ανήλικοι. Οι χώροι στο κέντρο, χωρητικότητας 250 - 300 ατόμων, έχουν γεμίσει ασφυκτικά το τελευταίο διάστημα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Ιδιαίτερα για τους ανήλικους μετανάστες - πρόσφυγες που κρατούνται 160 άτομα σε έναν μόνο θάλαμο η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αλλωστε είναι γνωστό ότι εδώ και μέρες διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας».

Αναδεικνύονται, ακόμα, οι ευθύνες για την κατάσταση αυτή, που όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ βρίσκονται τόσο στην «κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα που συμφωνούν με την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Γεγονός είναι ότι από κοινού ΕΕ και ΗΠΑ ευθύνονται για τη διαμόρφωση των παραγόντων που προκαλούν το μεγάλο μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα προς τη χώρα μας και την ΕΕ (εισβολή και κατοχή ευρωνατοϊκών δυνάμεων στο Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν κ.α.). Επίσης είναι γνωστό ότι οι συμφωνίες και Κανονισμοί της ΕΕ που έχουν προσυπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις (Σένγκεν, Δουβλίνο, Γιούροντακ) έχουν εγκλωβίσει τους μετανάστες - πρόσφυγες στην Ελλάδα, στερώντας τους το δικαίωμα να πάνε σε άλλα κράτη της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, «ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο κράτησης Παγανής Λέσβου;
  • Προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες, επαρκείς και ανθρώπινες δημόσιες υποδομές φιλοξενίας, που θα διαθέτουν το αναγκαίο ειδικευμένο προσωπικό και όπου θα παρέχεται δωρεάν και από δημόσιους φορείς σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν διερμηνεία και νομική αρωγή για να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.
  • Ιδιαίτερα για τους ανήλικους πρόσφυγες θα πάρει μέτρα ώστε να γίνεται ενδελεχής έρευνα για την ανεύρεση συγγενικού - υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο κράτος - μέλος της ΕΕ που επιθυμούν να πάνε, να τους χορηγούνται τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα και να εξασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά τους.
  • Να δίνονται νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, για εκείνα τα παιδιά που θα παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Να δημιουργηθούν δημόσιες, σύγχρονες δομές φιλοξενίας για μακροβιότερη παραμο­νή των ανηλίκων που θα παραμείνουν στη χώρα μας και να εξασφαλισθεί η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org