Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΙΟΥ
Ξεσηκώθηκαν για τα δικαιώματά τους

Πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα, σε άθλιες συνθήκες ζουν ακόμα και μικρά παιδιά
Πίσω από αγκαθωτά συρματοπλέγματα, σε άθλιες συνθήκες ζουν ακόμα και μικρά παιδιά
Ξεσηκώθηκαν χτες οι μετανάστες και πρόσφυγες του Κέντρου Κράτησης Μερσινιδίου στη Χίο, ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησής τους - ακόμα και μικρών παιδιών - στην καθυστέρηση παραχώρησης ασύλου στους πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά και στην ένταση της καταστολής της μετανάστευσης, όπως εκφράστηκε και με τη σύλληψη δύο Κούρδων την Τετάρτη τα ξημερώματα.

Διαμαρτυρόμενοι σε όλα τα παραπάνω, Κούρδοι πρόσφυγες από την Τουρκία εδώ και 3 μέρες βρίσκονται σε απεργία πείνας. Χτες, σε συμπαράστασή τους, 80 περίπου κρατούμενοι αραβικής καταγωγής, Αφγανοί, Σομαλοί, Παλαιστίνιοι κ.ά., απείχαν από το φαγητό και διαμαρτυρήθηκαν στους φύλακες διεκδικώντας - ανάμεσα σε άλλα - και την απελευθέρωση των δύο Κούρδων. Αμεση ήταν η παρέμβαση αστυνομικών και πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει στο κάψιμο στρωμάτων. «Πιστές» στην αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, οι κατασταλτικές δυνάμεις επιδίωξαν να τρομοκρατήσουν κι άλλο τους μετανάστες και τους πρόσφυγες συλλαμβάνοντας ακόμα 2 Κούρδους ως «υποκινητές» του ξεσηκωμού. Λες και δεν υποκινεί αρκετά τον ξεσηκωμό τους η ίδια η άθλια κατάσταση του Κέντρου και η ίδια η πολιτική ποινικοποίησης των ξεριζωμένων που ασκείται και στην Ελλάδα!

Στο Κέντρο Κράτησης Μερσινιδίου βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους. Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν οι κρατούμενοι, αν οι συλληφθέντες Κούρδοι γυρίσουν από την Ασφάλεια της Χίου ξυλοκοπημένοι, θα ακολουθήσει νέος ξεσηκωμός, καθώς έχει γίνει πάγια τακτική να τρομοκρατούνται με απροκάλυπτη βία οι μετανάστες.

Παράλληλα, ραγδαία προχωρούν τα μέτρα της ΦΡΟΝΤΕΞ για τη φύλαξη των συνόρων και η αστυνομοκρατία στο νησί με στόχο την καταστολή μεταναστών και προσφύγων. Το Κέντρο Κράτησης έχει γίνει σωστό στρατόπεδο, καθώς - όπως καταγγέλλει η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ - γύρω από το Κέντρο τοποθετήθηκε διπλό συρματόπλεγμα, το ένα μάλιστα αγκαθωτό. Επιπλέον, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι χτες ο διοικητής της Ασφάλειας του νησιού, σε ένα αντιμεταναστευτικό παραλήρημα, φώναζε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ότι «ούτε ο ίδιος ο θεός δε θα μπαίνει μέσα με αίτησή του»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο Αιγαίο(2019-03-29 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κατάσταση και ένταση της καταστολής(2016-04-30 00:00:00.0)
Νέα επιχείρηση «εκκαθάρισης»(2009-08-25 00:00:00.0)
Επιχείρηση άγριας καταστολής(2009-07-28 00:00:00.0)
«Οπως οι δούλοι στα σκλαβοπάζαρα»(2009-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ