Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κινδυνεύουν ... απ' τις ανάσες

Οι πλούσια διακοσμημένοι τάφοι των Φαραώ στη νότια Αίγυπτο φυσικά δεν είχαν κατασκευαστεί για να γίνουν τουριστικό αξιοθέατο. Αυτή η ...αλλαγή χρήσης λοιπόν προκαλεί κινδύνους, οι οποίοι δεν είναι άμεσα ορατοί αλλά προοπτικά μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην εξαφάνιση αυτών των σπουδαίων μνημείων μέσα σε 150 έως 500 χρόνια εάν εξακολουθήσουν να παραμένουν ανοικτοί για το κοινό!

Την προειδοποίηση αυτή έκανε ο επικεφαλής των Αιγυπτιακών αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, γνωστός και από τον αγώνα του για την επιστροφή της κλεμμένης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας του. Οπως τονίζει ο αρχαιολόγος, η υγρασία και η μούχλα πλήττουν τους τοίχους των βασιλικών τάφων στην απέραντη νεκρόπολη, η οποία εκτείνεται στη δυτική όχθη του Νείλου στο Λούξορ, την οποία καθημερινά επισκέπτονται «στρατιές» τουριστών. Μπορεί η εισροή συναλλάγματος να χαροποιεί την αιγυπτιακή κυβέρνηση, αλλά ο κακός εξαερισμός των χώρων και οι αναπνοές των τουριστών προκαλούν φθορές στις εγχάρακτες αναπαραστάσεις μέσα στους τάφους.

«Οι τάφοι στην Κοιλάδα των Βασιλέων και εκείνης των Βασιλισσών, όχι μακρύτερα από την πρώτη, που είναι προσβάσιμοι στο κοινό, απειλούνται με σοβαρές ζημιές στα χρώματα και στα χαρακτικά τους. Τα επίπεδα υγρασίας και μούχλας αυξάνονται, εξαιτίας της αναπνοής των επισκεπτών, γεγονός που συνηγορεί ότι οι τάφοι μπορεί και να εξαφανισθούν μέσα σε 150 ως 500 χρόνια», τόνισε ο Χαουάς. Οι υπεύθυνες αρχές για τους τάφους έχουν εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα για την προστασία τους, μεταξύ των οποίων είναι η τοποθέτηση νέων συστημάτων εξαερισμού, ο περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών και το κλείσιμο κάποιων από τους τάφους. Μεταξύ των τάφων στις Κοιλάδες των Βασιλέων και των Βασιλισσών βρίσκονται και τα διάσημα μνήματα του Φαραώ Τουταγχαμών και της βασίλισσας Νεφερτίτης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org