Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΣΥΝΟΔΟΣ NAFTA
Καθιερωμένες διακηρύξεις περί «συνεργασίας»

ΓΚΟΥΑΝΤΑΛΑΧΑΡΑ.--

Την πλήρη δέσμευσή τους για συνεργασία, «κοινή, υπεύθυνη και διαφανή συνεργασία» για την οικονομική ανάκαμψη και διέξοδο από την κρίση, την ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου, την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της γρίπης Η1Ν1 και της κλιματικής αλλαγής εξέφρασαν στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες του Μεξικού, των ΗΠΑ και του Καναδά Φελίπε Καλδερόν, Μπαράκ Ομπάμα και Στίβεν Χάρπερ με το πέρας της Συνόδου των χωρών της Βορειοαμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου - NAFTA, που πραγματοποιήθηκε στην Γκουνταλαχάρα του Μεξικού.

Ως είθισται, η ετήσια Σύνοδος των Ηγετών της NAFTA αποτελεί τυπική διαδικασία που δεν παράγει ιδιαίτερα αποτελέσματα. Εντούτοις, η φετινή Σύνοδος απέκτησε ειδική, σημασία καθώς ήταν η πρώτη για τον Πρόεδρο Ομπάμα. Επίσης, τα θέματα της ατζέντας πολλά, ειδικά όσον αφορά τους όρους της συμφωνίας που οι ΗΠΑ είχαν πρόθεση να τροποποιήσουν, προς όφελός τους εννοείται. Εξ ου και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου προτού αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, όπου φρόντισε να διαβεβαιώσει τον Καναδά και κυρίως το Μεξικό ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τη Συμφωνία, η οποία ισχύει τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, σημαντικά θέματα, όπως το ζήτημα της ασφάλειας με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Μεξικού για την καταπολέμηση των καρτέλ των ναρκωτικών αλλά και το πραξικόπημα στην Ονδούρα.

Διαδηλώσεις κατά της παρουσίας του Προέδρου Ομπάμα και της πολιτικής των ΗΠΑ, όσον αφορά το πραξικόπημα στην Ονδούρα, την πολιτική μετανάστευσης και το περιβάλλον, έλαβαν χώρα στην Γκουανταλαχάρα παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που μία επίσκεψη του Ομπάμα συνοδεύεται από διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

  • Σε απεργία, αξιώνοντας καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας στα ορυχεία και στις χαλυβουργίες, πραγματοποίησαν περίπου 3.500 εργαζόμενοι στο Μεξικό, οι οποίοι εργάζονται στις επιχειρήσεις που ανήκουν στην ArcelorMittal, την μεγαλύτερη χαλυβουργία του κόσμου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ