Τρίτη 7 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο
Συνέντευξη της Λουίζας Ράζου, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Ανατολικής Πελοποννήσου για την προσυνεδριακή πορεία στην περιοχή

«Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, λοιπόν, προχωράμε. Θέλουμε και δουλεύουμε για να φτάσει η ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου με θετικά αποτελέσματα σε όλα τα καθήκοντα, στο 16ο Συνέδριο. Τα στελέχη της ΕΠ και των ΝΕ, πρωτοστατούν προκειμένου να γίνουν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις και η συνδιάσκεψη της περιοχής με τους καλύτερους όρους, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τη συνέχεια. Και αυτό πρωταρχικά σημαίνει να κατανοηθεί σε βάθος από τα κομματικά μέλη ο αντικειμενικός χαρακτήρας των εξελίξεων που επιβάλλει να δουλέψουμε με μεγαλύτερη αυταπάρνηση για την υλοποίηση του άμεσου πολιτικού μας καθήκοντος τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου». Αυτά τονίζει ανάμεσα σ' άλλα η Λουίζα Ράζου, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ, σε συνέντευξη στο «Ριζοσπάστη». Το θέμα της συνέντευξης αναφέρεται στην πορεία της προσυνεδριακής διαδικασίας στην περιοχή, τα αποτελέσματά της, τις προσδοκίες και τους στόχους της Κομματικής Οργάνωσης.

Στο επίκεντρο η πρόταση για το Μέτωπο και τη Λαϊκή Εξουσία

- Πώς προχωράει η προσυνεδριακή διαδικασία στην περιοχή σας;

- Στην Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου σχεδόν ολοκληρώθηκε η ανάλυση των Θέσεων και ταυτόχρονα ξετυλίγεται ένα πρόγραμμα συζήτησης των Θέσεων της ΚΕ με φίλους και οπαδούς, αλλά και άλλο κόσμο που εκδηλώνει το ενδιαφέρον να συζητήσει με τους κομμουνιστές την πρόταση τους για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ - το δρόμο για τη Λαϊκή εξουσία - το περιεχόμενο της λαϊκής οικονομίας. Παράλληλα έχουν ήδη ξεκινήσει οι προσυνεδριακές συνελεύσεις των ΚΟΒ, όπου τα κομματικά μέλη καταθέτουν τη γνώμη τους και εκλέγουν αντιπροσώπους για τις συνδιασκέψεις. Αυτό, το πρώτο μέρος της προσυνεδριακής δουλιάς, ανέδειξε τη σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στις γραμμές και τον περίγυρό μας, να προσεγγιστούν οι Θέσεις της ΚΕ, να συγκεντρωθεί ο προβληματισμός γύρω από τα βασικά ζητήματα που μπαίνουν για συζήτηση. Κυρίως αναδείχτηκαν τα μεγάλα περιθώρια που υπάρχουν για να βελτιωθεί η ιδεολογική δουλιά στις ΚΟ να αναπτυχθεί η διαφώτιση και να ενισχυθεί η προβολή του Προγράμματος του Κόμματος στο λαό και τη νεολαία.

- Πού εστιάζεται ο προβληματισμός των κομματικών μελών; Τα ζητήματα που αφορούν το Κόμμα, το Μέτωπο βρίσκονται στο κέντρο της συζήτησης και ποια είναι εκείνα τα ιδιαίτερα ζητήματα που απασχολούν σε σχέση με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ;

- Οι Κομματικές οργανώσεις οδηγούνται στο 16ο Συνέδριο έχοντας καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια να δοκιμάσουν στη ζωή την πολιτική του Κόμματος, να ανταποκριθούν στα βασικά μέτωπα πάλης. Η προσπάθεια αυτή ανέδειξε δυνατότητες, αλλά και καινούριες δυσκολίες. Είναι φυσικό, λοιπόν, τα ζητήματα που αφορούν τη συσπείρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ και η ισχυροποίηση του Κόμματος, για να μπορέσουν οι κομμουνιστές από κάθε άποψη (ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική), ν' ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όξυνσης της ταξικής πάλης και τα καθήκοντα που απορρέουν από τη σημερινή κατάσταση, να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε άμεση σύνδεση με τα δύο σοβαρά αυτά ζητήματα, αναπτύσσεται η συζήτηση σχετικά με πλευρές του απολογισμού δράσης του Κόμματος, την κατάσταση της εργατικής τάξης και του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστούν οι διεθνείς και οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, από τη σκοπιά των δυνατοτήτων που αντικειμενικά διαφαίνονται ώστε η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να καταφέρουν ισχυρά πλήγματα στον αντίπαλο, που από ό,τι δείχνει η όξυνση των αντιθέσεων του συστήματος, αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, δεν είναι αήττητος. Η συγκεντρωμένη πείρα οχτώ και πλέον δεκαετιών ύπαρξης και δράσης του Κόμματός μας, στην πρώτη γραμμή των ταξικών και λαϊκών αγώνων, είναι καλό υλικό για να απαντηθούν ζητήματα για το πώς θα γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, πώς θα αξιοποιηθούν οι αντικειμενικές δυνατότητες, ώστε η πρόταση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας να υιοθετηθεί από πλατιά λαϊκά στρώματα και κυρίως από την εργατική τάξη.

Οι Θέσεις της ΚΕ αναλύθηκαν και συζητήθηκαν και στις ΟΒ της ΚΝΕ. Οι νέοι σύντροφοί μας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μελετήσουν την πολιτική του Κόμματός μας. Το πλήθος των ερωτήσεων που κατατέθηκαν αγκάλιαζε όχι μόνο το σύνολο των Θέσεων της ΚΕ, αλλά ανέδειξε και την ανάγκη οι ΚΟ να βρεθούν πιο κοντά, να βοηθήσουν ουσιαστικά και με σχέδιο την ΚΝΕ, ώστε να προσεγγίσουν ευρύτερες μάζες νεολαίας την ιστορία και την πολιτική του ΚΚΕ. Να κερδηθούν στην υπόθεση του Μετώπου, την υπόθεση του σοσιαλισμού.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται ο προβληματισμός στις γραμμές μας, που όσο κλιμακώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες γίνεται πιο πλούσιος και γόνιμος.

Πλατιά συμφωνία με τις θέσεις και αποφασιστικότητα για τη συνέχεια

- Ποια είναι μέχρι τώρα η εικόνα από τη συζήτηση; Οι σκέψεις, οι προβληματισμοί κινούνται στην κατεύθυνση των Θέσεων ή υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες; Το ρωτάμε αυτό γιατί σε ορισμένες εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ προβάλλονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία εκτιμούν ότι υπάρχει «κρίση στο ΚΚΕ».

- Οι θέσεις της ΚΕ, για το 16ο Συνέδριο, συναντούν την καθολική σχεδόν αποδοχή των κομματικών μελών. Οι γνώμες και οι απόψεις των συντρόφων καταθέτονται ελεύθερα, στα πλαίσια των αρχών λειτουργίας του Κόμματός μας. Τα κομματικά μέλη κουβεντιάζουν και τοποθετούνται πάνω στο κείμενο της ΚΕ, τα δημοσιεύματα αυτά, έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν αυτή ακριβώς τη συζήτηση, να δημιουργήσουν συγχύσεις και ταλαντεύσεις, πράγμα όμως που δεν το καταφέρνουν. Η πλατιά συμφωνία που καταγράφεται στις γραμμές μας, για την πολιτική μας, όχι μόνο δεν αποτελεί σημάδι «κρίσης στο ΚΚΕ», αλλά αποδεικνύει ότι βαδίζουμε σωστά και οι πολύμορφες πιέσεις δεν πρόκειται να κλονίσουν τη δυναμική πορεία του Κόμματος, προκειμένου να υλοποιήσει τα ιστορικά του καθήκοντα. Δεν πρόκειται να ανακόψουν ευρύτερο κόσμο που σήμερα στην πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Μετώπου, βλέπουν την πραγματικά αντίπαλη πολιτική που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους και στην οποία προσβλέπουν, να συναντηθούν τελικά με τους κομμουνιστές στο πεδίο της ταξικής πάλης. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου, χωρίς να μας διακρίνει κανένα ίχνος εφησυχασμού πρέπει να πούμε, ότι έχουμε πείρα από παρόμοιες προσπάθειες να διαστρεβλωθεί και να συκοφαντηθεί η γραμμή και η εικόνα του Κόμματός μας και δώσαμε μάχη, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τα σχέδια του αντίπαλου, που είχαν στόχο να κλονίσουν την ενιαία θέληση και δράση των κομμουνιστών, όπως ήταν η ψευτοαριστερή κίνηση για την «ενότητα της Αριστεράς» στην Τρίπολη, το ρατσιστικό - αντικομμουνιστικό ντελίριο διάφορων μηχανισμών, με πρωταγωνιστές στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στη Ν. Κίο Αργολίδας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών μελών στην περιοχή, όχι μόνο συμφωνεί με τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο, αλλά όπως δείχνει και ο προβληματισμός που αναπτύσσεται, φαίνονται αποφασισμένα να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις και δυσκολίες, να δουλέψουν δραστήρια και πρωτοπόρα - εντείνοντας την επαναστατική επαγρύπνηση - για την οικοδόμηση του Λαϊκού Μετώπου στην προοπτική του Σοσιαλισμού.

Με αυταπάρνηση στη δράση για το Μέτωπο

- Ποιους στόχους έχετε για τη συνέχεια της δράσης σας;

- Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, λοιπόν, προχωράμε. Θέλουμε και δουλεύουμε για να φτάσει η ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου με θετικά αποτελέσματα σε όλα τα καθήκοντα, στο 16ο Συνέδριο. Τα στελέχη της ΕΠ και των ΝΕ, πρωτοστατούν προκειμένου να γίνουν οι νομαρχιακές συνδιασκέψεις και η συνδιάσκεψη της περιοχής με τους καλύτερους όρους για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει:

  • Να κατανοηθεί σε βάθος από τα κομματικά μέλη ο αντικειμενικός χαρακτήρας των εξελίξεων που επιβάλλει να δουλέψουμε με μεγαλύτερη αυταπάρνηση για την υλοποίηση του άμεσου πολιτικού μας καθήκοντος: τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου.
  • Να ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, το αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΜΕ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΣΕΒ - ΕΕ.
  • Να οργανώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό.
  • Να υπερκαλύψουμε, το φιλόδοξο οικονομικό πλάνο προς τιμή του 16ου Συνεδρίου.
  • Να υποδεχτούμε το Συνέδριο με δεκάδες νέα μέλη στις γραμμές του Κόμματος και της ΚΝΕ.
  • Να αποκτήσει ο «Ριζοσπάστης» εκατοντάδες νέους αναγνώστες στην περιοχή.

Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Εχουμε μπροστά μας 1,5 μήνα που μπορεί και θα είναι πλούσιος σε συζήτηση και δράση. Η αυλαία της προσυνεδριακής δουλιάς θα πέσει βρίσκοντας την ΚΟ να έχει κατακτήσει ένα ανώτερο επίπεδο στην ποιότητα και τους ρυθμούς της δουλιάς της, σημαντική υποθήκη για τη δύσκολη - απαιτητική και ωραία συνέχεια, της πάλης για την υλοποίηση των αποφάσεων του 16ου Συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ