Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα!

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους για τη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, διεμήνυσαν οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, με τη μαχητική συμμετοχή τους στη χτεσινή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΝΛ). Ταυτόχρονα, κατήγγειλαν την κυβέρνηση που αρνείται πεισματικά να δώσει άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, όπως έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί του εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας.

Στην συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, μίλησε ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, ο οποίος τόνισε ότι οι μηλοπαραγωγοί δε θα κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, σχετικά με τις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές από την ακαρπία και τις αδιάθετες ποσότητες των μήλων. Και υπογράμμισε ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να επιβάλλουν τη λύση αυτών των προβλημάτων, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στις δραματικές συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε, δε, ότι ο αγώνας πρέπει να στρέφεται συνολικά κατά της ΚΑΠ και να στοχεύει στην ανατροπή της, δεδομένου ότι έρχονται ακόμα χειρότερες μέρες με τα νέα αντιαγροτικά μέτρα που δρομολογούνται από την ΕΕ, για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών.

Τα αιτήματα των μηλοπαραγωγών είναι:

- Να αναθεωρηθούν οι πίνακες με τις απαράδεκτες εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για την ακαρπία 2008. Αναπροσαρμογή τόσο των ποσοστών ζημιάς όσο και των κιλών στα δέντρα ώστε να δικαιωθεί το σύνολο των αγροτών. Να αποζημιωθούν οι ποικιλίες των πράσινων μήλων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

- Να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τη χαλαζόπτωση γιατί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή των πρόωρων ποικιλιών μήλων. Οι εκτιμήσεις να είναι δίκαιες και αντικειμενικές και όχι όπως έγινε με την ακαρπία που εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί παίρνουν ψίχουλα.

- Να παρθούν άμεσα μέτρα για τις αδιάθετες ποσότητες μήλων που βρίσκονται στα ψυγεία. Να δεσμευτεί άμεσα το υπουργείο ώστε να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε περίπτωση που δε διατεθούν οι ποσότητες.

- Εκτακτη οικονομική βοήθεια για τους μηλοπαραγωγούς. Να παγώσουν τα δάνεια για 3 χρόνια και να δοθούν άτοκα δάνεια 3ετούς διάρκειας σε όσους το επιθυμούν.

- Να αλλάξει ο άδικος και αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Να αποζημιώνονται όλες οι ζημιές που οφείλονται σε φυσικά αίτια όπως η ακαρπία. Να δίνεται επιτέλους αποζημίωση στο 100% της ζημιάς ώστε να καλύπτεται το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής και οι αγρότες να μη λαμβάνουν ψίχουλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ