Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τη χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες

Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό
Οι κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή των αγώνων για δημόσια και δωρεάν Υγεία για το λαό
Σχετικά με τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνεται:

«Η απόφαση της κυβέρνησης και του ΕΟΦ για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων από ιδιώτες και ενθάρρυνσή τους να χρησιμοποιούν ταχείες μεθόδους για διάγνωση της γρίπης αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την υγεία του λαού. Αντί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση αξιοποιεί τη γρίπη για την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Η απόφασή της αναιρεί τις ίδιες τις κατευθύνσεις του εθνικού σχεδίου δράσης που πρόσφατα ανακοίνωσε. Φορτώνει το κόστος και την ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου στους εργαζόμενους και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο όφελος, αφού οι ταχείες διαγνωστικές μέθοδοι δεν ταυτοποιούν τον συγκεκριμένο ιό. Υπονομεύει τη Δημόσια Υγεία αφού η ανεξέλεγκτη χρήση των αντιιικών φαρμάκων δυσκολεύει την αντιμετώπιση της νόσου. Οι ρυθμίσεις για δήθεν "έλεγχο" της κατάχρησης των φαρμάκων και των διαγνωστικών εξετάσεων από τους ιδιώτες είναι στάχτη στα μάτια του λαού, τη στιγμή που επιτρέπεται η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναδεικνύεται η επικαιρότητα και αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ για ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας ως προϋπόθεση για την ουσιαστική προστασία της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τα εργατικά συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) - προληπτική ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη, κατ' οίκον νοσηλεία. Επίσης, όλες οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα και τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της γρίπης να διατίθενται δωρεάν για όλο το λαό με κάλυψη 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για τις αναγκαίες παρεμβάσεις ΠΦΥ (πρώτη διάγνωση - διερεύνηση, εντοπισμός και προφύλαξη ευάλωτων ομάδων, εμβολιασμός, ενημέρωση) να λειτουργήσουν κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας για επισκέψεις σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους, χώρους συγκέντρωσης μεταναστών. Να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες υποδομές στην ΠΦΥ. Να καταργηθεί το δικαίωμα στην πατέντα σε φάρμακα και εμβόλια που κατέχουν οι πολυεθνικές φαρμάκου, που μετατρέπει την επιστημονική γνώση σε εμπόρευμα και πολλαπλασιάζει το κόστος του φαρμάκου. Κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής και διανομής φαρμάκου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ