Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ «ΦΑΤΑΧ»
Παράταση λόγω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων

ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Οι αντιπαραθέσεις με την ηγεσία του Παλαιστινίου Προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, έχουν ως αποτέλεσμα να παραταθεί η διάρκεια του Συνεδρίου της παλαιστινιακής οργάνωσης «Φατάχ», που αναμενόταν να λήξει χτες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και αύριο, Σάββατο.

Ο λόγος της παράτασης αφορά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των νέων οργάνων της οργάνωσης καθώς οι σύνεδροι από τη Λωρίδα της Γάζας - περίπου σε 400 είχε απαγορευτεί η μετάβασή τους στη Βηθλεέμ από τη «Χαμάς» - υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ισχύσει μια ποσόστωση στις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής για να καταληφθούν από συνέδρους της περιοχής τους. Ο Αμπάς ωστόσο, σύμφωνα με βοηθό του, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, σε μια προσπάθεια να βρει συμβιβαστική λύση ώστε να μην υπάρξει διάσπαση της οργάνωσης, πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των μελών της ΚΕ από 21 σε 23 και υποσχέθηκε στα μέλη της Γάζας να καταλάβουν 6 έδρες - τρεις θα εκλεγούν κατευθείαν από το Συνέδριο και οι υπόλοιποι τρεις από μια ξεχωριστή διαδικασία στη Γάζα. Ωστόσο, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι πληροφορίες έδειχναν πως αρκετά μέλη της ΚΕ τάχθηκαν κατά της λύσης του Αμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι η «Φατάχ» κυριαρχούσε για δεκαετίες στην πολιτική, ωστόσο, εξαιτίας των σοβαρών κατηγοριών για διαφθορά αλλά και της αναγνώρισης του Ισραήλ τη δεκαετία του '90, στις βουλευτικές εκλογές του 2006 νικητής βγήκε η «Χαμάς», η οποία ένα χρόνο αργότερα κατέλαβε βίαια τη Γάζα και ουσιαστικά χώρισε τα παλαιστινιακά εδάφη σε δύο μέρη.

Το ζήτημα της πολιτικής κατεύθυνσης που θα επιλέξει η «Φατάχ» παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστο καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το νέο Πολιτικό Πρόγραμμα της οργάνωσης, παρά μόνο όσα είπε στην ομιλία του ο Αμπάς την πρώτη μέρα του Συνεδρίου. Δηλαδή ότι οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την ειρήνη με το Ισραήλ αλλά διατηρούν το δικαίωμα της «αντίστασης στο πλαίσιο της νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Αντιδραστική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ισες αποστάσεις από το θύτη και το θύμα κρατά η λεγόμενη ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) με έκθεσή της που έδωσε χτες στη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά στον πόλεμο που εξαπέλυσε το Ισραήλ στις 27 του Δεκέμβρη του 2008 στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων, μεταξύ των οποίων και πολλών αμάχων.

Ως «παράνομες και αδικαιολόγητες» αναφέρει τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη «Χαμάς» και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου», ενώ αναφέρει ότι η «Χαμάς» θα πρέπει να αποκηρύξει τις επιθέσεις με ρουκέτες και ότι θα πρέπει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους. «Οι δυνάμεις της "Χαμάς" παραβίασαν τους νόμους του πολέμου με τυφλές και συνειδητές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πόλεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας, θέτοντας σε κίνδυνο και τους κατοίκους των περιοχών αυτών στην περίπτωση αντιποίνων», σημειώνεται, ενώ αρκείται να καταγγείλει και τις ισραηλινές επιθέσεις λέγοντας ότι «οι παραβιάσεις από τη μία πλευρά δε δικαιολογούν ποτέ παραβιάσεις και από την άλλη πλευρά»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ