Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
Οπλα στους Σομαλούς, απειλές στην Ερυθραία...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Με τις τσέπες γεμάτες όπλα και υποσχέσεις για διπλασιασμό της στρατιωτικής και της «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη δυτικόφιλη σομαλική μεταβατική κυβέρνηση η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε χτες με τον Σομαλό πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ναϊρόμπι. Συζήτησαν εκτενώς και το θέμα της εκπαίδευσης Σομαλών σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί και της συνέχισης της πολύπλευρης αμερικανικής υποστήριξης των «ειρηνευτικών» δυνάμεων στη Σομαλία, που την τελευταία διετία έφθασε τα 150 εκατ .δολάρια. Σύμφωνα με το Σομαλό πρόεδρο, η υπουργός του υποσχέθηκε διπλασιασμό της «υλικής βοήθειας» των 40 τόννων όπλων για το «μέτωπο της ασφάλειας» και αδιευκρίνιστο ποσό βοήθειας «για το μέτωπο το ανθρωπιστικό»...

Η Κλίντον ξεστόμισε απειλές και κατά της Ερυθραίας, την οποία θεώρησε υπεύθυνη για το «χάος στο Κέρας της Αφρικής» και την έξαρση των επιθέσεων που εξαπολύουν ισλαμιστές εξτρεμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» (παρακλάδι της «Αλ Κάιντα»). «Σκοπεύουμε να αναλάβουμε δράση εάν δε σταματήσουν» είπε δίχως να διασαφηνίσει εάν εννοούσε ακόμη και την περίπτωση επιδρομής. Η ίδια πάντως σχολίασε πως στόχος της δράσης των ισλαμιστών στη Σομαλία είναι «η μετατροπή της χώρας σε μέρος απ' όπου θα εξαπολύονται διεθνώς τρομοκρατικές επιθέσεις...».

Νωρίτερα, η Κλίντον επισκέφθηκε μνημείο στο Ναϊρόμπι αφιερωμένο στις προ 11 ετών διπλές βομβιστικές επιθέσεις εξτρεμιστών κατά αμερικανικών στόχων σε Κένυα και Τανζανία, με πάνω από 200 νεκρούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ