Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κάηκε ζωντανός εργάτης στο βωμό του κέρδους

Ενας 38χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών νεκρός και τρεις τραυματίες ο πικρός απολογισμός από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ προχτές Κυριακή

Εργάτες της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου μετά τις απολύσεις συναδέλφων τους στις εργολαβίες, στις αρχές του χρόνου
Εργάτες της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου μετά τις απολύσεις συναδέλφων τους στις εργολαβίες, στις αρχές του χρόνου
Κάηκε ζωντανός την Κυριακή το πρωί ο 38χρονος εργάτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Χρήστος Δόσκορης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν μετά από απανωτές εκρήξεις στην ηλεκτροκάμινο τον περιέλουσε καυτό μέταλλο και σκουριά. Αλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Το εργατικό αυτό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κατάλογο εργατικών εγκλημάτων που έχουν συμβεί στη ΛΑΡΚΟ από τη μέρα της λειτουργίας της, αλλά και συνολικά στους τόπους δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε δύο μέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης. Μέσα στο 2008 σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς 142 εργάτες, ενώ σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Ρ» τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε τουλάχιστον 50.

Για «τυχαίο περιστατικό στα πλαίσια του στατιστικού κανόνα» έκανε λόγο προς τηλεοπτικά μέσα, με απύθμενη προκλητικότητα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι για την εργοδοσία ο θάνατος ενός εργάτη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα στατιστικό συμβάν.

Μόνο που τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι ένα ακόμα στυγνό έγκλημα κατά της εργατικής τάξης, προς χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ το επιβεβαιώνει. Το εργοστάσιο - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - έχει οδηγηθεί από τη διοίκηση και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση, με σκοπό να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να πουληθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς γίνονται διαρκείς περικοπές στο προσωπικό, στους μισθούς, αλλά και στις δαπάνες που σχετίζονται με τη συντήρηση και τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, για χρήση φθηνότερων υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τον περιέλουσε καυτό μέταλλο

Με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους οι εργαζόμενοι στο «κρεματόριο» της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταπάτηση των μέτρων ασφαλείας

Eurokinissi

Με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους οι εργαζόμενοι στο «κρεματόριο» της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταπάτηση των μέτρων ασφαλείας
Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Κυριακής, στο ξεκίνημα σχεδόν της βάρδιας, έγιναν απανωτές εκρήξεις στο καμίνι όπου εργαζόταν ο άτυχος εργάτης. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, κόπηκε ένα ηλεκτρόδιο της ηλεκτροκαμίνου με αποτέλεσμα να γίνει εκτόνωση στο καμίνι του μετάλλου και να φύγει το καπάκι του. Ο θάνατος του 38χρονου ήταν τραγικός, καθώς τον περιέλουσε το καυτό μέταλλο (νικέλιο και σκουριά). Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές και το μέταλλο τόσο καυτό, που οι φλόγες πετάχτηκαν μέχρι πάνω και έλιωσαν τη σκεπή του εργοστασίου στο συγκεκριμένο σημείο. Τρεις συνάδελφοί του, που ήταν παραπέρα, μόλις είδαν την έκρηξη έτρεξαν να τον βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και οι ίδιοι, αλλά ήταν ήδη αργά.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε και άλλα θύματα, αφού το «ατύχημα» έγινε Κυριακή, που δουλεύουν λιγότερα συνεργεία και σχεδόν στο ξεκίνημα της βάρδιας. Επιπλέον, ο γερανιστής, που ήταν δίπλα στην έκρηξη, σώθηκε από θαύμα (σ.σ. τελευταία στιγμή πρόλαβε και απομακρύνθηκε), ενώ λίγα λεπτά αργότερα θα βρίσκονταν στο σημείο και άλλοι δύο ηλεκτρολόγοι.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας για τα θύματα της εργατικής τάξης, αλλά και της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων στους τόπους δουλειάς είναι το ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων μετέβη στο χώρο του εγκλήματος μόλις χτες το μεσημέρι, την ώρα σχεδόν που κηδευόταν ο άτυχος εργάτης. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον «Ρ» μετά το ατύχημα, ο χώρος του εγκλήματος δε φυλασσόταν ώστε να μη γίνει αλλοίωση των στοιχείων. Για το θάνατο του 38χρονου συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ αλλά και οι δύο μηχανικοί βάρδιας, οι οποίοι, αφού κατέθεσαν, αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από εντολή του εισαγγελέα.

Ομηροι στα σκλαβοπάζαρα των εργολάβων

Ο εργάτης που βρήκε τραγικό θάνατο δούλευε στις εργολαβίες, όπως και εκατοντάδες συνάδελφοί του. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, που επιδιώκει το καθεστώς των εργολαβιών να εξαπλωθεί γιατί μειώνει το κόστος της εργατικής δύναμης. Σύμμαχοι της ΛΑΡΚΟ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν το σχετικό νόμο για τις εργολαβίες. Οποιος από το μόνιμο προσωπικό του εργοστασίου συνταξιοδοτείται, αντικαθίσταται από εργαζόμενο σε εργολάβο. Από τους 500 περίπου εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι 250 δουλεύουν μέσω εργολάβων, ενώ και από αυτούς χρόνια έχει να περάσει το κατώφλι του εργοστασίου νέος εργαζόμενος. Αντίθετα, απολύθηκαν 120 στο τέλος του χρόνου.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες εργάζονται στη βαριά βιομηχανία ανειδίκευτοι, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, ενώ ανακυκλώνονται συνεχώς, δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν εμπειρία και εξοικείωση με τη δουλειά. Ο ανώτερος μισθός τους φτάνει τα 1.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα είχαν δύο μήνες απλήρωτοι.

Οπως σημειώνει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, «στο χώρο της ΛΑΡΚΟ η ανθρώπινη ζωή, ο εργάτης δεν έχει καμία αξία, είναι αναλώσιμος, πρέπει να δουλεύει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της ζωής του».

Εργάτες - θυσία στο βωμό του κέρδους

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ αναφέρεται, ακόμα, ότι εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, για το δικαίωμά τους να επιστρέφουν ζωντανοί στα σπίτια τους. Ομως, όπως τονίζεται, «οι κυβερνήσεις που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά το μόνο που έχουν στην πολιτική πρακτική τους είναι το πώς θα ξεπουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ στο κεφάλαιο».

Οπως καταγγέλλει ο Γιάννης Φλούδας, γραμματέας της ΚΟΒ στη ΛΑΡΚΟ, «το εργοστάσιο έχει εγκαταλειφθεί. Ελεγχοι για τις συνθήκες εργασίας δε γίνονται, παρά μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων. Ο μηχανικός ασφαλείας είναι υπάλληλος της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ανεξάρτητος από την εργοδοσία. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων έρχεται μόνο όταν γίνει κάποιο "ατύχημα". Το εργοστάσιο θα πουληθεί ή θα κλείσει και γι' αυτό προσπαθούν να "κόψουν" τα εργατικά κεκτημένα ώστε ο επόμενος ιδιοκτήτης να το βρει "έτοιμο" και "κερδοφόρο". Είναι συνυπεύθυνες οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοστασίου, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, γιατί, ενώ η ΛΑΡΚΟ κόβει δικαιώματα και κάνει απολύσεις, το εργοστάσιο έχει εγκαταλειφθεί, δε δίνονται χρήματα για μέτρα ασφαλείας, αυτοί "σφυρίζουν αδιάφορα"». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ κήρυξαν χτες μόνο 4ωρη στάση εργασίας, αντί να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • Παρουσία της οικογένειάς του και των συναδέλφων του, κηδεύτηκε χτες το απόγευμα ο Χρήστος Δόσκορης στη Μαλεσίνα, μέσα σε κλίμα οργής και αγανάκτησης για τον άδικο χαμό του. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, πεισμένοι ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αφού καθημερινά γίνονται μάρτυρες της καταπάτησης των μέτρων ασφαλείας στο εργοστάσιο, είπαν το στερνό «αντίο» στο συνάδελφό τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ