Σάββατο 1 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ «ΖΩΝΗΣ»
Οργιο «μαύρης εργασίας»

Τουλάχιστον 60 ανασφάλιστους εργάτες αλλοδαπούς εντόπισαν συνδικαλιστές, σε ελέγχους που έκαναν χτες και προχτές

Οργιο «μαύρης εργασίας» σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών εντοπίστηκε στο κρουαζιερόπλοιο «AEGEAN ODYSSEY» (πρώην «AEGEAN I») που μετασκευάζεται στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση του μώλου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι!

Το πλοίο φέρεται να ανήκει σε αγγλική εταιρεία, ενώ διαχειριστής του στην Ελλάδα εμφανίζεται κάποιος Τούρβας. Από έλεγχο που διενήργησαν επί δύο μέρες, προχτές και χτες, συνδικαλιστές από τρία σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, Μετάλλου, Ηλεκτρολόγων και Ναυπηγοξυλουργών και τη ναυτεργατική Ενωση ΠΕΜΕΝ, στο συγκεκριμένο πλοίο, διαπιστώθηκε ότι εφοπλιστής και διαχειριστής έχουν «προσλάβει» τουλάχιστον 60 εργαζόμενους από τις Φιλιππίνες, τους οποίους εμφανίζουν ως μέλη πληρώματος και τους έχουν αναγκάσει να εκτελούν σοβαρότατες επισκευαστικές, αλλά και κατασκευαστικές εργασίες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των ίδιων, αλλά και όσων εργαζομένων από συνεργεία δουλεύουν εκεί.

Και αυτό, όταν πρόκειται για εργασίες, που, σύμφωνα ακόμα και με τους ανεπαρκείς νόμους, πρέπει να εκτελούνται από εξειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης. Επιπλέον εντοπίστηκαν και δύο Ελληνες ανασφάλιστοι να εκτελούν ναυπηγοξυλουργικές εργασίες. Από τους συνδικαλιστές των σωματείων καταγγέλλεται ότι υπάρχουν και άλλοι ανασφάλιστοι Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες, τους οποίους οι υπεύθυνοι του πλοίου πρόλαβαν να κρύψουν.

Ολες αυτές οι αυθαιρεσίες από τους εφοπλιστές διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως οι λιμενικές. Ωστόσο, με βάση την κατεύθυνση της πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, που ανάγει τα συμφέροντα των εφοπλιστών σε «ιερό και όσιο», δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα καμία παρέμβαση.

Τα σωματεία απαιτούν από τους αρμόδιους να ληφθούν όλα τα μέτρα, για να παταχθεί η «μαύρη εργασία», αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο σε βάρος Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων, να γίνουν οι εργασίες στο συγκεκριμένο πλοίο από τα αρμόδια εξειδικευμένα συνεργεία, τα οποία είναι ενταγμένα στο μητρώο επιχειρήσεων της Ζώνης, σύμφωνα με το νόμο 3551/07.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ