Κυριακή 2 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επειδή το ΚΚΕ τούς «μπαίνει στο μάτι»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μόνον το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ. θέλουν πρόωρες εκλογές. Το ΚΚΕ δεν τις θέλει γιατί διαπιστώνει ότι δεν είναι πια ο προνομιακός χώρος υποδοχής της δυσφορίας των πολιτών. Στο πεδίο αυτό απέκτησε υπολογίσιμο ανταγωνιστή, τον ΛΑ.Ο.Σ. Για να απαλλαγεί από την ενοχλητική παρουσία του απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες και για να είναι αυτές αποτελεσματικές πρέπει να κυλήσει ο χρόνος. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα σοκ για την ηγετική ομάδα και, αν δεν είχε υποστεί ταυτόχρονη καθίζηση ο μισητός εκπρόσωπος του ρεφορμισμού, σήμερα στο ΚΚΕ θα αναζητούσαν αποδιοπομπαίους τράγους για τα ποσοστά του». Αυτά έγραφε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» στις 26/7/2009. Τι και αν δόθηκε στη δημοσιότητα αναλυτική Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με συγκεκριμένες εκτιμήσεις και σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την εμβριθή ανάλυση της ...εφημερίδας, και, μάλιστα, μετά από ολόκληρη εσωκομματική, αλλά και δημόσια συζήτηση; Βεβαίως, εδώ δε θα αναφερθούμε στις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα του ΚΚΕ για τις ευρωεκλογές. Δεν είναι του παρόντος άρθρου. Αλλωστε, η «Ελευθεροτυπία» και ο πολυπράγμων αναλυτής της (Τάσος Παπάς) τα γνωρίζουν πολύ καλά. Δε συμφωνούν, βεβαίως, γιατί είναι αντίπαλοι του ΚΚΕ και της εργατικής τάξης. Με γεια τους, με χαρά τους. Αλλά στην ανάλυσή τους δεν κάνουν καν κουβέντα γι' αυτά και ας τα σχολίαζαν από τη δική τους σκοπιά. Δεν κάνουν ούτε αυτό. Τα αγνοούν επιδεικτικά. Και, ταυτόχρονα, βγάζουν πράγματα και από το κεφάλι τους ως εκτίμηση του αποτελέσματος για το ΚΚΕ.

Δόλια δημοσιογραφία...

Μιλώντας, μάλιστα, με υποθέσεις για το τι θα συνέβαινε «στην ηγετική ομάδα αν δεν είχε υποστεί ταυτόχρονη καθίζηση ο μισητός εκπρόσωπος του ρεφορμισμού». Αυτά τα περί «σοκ» και τα ρέστα και το ψάξιμο «αποδιοπομπαίων». Αλήθεια, ποιες είναι οι πηγές απ' όπου αντλεί ή του δίνουν τέτοιες «πληροφορίες» και «εκτιμήσεις»;

Εκτός βεβαίως και αν κρίνουν τα αλλότρια εκ των πικρών «ΣΥΝαισθημάτων» τους από την κατρακύλα του δικού τους ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Προστατευόμενός τους ήταν, και είναι, και φαίνεται πως δεν μπορούν τώρα να τον χρησιμοποιούν για την αντιΚΚΕ ευτελή και ξεφτισμένη προπαγάνδα τους. Γιατί από τις έως τώρα εξελίξεις φαίνεται να περνούν «σοκ» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για το αποτέλεσμα και ψάχνουν αποδιοπομπαίους.

Ολη αυτήν την ανάλυση για το ΚΚΕ, πέρα και έξω από τις εκτιμήσεις του ίδιου του ΚΚΕ και κυρίως την πραγματικότητα που έφτιαξαν ή τους έφτιαξαν για να την προβάλλουν, η «Ελευθεροτυπία» και ο αναλυτής της την παρουσιάζουν ως «δημοσιογραφία». Και μάλιστα «αριστερή», «προοδευτική», «αντικειμενική χωρίς κομματικές παρωπίδες», όπως λένε. Τέτοια κατρακύλα! Αλλά καθόλου παράξενη.

Να, λοιπόν, ένας ακόμη λόγος, μια ακόμη αφορμή για να γίνει αντιληπτό ότι τα αστικά ΜΜΕ, τη μια με ψέματα, την άλλη με προκλητικά ξεφωνημένες ως προς τον αντιΚΚΕ σκοπό τους εκτιμήσεις, δείχνουν το ποιόν τους. Γι' αυτό μακριά από την «Ελευθεροτυπία και κάθε «ελευθεροτυπία». Οργανο του συστήματος είναι, με καταμερισμό σε προπαγανδιστική δράση.

Ποιος ο σκοπός;

Προς τι, λοιπόν, όλα αυτά; Για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι ή για να τους λιώσουν τα μυαλά και τη συνείδηση; Γιατί γίνεται ηλίου φαεινότερον ότι προωθούν το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ. μαζί, αφού «τσάκισε» η δουλειά με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ως ανάχωμα. Το ΠΑΣΟΚ ως την επόμενη κυβέρνηση και τον ΛΑ.Ο.Σ. ως ανάχωμα και υποδοχέα δυσαρεστημένων λαϊκών στρωμάτων από την αστική πολιτική και εργαλείο αναστήλωσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Τους βολεύει, γιατί και το αντιδεξιό σύνδρομο χρειάζονται ως αντανακλαστικό ώστε να ενισχύεται το ΠΑΣΟΚ, και έναν ακροδεξιό μπαμπούλα που τον εμφανίζουν να δυναμώνει, γι' αυτό τώρα ψηφίστε ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η λογική τους. Καλό εργαλείο λοιπόν, γι' αυτό και ταυτίζει ο αναλυτής τη θέληση ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. για πρόωρες εκλογές, ενώ προβάλλει τον ΛΑ.Ο.Σ. ως προνομιακό χώρο υποδοχής της λαϊκής δυσφορίας. Τέτοια προπαγάνδα η ...προοδευτική «Ελευθεροτυπία».

Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά. Ο ΛΑ.Ο.Σ ως «λαγός» του ΠΑΣΟΚ αποδείχτηκε χρήσιμο αντικομμουνιστικό εργαλείο. Τέτοιες «υπόγειες» διαδρομές «σκάφτηκαν πιο παλιά. Ηταν το 2002, κατά την προεκλογική περίοδο για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου στην υπερνομαρχία της Αθήνας συγκροτήθηκε (συγκρότησαν;) συνδυασμός του ΛΑ.Ο.Σ. Τότε αποκαλύπταμε ότι με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ μετατρέπει σε υπολογίσιμη δύναμη τον Γ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του. Ηταν μια πολύ συνειδητή επιλογή και ως «πείραμα», ωφέλιμο για το αστικό πολιτικό σύστημα. Η σημερινή εξέλιξη αυτό δείχνει. Τότε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αναφωνούσε: «Τι το κόφτει το ΚΚΕ αν ενισχυθεί ο ΛΑ.Ο.Σ.;». Και για του λόγου το αληθές θυμίζουμε το εξής, ως παράδειγμα: Ο Απόστολος Κακλαμάνης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα», αφού, για το ΚΚΕ, αναμάσησε τα περί «αριστερού ψάλτη» στη ΝΔ, την χιλιοτετριμμένη προβοκάτσια, «το 'σκασε το μυστικό»: «Είναι απλό ότι η ΝΔ ασφαλώς ζημιώνεται από τον Καρατζαφέρη» Και στην ερώτηση του δημοσιογράφου: Εσείς θέλετε να ζημιώνεται η ΝΔ από τον Καρατζαφέρη, ο Απόστ. Κακλαμάνης είπε: «Γιατί όχι; Να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας;». Ισχυρό ΛΑ.Ο.Σ., λοιπόν, ήθελαν και θέλουν στο όνομα της φθοράς της ΝΔ. Θέλουν τον ΛΑ.Ο.Σ. ανάχωμα, άρα να ενισχυθεί από λαϊκές δυνάμεις. Συμφέρει το ΠΑΣΟΚ, συμφέρει και το σύστημα το αντικομμουνιστικό, ακροδεξιό ΛΑ.Ο.Σ., βολεύει τη σοσιαλδημοκρατία. Είναι μέρος της στρατηγικής του κεφαλαίου στον «πόλεμό» του κατά της εργατικής τάξης, γι' αυτό και εκφράζεται με «πόλεμο» ενάντια στο κόμμα της, στο ΚΚΕ.

Η συνταγή του ΠΑΣΟΚ είναι αντιγραφή από το κόμμα των Γάλλων σοσιαλδημοκρατών. Τι έγινε στη Γαλλία; Στις εκλογές του 1974, το κόμμα του Λεπέν είχε λάβει το 0,6% των ψήφων. Το συγκεκριμένο κόμμα, από τα μέσα του '80 και για μιαν ολόκληρη δεκαετία αποτέλεσε - σκανδαλωδώς - τον «εκλεκτό» των γαλλικών ΜΜΕ. Οπως τώρα στην Ελλάδα ο ΛΑ.Ο.Σ. Η ιστορία της ενίσχυσης του Λεπέν είναι γνωστή. Οι καταγγελίες που είχαν υπάρξει ήταν συγκεκριμένες και μιλούσαν για «παιχνίδι» του τότε Προέδρου της Γαλλίας Μιτεράν, που, μέσω των καναλιών, τροφοδοτούσε τον Λεπέν, ώστε να αποσπά ψήφους από τους γκωλικούς. Αλλά έγινε και το εξής περίφημο. Στις γαλλικές εκλογές του 2002, οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους στο δεύτερο γύρο να ψηφίσουν τον δεξιό Σιράκ. Από τον πρώτο, στις δύο πρώτες θέσεις αναδείχτηκαν ο δεξιός Σιράκ και ο ακροδεξιός Λεπέν. Ετσι τα κατάφεραν...

Η ακατάσχετη εκλογολογία και οι επιδιώξεις τους

Βεβαίως, όλα αυτά εντάσσονται στην αναπαραγωγή της εκλογολογίας, πασχίζοντας να επιβάλουν στη συνείδηση των λαϊκών δυνάμεων ότι οι εκλογές είναι μονόδρομος ως διέξοδος στα οξύτατα προβλήματα και την επίθεση του κεφαλαίου. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση περνά αντεργατικά μέτρα σε όλους τους τομείς, εργασιακά, ασφαλιστικά, καταστολή των λαϊκών ελευθεριών, χτύπημα στο εισόδημα με αβάσταχτους φόρους, αυτοί φωνάζουν. Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, εδώ και τώρα. Να φύγει η «δεξιά». Ολοι και όλα γι' αυτόν το σκοπό. Να φύγει, δηλαδή, η μπλε δεξιά για να 'ρθει η πράσινη δεξιά. Μόνο που ο μοναδικός αντίπαλος και των δυο, το μοναδικό κόμμα που προβάλλει την αναγκαιότητα ακύρωσης από το λαό της δικομματικής εναλλαγής και το τσάκισμα της στρατηγικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι το ΚΚΕ. Και έχουν εμπειρία τα επιτελεία του αστικού πολιτικού συστήματος. Δέχτηκαν ένα ρήγμα με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, με την ταυτόχρονη πτώση και των δυο, με το ΚΚΕ τρίτο Κόμμα, με συνέπεια σημάδια κρίσης και στα δυο κόμματα και στο ίδιο το αστικό πολιτικό σύστημα. Που δυσλειτουργεί. Που δεν μπορεί να χειραγωγεί λαϊκές συνειδήσεις όπως πριν. Στις ευρωεκλογές, είχαν ξανά πτώση ποσοστών, έστω και μικρή, ενώ το ΚΚΕ διατήρησε την τρίτη θέση, όταν επεδίωκαν να το εξοβελίσουν. Και με διατήρηση των ποσοστών του. Δεν είναι σίγουρο το πολιτικό σύστημα. Την ίδια ώρα ενισχύονται οι ζωντανές, οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα.

Στήνουν επομένως τη φάκα, δηλαδή της υποταγής και της χειραγώγησης. Εδώ «παίζει» και η «Ελευθεροτυπία». Θολώνοντας τα νερά, σηκώνουν εμπόδια για να αποτρέψουν την οργάνωση και ανάπτυξη ταξικής διεκδικητικής πάλης, γιατί αυτή, εκτός από φραγμούς στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, επομένως και υπόσκαψη της πολιτικής της κυβέρνησης, μαθαίνει το δρόμο πραγματοποίησης των λαϊκών συμφερόντων και θα τη βρει μπροστά του και το ΠΑΣΟΚ ως ενδεχόμενη κυβέρνηση. Και τέτοια μαθήματα κάνουν ζημιά συνολικά στη δικομματική εναλλαγή. Να πώς η εφημερίδα δουλεύει καλά για τη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος. Οπως και όταν κάνει την «αντιεξουσιαστική».

Γι' αυτό φωνασκούν για εκλογές, και, μάλιστα, πρόωρες. Οσο για το ΚΚΕ και τις «συντονισμένες προσπάθειες απαλλαγής από τον ΛΑ.Ο.Σ. που θα πάρουν χρόνο», δημιουργούν ύποπτους συνειρμούς. Οτι το ΚΚΕ δε συντονίζεται για να αντιμετωπιστεί το ΛΑ.Ο.Σ. Με ποιους να συντονιστεί και ποιες συντονισμένες προσπάθειες θέλουν; Αντιδεξιό μέτωπο λένε. Τώρα όλες οι «προοδευτικές δυνάμεις» ενάντια στη «δεξιά». Θέλουν και το ΚΚΕ μαζί με τη σοσιαλδημοκρατία. Αυτό πάνε να περάσουν σε εργατικές, σε λαϊκές συνειδήσεις, ως αναγκαιότητα. Επομένως και ότι η τακτική του ΚΚΕ είναι ασύμφορη για το λαό, συμφέρουσα είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ! Μόνο που η πείρα της Γαλλίας από τις κεντροαριστερές συνεργασίες σοσιαλδημοκρατών κομμουνιστών βούλιαξε το εργατικό κίνημα.

Οσο για τον ΛΑ.Ο.Σ., αν οι ίδιοι ήθελαν την αντιμετώπιση αυτού του κατασκευάσματος των αστικών και ιμπεριαλιστικών επιτελείων, που είναι και δικό τους, δε θα του έδιναν καθημερινά βήμα προβολής, προάγοντάς το δημοσιογραφικά για να το χρησιμοποιούν προβοκατόρικα κόντρα στο ΚΚΕ. Αλλά είναι βαθιά γελασμένοι ότι βρήκαν καινούριο «σκιάχτρο» για να υποσκάψουν το ΚΚΕ και τη στρατηγική του στις εργατικές, στις λαϊκές συνειδήσεις. Τέλος, για το αν θέλει ή όχι τις πρόωρες, τους το 'χουμε ξαναπεί. Δεν έχουμε καμιά πρεμούρα σαν τη δική τους και της κυβέρνησης για το πότε θα γίνουν. Ολες μας οι δυνάμεις είναι δοσμένες στο εργατικό, στο λαϊκό κίνημα, για να φτάσουμε με αγώνες στις κάλπες. Και σ' αυτές ο λαός να τσακίσει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τη στρατηγική τους, δηλαδή τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τον ευρωμονόδρομο, ενισχύοντας αποφασιστικά τον μόνο πραγματικό αδιάλλακτο αντίπαλό τους, το ΚΚΕ.


Σ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ