Παρασκευή 31 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΜΑΣΑ»
Eνα βήμα μπροστά

Καταδικάστηκε η εργοδοσία για τη μη καταβολή δεδουλευμένων. Στο πλευρό των εργαζομένων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ

MotionTeam

Μία πρώτη νίκη του πολυήμερου αγώνα τους είχαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων «ΑΜΑΣΑ», καθώς, χτες, καταδικάστηκε η εργοδοσία της «ΑΜΑΣΑ» στο ποινικό δικαστήριο που έγινε μετά από μηνύσεις δύο εργατριών. «Ενα βήμα μπροστά» για την κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη δικαίωση, χαρακτήρισε αυτή τη νίκη η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ που συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Δυναμική ήταν η παρουσία των εργατριών και των εργατών της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Ενώ στο πλευρό τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο ένας από τους εργοδότες της «ΑΜΑΣΑ», ο Ν. Λιανός, καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο, γιατί δεν είχε καταβάλει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη στις δύο εργάτριες ως όφειλε. Ανάλογες μηνύσεις έχουν κάνει άλλοι 45 εργάτες, για τις οποίες θα ακολουθήσουν άλλες δίκες.

Στη δίκη, η υπεράσπιση της εργοδοσίας ισχυρίστηκε οτι η «ΑΜΑΣΑ» έχει παθητικό και γι' αυτό δεν πληρώνει. Από την πλευρά τους, οι δύο εργάτριες σημείωσαν ότι η εργοδοσία είναι αδικαιολόγητη, καθώς το προσωπικό εργαζόταν ακόμα και με υπερωρίες, ενώ οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της μη καταβολής των μισθών τους από τον εργοδότη.

Οι εργάτες της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους

MotionTeam

Οι εργάτες της «ΑΜΑΣΑ» έξω από τα δικαστήρια συνεχίζουν τον αγώνα τους
Το δίκαιο αίτημα των εργατριών υποστήριξε, με τοποθέτησή του, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ. Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, σημειώνει πως οι 120 εργαζόμενοι, με την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια τους, δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, για να συναντηθούν με τον υπουργό, απαιτώντας: Να πιέσει η κυβέρνηση (και έχει πολλά όπλα γι' αυτό) την επιχείρηση να εξοφλήσει άμεσα τους εργάτες, και να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ως εργαζόμενοι και φορολογούμενοι θα ζητήσουν να επιστραφούν στο κράτος τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων, που δόθηκαν απλόχερα στους εργοδότες.

Επίσης, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ σχολιάζει πως ο αγώνας των 120 εργαζομένων ήταν ηρωικός, καθώς είχαν μπροστά τους ένα αδιαπέραστο τείχος, που όρθωσαν σε αγαστή συνεργασία η εργοδοσία, το υπουργείο Απασχόλησης, η Επιθεώρηση Εργασίας, ο ΟΑΕΔ, με συνειδητό υποκινητή την πλειοψηφία του ΕΚΘ (ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τους κόβουν τα ένσημα της επίσχεσης(2010-02-10 00:00:00.0)
Σαρωτική επίθεση στα εργατικά δικαιώματα(2009-07-24 00:00:00.0)
Εργατική αξιοπρέπεια και εργοδοτική ξιπασιά(2009-06-27 00:00:00.0)
Ποινικοποιούν τη δίκαιη μάχη στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ(2009-02-24 00:00:00.0)
Αθώος ο συνδικαλιστής(2005-04-14 00:00:00.0)
Θα πληρωθούν τα δουλεμένα(2003-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ