Πέμπτη 30 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πέρσες» στην Επίδαυρο

Οι «Πέρσες», ένα από τα κορυφαία έργα του τραγικού λόγου, παρουσιάζονται από το Εθνικό Θέατρο στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, σε σκηνοθεσία του Ντίμιτερ Γκότσεφ που έχει ήδη στις αποσκευές του την παράσταση των «Περσών» που ανέβασε στο «Deutsches Theater» του Βερολίνου (η παράσταση ανακηρύχθηκε η καλύτερη του 2008). Με την παράσταση της Επιδαύρου, ο σκηνοθέτης δεν εκπληρώνει μόνο ένα παλιό όνειρο, αλλά έρχεται ξανά αντιμέτωπος με το έργο του Αισχύλου, συνεχίζοντας την αναζήτηση στην αρχαία τραγωδία και προτείνοντας μια νέα εκδοχή.

Το έργο του Αισχύλου που κέρδισε το πρώτο βραβείο ανήκει στη χαμένη τετραλογία: Φινεύς, Πέρσες, Γλαύκος Ποτνιεύς και Προμηθεύς Πυρκαεύς (σατιρικό δράμα), η οποία διδάχτηκε την άνοιξη του 472 π.X. Oι «Πέρσες» είναι η μοναδική σωζόμενη τραγωδία που επικεντρώνεται σε ένα ιστορικό γεγονός και όχι σε ένα μυθικό επεισόδιο, καθώς πραγματεύεται τον αντίκτυπο που είχε στην περσική αυλή η συντριπτική ήττα των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.X. Η συγκλονιστική περιγραφή της καταστροφής του περσικού στόλου από τον αγγελιοφόρο, η οδύνη των Περσών για την ήττα τους και η επιστροφή του ταπεινωμένου Ξέρξη συνθέτουν ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρκ Λάμερτ. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Φωνητική διδασκαλία: Ρηνιώ Κυριαζή. Δραματουργική συνεργασία: Ελενα Καρακούλη. Παίζουν: Αμαλία Μουτούση (Ατοσσα), Μηνάς Χατζησάββας (Δαρείος), Νίκος Καραθάνος (Ξέρξης), Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Κουρής, Λένα Κιτσοπούλου, Δημήτρης Ημελλος, Εύη Σαουλίδου, Κόρα Καρβούνη, Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Ανδρέου, Αλεξία Καλτσίκη, Ελενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Παπανικόλαου, Λαέρτης Βασιλείου, Ρηνιώ Κυριαζή, Σύρμω Κεκέ, Πρόδρομος Τσινικόρης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org