Πέμπτη 23 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Διεκδικούν αγωνιστικά το δίκιο τους

Με μαχητική συγκέντρωση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χτες το πρωί, ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους και οι ροδακινοπαραγωγοί της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας ικανοποιητικές τιμές πώλησης των προϊόντων τους. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, (ΕΟΑΣΝΛ), συμμετείχαν στην κινητοποίηση καταγγέλλοντας την ληστρική τακτική των κονσερβοβιομηχάνων, που παίρνουν την παραγωγή τους σε εξευτελιστικές τιμές, με την συναίνεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Απαίτησαν να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους, διαμηνύοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους κοροϊδέψει με τα ψίχουλα που ανακοίνωσε, «βάζοντας χέρι» μάλιστα, για μια ακόμα φορά, στον ΛΑΕΚ, που είναι χρήματα των εργαζομένων.

Στα πλαίσια της συγκέντρωσης, πέταξαν συμβολικά ροδάκινα στην είσοδο της Περιφέρειας, ενώ αντιπροσωπεία των ροδακινοπαραγωγών συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Φ. Γκούπα, στον οποίο επιδόθηκε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους, που διαμορφώθηκαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε την περασμένη Δευτέρα η ΕΟΑΣΝΛ. Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι η φετινή αρνητική προοπτική διαμόρφωσης των τιμών παραγωγού στο συμπύρηνο ροδάκινο και στο βιομηχανικό αχλάδι, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», υπογραμμίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και των συμφωνιών του ΠΟΕ, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή παραγωγού στο κονσερβοποιημένο ροδάκινο ήταν ανά κιλό, 33 λεπτά το 1998, 30 λεπτά το 2000, 22 λεπτά το 2004, 19 λεπτά το 2005, 23 λεπτά το 2006 (συν την αποσυνδεδεμένη επιδότηση), 27 λεπτά το 2008. Φέτος, υπολογίζεται ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων, με τις εξευτελιστικές τιμές των 22 λεπτών, η τελική εκκαθάριση θ' αφήσει στους παραγωγούς περίπου 17 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει στα 30 λεπτά το κιλό. Κάτι που όχι μόνο θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος, αλλά θ' αναγκάσει πολλούς μικρομεσαίους παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών είναι: Καθιέρωση κατώτερης εγγυημένης ικανοποιητικής τιμής στο συμπύρηνο ροδάκινο 40 λεπτά και στο βιομηχανικό αχλάδι 60 λεπτά, έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να υπάρχει ένα λογικό κέρδος. Κρατική παρέμβαση έτσι ώστε να απορροφηθεί από τις βιομηχανίες το σύνολο της φετινής παραγωγής βιομηχανικού ροδάκινου.

Στην χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των ροδακινοπαραγωγών. «Αυτό που πρέπει να είναι καθαρό τόσο στους εργάτες, όσο και στους αγρότες, είναι ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα κοινής πάλης της εργατικής τάξης με τη μικρομεσαία αγροτιά.

  • Παραταγμένοι στα μπλόκα Μελισσίου, Γυψοχωρίου και διασταύρωσης «Κόνεξ», παρέμειναν και χτες οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org