Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΠΟΛΙΑ
Κοροϊδία για τους ελεύθερους χώρους

Μια γενική άποψη του εργοστάσιου «Βότρυς»
Μια γενική άποψη του εργοστάσιου «Βότρυς»
Τεράστιοι τσιμεντένιοι όγκοι, μικρά πεζοδρόμια, μπάζα, και η μολυσμένη ατμόσφαιρα, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κάποιος πηγαίνοντας στα Σεπόλια. Επιπλέον, οι μηδαμινές αθλητικές εγκαταστάσεις, η μοναδική παιδική χαρά και ο οικονομικός μαρασμός αναδεικνύουν το μέγεθος της εγκατάλειψης, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.

Κι ενώ οι κάτοικοι δεν έχουν ένα χώρο όπου θα μπορούν να αναπνεύσουν, να διασκεδάσουν και να αθληθούν, μια περιοχή πάνω από είκοσι στρέμματα παραμένει πλήρως αναξιοποίητη αρκετά χρόνια. Πρόκειται για τα πρώην εργοστάσια «Βότρυς» και «Κοροπούλη».

Ο λόγος που το οικόπεδο της «Βότρυς» παραμένει εγκαταλειμμένο είναι γιατί έχει αγοραστεί από την κατασκευαστική εταιρία «ΟΙΝΕΡΓΑ», που ανήκει στο γνωστό μεγαλοεπιχειρηματία Γ. Μπατατούδη. Το άλλο εργοστάσιο -του «Κοροπούλη»- ανήκει στην εταιρία «Αλουμίνιο Ελλάς».

Οι κάτοικοι από το 1998 είχαν ζητήσει, μέσω του εξωραϊστικού συλλόγου των Σεπολίων «Η Αναγέννηση», να αξιοποιηθούν πλήρως τα εγκαταλειμμένα εργοστάσια.

Συγκεκριμένα ζητούν:

  • Να γίνει κλειστό γήπεδο μπάσκετ, στο εργοστάσιο «Κοροπούλη», το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες για άθληση όχι μόνο των κατοίκων των Σεπολίων, αλλά και των άλλων συνοικιών της Αθήνας, αφού δεν υπάρχει κανένα στην ευρύτερη περιοχή.
  • Λειτουργικό πράσινο, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα κελάρια της «Βότρυς», χωρίς να κοπούν τα μεγάλα δέντρα και χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προστεθούν νέα κτίρια στην περιοχή.
  • Το 9ο ΤΕΕ Αθηνών, στο χώρο της «Βότρυς», το οποίο σήμερα συστεγάζεται σε μόνιμη απογευματινή βάρδια και χωρίς εργαστήρια με το 53ο Λύκειο - Γυμνάσιο Αθηνών. Παλιότερα το συγκεκριμένο σχολείο, συστεγαζόταν με το 3ο ΤΕΕ στην Ακαδημία Πλάτωνα, που όμως έπαθε ζημιά από τους σεισμούς του 1999.
  • Μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου, αφού δεν υπάρχει κανένας χώρος ποδοσφαίρου στην περιοχή.
  • Κρατικός Παιδικός Σταθμός, ο οποίος αυτή τη στιγμή στεγάζεται σε ισόγειο πολυκατοικίας με ενοίκιο 700 χιλιάδες δραχμές μηνιαίως, που αν και έχει ιδιόκτητο οικόπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, δε δίνεται άδεια για την οικοδόμηση γιατί λείπουν 15 τετραγωνικά μέτρα από τις προδιαγραφές.

Ωστόσο, παρά τις προτάσεις των κατοίκων, οι αρμόδιοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά συγκεκριμένη ενέργεια. Από τον Οκτώβρη του 1998, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει ζητήσει το χώρο της «Βότρυς» για να χτιστεί το 9ο ΤΕΕ Αθηνών.

Στις 8.10.99, ένα μήνα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Αθήνα, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση με την οποία επιτάσσονται χώροι -χωρίς να αναφέρονται ονομαστικά- για τη στέγαση σχολίων στην Αττική - μεταξύ των οποίων και το «Βότρυς». Ολα αυτά βέβαια στα χαρτιά, αφού στην πράξη δεν έχει απαλλοτριωθεί ούτε το «Βότρυς», ούτε το «Κοροπούλη».

Σύμφωνη γνώμη έχει -πάντα στα λόγια- και ο δήμος Αθήνας αφού το 1997, ο δήμαρχος Αθήνας -σε απάντηση επιστολής των κατοίκων- ανέφερε ότι έχει ήδη αναθέσει το χειρισμό του θέματος στον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγγελο Μοσχονά...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ