Σάββατο 18 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ - ΚΝΕ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ανοιξαν τα διόδια σε 17 σταθμούς

Για πάνω από 2,5 ώρες τα αυτοκίνητα διέρχονταν χωρίς οι οδηγοί να πληρώνουν τα υπέρογκα χαράτσια

Σηκώθηκαν οι μπάρες των διοδίων σε όλη τη χώρα! Απ' άκρη σ' άκρη, στους σταθμούς διοδίων της Αττικής και στα κεντρικότερα σημεία της χώρας, το ΚΚΕ, με μια δυναμική, ταυτόχρονη κίνηση, χτες το απόγευμα άνοιξε συνολικά 17 σταθμούς διοδίων, καταργώντας στην πράξη ένα δυσβάσταχτο χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Σε Αφίδνες, Σχηματάρι, Μεταμόρφωση, Ελευσίνα και Κατεχάκη στην Αττική. Μάλγαρα και Λεπτοκαρυά στη Θεσσαλονίκη, ζεύξεις Ρίου - Αντιρρίου και Ακτιου - Πρέβεζας, Σπαθοβούνι, Κιάτο, Ισθμός, Νεστάνη και Ρίο στην Πελοπόννησο. Τέμπη, Μοσχοχώρι και Πελασγία σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα. Μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, σε όλη την Ελλάδα, έκαναν πράξη το σύνθημα: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια»...

Διόδια, που οι εργαζόμενοι τα έχουν χρυσοπληρώσει δύο και τρεις φορές, τόσο μέσω της φορολογίας όσο και μέσω του αντιτίμου στους σταθμούς. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ, με σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησαν τους οδικούς άξονες και την εκμετάλλευση των διοδίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Και, φυσικά, από κοινού και πάλι, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, απέρριψαν σχετική πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας από τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, μαζί και των διοδίων, στις 25 Ιούνη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν βουλευτές του ΚΚΕ αποδεικνύοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δίπλα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στις Αφίδνες

ΑΦΙΔΝΕΣ
ΑΦΙΔΝΕΣ
Η ώρα είναι λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φτάνουν στα διόδια των Αφιδνών. Κόκκινες σημαίες πλημμυρίζουν το χώρο και αμέσως, δύο μεγάλα πανό ξεδιπλώνονται μπροστά από τα διόδια: «Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια - ΚΚΕ». Απ' τα μεγάφωνα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, καλούν τους οδηγούς: «Από τώρα τα αμάξια περνάνε ελεύθερα. Το ΚΚΕ, πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στους σταθμούς διοδίων της Αττικής και της Ελλάδας. Ζητάμε να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι των διοδίων. Απαιτούμε ελεύθερους δρόμους για όλους τους εργαζόμενους».

Αμέσως τα πρώτα αυτοκίνητα αρχίζουν να περνούν ελεύθερα, χωρίς να πληρώνουν διόδια. Οι εργαζόμενοι, δείχνουν την καθολική τους συμφωνία: Αλλοι κορνάροντας παρατεταμένα κι άλλοι σταματώντας και λέγοντας λίγες κουβέντες με τους συγκεντρωμένους. Τα φυλλάδια του Κόμματος, έγιναν, κυριολεκτικά, ανάρπαστα. «Είναι ωραία να μην πληρώνουμε», είπε μια κοπέλα φεύγοντας και ένας άλλος, λέει: «Είναι κατάσταση αυτή; Και βέβαια τα διόδια πρέπει να είναι ανοιχτά».

Τα αυτοκίνητα περνούσαν από τα διόδια, χωρίς να πληρώνουν χαράτσι οι οδηγοί, μέχρι τις 9 το βράδυ...

Στο Σχηματάρι

Εκατοντάδες κομμουνιστές, βρέθηκαν στα διόδια του Σχηματαρίου. Με τις κόκκινες σημαίες στα χέρια ένωσαν τη φωνή τους με αυτές των χιλιάδων οδηγών που ζητούσαν να «καταργηθούν τα διόδια τώρα». Για τρεις ώρες περίπου, η διέλευση των οδηγών ήταν ελεύθερη. Η απάντηση των ταξιδιωτών ήταν ένα χαμόγελο, ένα κορνάρισμα και σε άλλες περιπτώσεις μία σφιγμένη γροθιά έξω από το παράθυρο. Ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ που βρέθηκε στο σημείο, δήλωσε: «Καλούμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν την κατάργηση όλων των διοδίων στους οδικούς άξονες της χώρας μας, οι δρόμοι, τα δημόσια έργα, οι υποδομές να αποτελούν λαϊκή περιουσία, να διεκδικήσουν δικαιώματα που πραγματικά να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, κόντρα στις πολιτικές του κεφαλαίου και στις πολιτικές δυνάμεις που τις υπηρετούν».

Μεταμόρφωση - Κατεχάκη - Ελευσίνα

ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ
Δύο λεπτά μετά τις έξι, μέλη και στελέχη των Αχτίδων Βόρειας και Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, «άνοιξαν» τα διόδια στην Αττική Οδό, στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Οι διερχόμενοι οδηγοί, δέχτηκαν με ικανοποίηση την πρωτοβουλία αυτή και στους σύντομους διαλόγους που ακολούθησαν με αρκετούς από αυτούς, εκφράστηκε η διάθεση πως τα διόδια και μια σειρά άλλα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να καταργηθούν. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Πολλοί οδηγοί στην Κατεχάκη ζητούσαν τη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ, πριν τους τη δώσουν οι κομμουνιστές. Για τρεις ώρες στην Κατεχάκη δεν υπήρχαν μπάρες και αντίτιμο για τη διέλευση, αλλά κόκκινες σημαίες και δύο πανό που έγραφαν «Να καταργηθούν όλα τα διόδια». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και η βουλευτής του Κόμματος, Εύα Μελά.

Οι μπάρες στα διόδια της Ελευσίνας άνοιξαν από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τα πανό που είχαν τοποθετηθεί στις πλάγιες εισόδους των διοδίων, ενημέρωναν τους οδηγούς για την άμεση κατάργηση των διοδίων. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννης Πρωτούλης.


ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ