Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Συγκέντρωση ενάντια στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων

Η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ» προχωρά στην κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στη Θήβα. Κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ

Συγκέντρωση διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούλη, η Κομματική Οργάνωση Θήβας του ΚΚΕ, στην κεντρική πλατεία της πόλης, με θέμα την προωθούμενη κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή από ιδιωτική εταιρεία.

Σε μια περιοχή επιβαρυμένη με εξασθενές χρώμιο, με βαρέα μέταλλα κλπ. βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ακόμη έγκλημα με την επιχειρούμενη κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Οι ευθύνες είναι τεράστιες τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και για το ΠΑΣΟΚ, αφού ο δήμαρχος Θήβας και ο νομάρχης Βοιωτίας είναι αμφότεροι στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Τεράστιες, όμως, και οι ευθύνες των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων, που υμνούν την ΕΕ, η οποία απ' τη μια προωθεί τις «πράσινες» μπίζνες και απ' την άλλη ζητά την κατασκευή εργοστασίου καύσης.

Αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Συγκεκριμένα, η εταιρεία «ΗΛΕΚΤΩΡ», θυγατρική του «ΑΚΤΩΡ», προτίθεται να προχωρήσει στην κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων, όπως προκύπτει από την αίτησή της στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της Κομματικής Οργάνωσης Θήβας του ΚΚΕ, αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα του «Ρ» (6/6/2009 και 10/6/2009).

Εξέλιξη, που έρχεται στον αντίποδα των ισχυρισμών της εταιρείας που, με επιστολή στον «Ρ» (10/6/2009), ισχυρίζεται:

«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η εταιρεία μας δεν προτίθεται να κατασκευάσει μονάδα καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας, πολύ περισσότερο δεν προτίθεται να κατασκευάσει "Εργοστάσιο Καύσης Επικινδύνων Αποβλήτων". Αντίθετα η εταιρεία μας προτίθεται να δημιουργήσει μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης βιομάζας, δηλαδή υπολειμμάτων γεωργικής παραγωγής καθώς και επεξεργασμένων δευτερογενών καυσίμων υψηλής περιεκτικότητας (σε ποσοστό μεγαλύτερου του 80%)».

Και συνεχίζει: «Τα καύσιμα αυτά δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και είναι απαλλαγμένα από τους ρύπους και δεν παράγουν επιβαρυντικά για την υγεία προϊόντα. Ωστόσο, τα υλικά αυτά σήμερα καίγονται χωρίς κανένα μέτρο προστασίας στους αγρούς ή πετιούνται ανεξέλεγκτα σε χείμαρρους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, δημιουργώντας μαζί με άλλα υλικά τη μόλυνση των υπόγειων νερών και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής.

Η ενεργειακή αξιοποίηση των υλικών αυτών με την πιο σύγχρονη τεχνολογία:

  • Απαλλάσσει την περιοχή από τη μόλυνση.
  • Παράγει ανανεώσιμη ενέργεια.
  • Είναι μια συμπληρωματική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες της περιοχής.
  • Παρέχει νέες θέσεις εργασίας.
  • Μπορεί να δοθεί θερμότητα σε βιομηχανίες, κοινωφελείς εγκαταστάσεις και κατοικίες της περιοχής.

Εκτιμούμε την αντίθεσή σας στη μαζική καύση των απορριμμάτων. Ως μέθοδος διαχείρισης καταστρέφει πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν και παράγει ρύπους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν».

Τι συμβαίνει

Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι τελείως διαφορετική. Η μονάδα καύσης («ενεργειακής αξιοποίησης») βρίσκεται στη θέση Σέλτσι, εντός των ορίων του ΧΥΤΑ του Δήμου Θήβας. Σύμφωνα με την αίτηση της εταιρείας προς τη ΡΑΕ, θα τροφοδοτείται από τα παρακάτω απόβλητα:

  • RDF, δηλαδή, μείγμα χαρτιού, πλαστικού και υφασμάτων, που θα παράγεται από το εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Ανω Λιοσίων, σε μέγεθος 135.000 τόνοι κατ' έτος.
  • Χάρτινες και πλαστικές συσκευασίες και άλλα χαρτοπλαστικά υλικά από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην ΟΕΔΑ Φυλής, σε μέγεθος 22.500 τόνοι κατ' έτος.
  • Την αποξηραμένη λάσπη από την Ψυττάλεια, 64.000 τόνοι κατ' έτος.
  • Διάφορα γεωργικά υπολείμματα της Βοιωτίας, 20.000 τόνοι κατ' έτος.
  • Βιομηχανικά Οργανικά Υπολείμματα, 20.000 τόνοι κατ' έτος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για άγνωστα απόβλητα που από την ίδια την εταιρεία χαρακτηρίζονται στο φάκελό της στη ΡΑΕ ως «"προβληματικά" οργανικά υποπροϊόντα και υπολείμματα» που προέρχονται από «τις βιομηχανίες/βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στο Ν. Βοιωτίας (ΒΙ.ΠΕ. Οινοφύτων και ΒΙ.ΠΕ. Σχηματαρίου)». Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα, λοιπόν, μερικά από αυτά να είναι και επικίνδυνα.
  • Παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, σε μέγεθος 10.000 τόνοι κατ' έτος.

Συνολικά, λοιπόν, μιλάμε για 309.000 τόνους απορριμμάτων κατ' έτος. Μάλιστα, σε «μεσοπρόθεσμη βάση», η τροφοδοσία αναμένεται να ανέβει στους 780.000 τόνους κατ' έτος. Η επέκταση αυτή θα γίνει τροφοδοτούμενη από RDF και SRF (προϊόν βιοξήρανσης), από δύο νέες μονάδες που προγραμματίζονται για την Αττική.

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων, που ετοιμάζεται στην περιοχή, με τις ευλογίες, φυσικά, της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και εν γνώσει του ΠΑΣΟΚ, αφού δήμαρχος Θήβας και νομάρχης Βοιωτίας είναι αμφότεροι στελέχη του...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ