Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
«Οδύσσεια»... (1)

Τα ξημερώματα της Κυριακής, στον καταυλισμό των προσφύγων στην Πάτρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πάσης φύσεως, υπό το βλέμμα του Περιφερειάρχη Σπυρίδωνος Σπυρίδωνος (ΝΔ), του Νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του Δημάρχου Αντρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ) συνέλαβαν και εκδίωξαν όσους μετανάστες είχαν απομείνει. Τη σκυτάλη πήραν, στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και του Δήμου που με τις μπουλντόζες τους ισοπέδωσαν το χώρο. Λίγο αργότερα, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με τη φωτιά που προκλήθηκε από ...άγνωστους λόγους.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες που πέρασαν από τον καταυλισμό, είτε συνελήφθησαν, είτε προωθήθηκαν σε κέντρα - στρατόπεδα, είτε διέφυγαν και κρύφτηκαν, προκειμένου να γλιτώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα, για να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

*

Αυτό είναι το «στεγνό» ρεπορτάζ για τα όσα έγιναν την Κυριακή στην Πάτρα.

Η ζωή ξεκινά από δω και πέρα. Και η ιστορία για τη ζωή αυτών των ανθρώπων, λέει, ότι τα χρόνια που βρίσκονταν στην Πάτρα, αντιμετωπίζονταν σαν ποντίκια, τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο και από τις τοπικές αρχές. Οι χώροι στους οποίους διέμεναν τα τελευταία δώδεκα χρόνια δεν κάνουν ούτε για να σταβλίζονται ζώα. Λωρίδες από χαρτόνι και νάιλον αποτελούσαν τα «σπίτια» τους. Κοιμούνταν πάνω σε ξύλινες παλέτες, αντί για κουβέρτα τυλίγονταν με σακούλες απορριμμάτων, είχαν για μοναδικό σκέπαστρο μια κουρελού. Ούτε λόγος για πόσιμο νερό, για τουαλέτα, πολύ περισσότερο για ρεύμα. Εκεί που «κατοικούσαν» αρουραίοι, σαύρες και αράχνες, δημιουργήθηκε χώρος για ανθρώπους...

*

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ότι ισοπεδώθηκε ο καταυλισμός. Το θέμα είναι ότι ο τρόπος που ισοπεδώθηκε και ο λόγος για τον οποίο ισοπεδώθηκε είναι πολιτικό έργο της ίδιας βαρβαρότητας που τον δημιούργησε.

Δεν «εξαφάνισαν» τον καταυλισμό, για να περισώσουν τους ανθρώπους, για να τους στεγάσουν σε κέντρα φιλοξενίας, για να τους αποδώσουν τα απαραίτητα, τα αναγκαία και τα στοιχειώδη.

Η στρατιωτική τους επιχείρηση είχε στόχο να «εξαφανίσει» τους ίδιους τους ανθρώπους και όχι τον Καιάδα όπου τους είχαν ρίξει. Η «μηδενική ανοχή» τους δεν επιδείχτηκε απέναντι στην απανθρωπιά, είναι η απανθρωπιά τους που εκδηλώνεται με μεθόδους «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους ξεριζωμένους, στους ικέτες, στους πρόσφυγες.

*

Η πολιτική τους είναι μια ακόμα «Κίρκη» στην «Οδύσσεια» των οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Των ανθρώπων που μονίμως κινούνται σε ένα απέραντο «ναρκοπέδιο». Που ήρθαν για να γλιτώσουν από τα γιαταγάνια των «Ταλιμπάν» και τα οπλοπολυβόλα των ναρκεμπόρων. Που ήρθαν για να ξεφύγουν από την κόλαση που προκάλεσε η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν.

Πρόκειται για την εισβολή που τα κόμματα του κυρίου νομάρχη, του κυρίου περιφερειάρχη και του κυρίου δημάρχου δεν αρκέστηκαν να την χαιρετίσουν, αλλά φρόντισαν να στείλουν και τμήμα του ελληνικού στρατού για να συνδράμει το στρατό κατοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ