Κυριακή 12 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε φταίει το κακό το ριζικό τους

Η αντιδασική πολιτική που διαχρονικά υλοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφήνει τα σημάδια της ανεξίτηλα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Στη ζωή και το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής, στο δασικό πλούτο που απειλείται με νέα καταστροφή. Την ίδια ώρα προχωρούν τα σχέδια για την «ανάπτυξη του Γράμμου».

Εγκαταλείπεται η κτηνοτροφία και η γεωργία, αφού αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας των περιορισμών της ΚΑΠ αλλά και της αντιαγροτικής πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού, δεν μπορούν να βγάλουν εισόδημα. Στην Κοτύλη απέμειναν τρεις κτηνοτρόφοι, αφού στα δύο χρόνια που πέρασαν ακόμη δύο εγκατέλειψαν την κτηνοτροφία.

Αντίστοιχα δραματικό είναι το μέλλον και για τους υλοτόμους της περιοχής. Οι έμποροι δεν αγοράζουν την ξυλεία για να συμπιέσουν τις τιμές. Ετσι από 70 ευρώ το κυβικό που πουλούσαν πέρσι, φέτος πουλούν τα ξύλα 40 και 50 ευρώ το κυβικό. Οι υλοτόμοι καταφέρνουν ίσα ίσα να βγάλουν τα 100 ένσημα για να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δύο μήνες Ταμείο Ανεργίας.

«Βασική πηγή του κακού είναι η πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και για τα δάση και για την αγροτική οικονομία», λέει ο Γιάννης Παύλου, υλοτόμος και δημοτικός σύμβουλος Νεστορίου.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν τα σχέδια για την ανάπτυξη του Γράμμου μέσα από τη μετατροπή του σε Εθνικό Πάρκο και τη δημιουργία φορέα για τη διαχείρισή του. Στις 2 Αυγούστου προγραμματίζεται να γίνει σχετική σύσκεψη στην Αετομηλίτσα.

Οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι ανάπτυξη του Γράμμου στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, θα οδηγήσει στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής στα χέρια των λίγων που θέλουν να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες δυνατότητες του Γράμμου, θα σημάνει τη μετατροπή του σε εμπόρευμα και κέρδη. Η επέλαση του κεφαλαίου στο Γράμμο, είναι σίγουρο ότι θα συνοδευτεί με εκτεταμένες καταστροφές του περιβάλλοντος, με καταστροφή των βοσκοτόπων και ξερίζωμα όλων όσων ζουν και απασχολούνται σε διαφόρους τομείς και κυρίως των μικρών οικογενειακών τουριστικών επιχειρήσεων.

Αυτή την ανάπτυξη εξυπηρετούν, κατά κύριο λόγο, τα έργα υποδομής και οι δρόμοι που γίνονται μέσα από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, από διάφορους ιδιώτες, η ένταξη στην τουριστική βιομηχανία ιστορικών θέσεων και μνημείων, όπως το νοσοκομείο του ΔΣΕ και η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (σπηλιά του Ζαχαριάδη). Επίσης, η τουριστική τόνωση της περιοχής με το Πάρκο «Εθνικής Συμφιλίωσης» για το οποίο δαπανήθηκαν περίπου 500.000 ευρώ και σήμερα τα ερείπια των κτιριακών υποδομών του στέκονται δίπλα σε αντικομουνιστικά μνημεία που στήθηκαν στην περιοχή.

Οι δρόμοι που κατασκευάζονται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πίνδος» για να διασυνδέσουν τους οικισμούς του Γράμμου, δε θα συμβάλλουν στην ουσιαστική δασοπροστασία και τη διαφύλαξη και ανάπτυξη της χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Πολύ περισσότερο, δε θα φέρουν ανάπτυξη για τους κατοίκους αν δεν συνοδεύονται από μέτρα που θα συμβάλλουν παράλληλα και ταυτόχρονα: Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.). Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.

Γι' αυτό είναι ανάγκη, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο λαός και οι φορείς του να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επερώτηση για τη μαζική υλοτομία στον Εβρο(2022-09-08 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την παράδοση του Κίσαβου σε επιχειρηματικό όμιλο(2010-08-05 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-12-24 00:00:00.0)
Τα δάση, λαϊκή περιουσία(2007-06-02 00:00:00.0)
Ως πότε θα αναβιώνει η δικτατορία στη Χαλκιδική;(1997-12-04 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό(1997-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ