Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ»
Νέα θεσμικά μέτρα υπέρ των ενεργειακών εταιρειών

Προβλέπει εγκατάσταση νέων μετρητών, «Πράσινο Ταμείο» για χρηματοδοτήσεις ιδιωτικών έργων και νέες ενεργειακές υπηρεσίες

Με πρόσχημα την «εξοικονόμηση» ενέργειας και υπό το άγχος της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις Οδηγίες της ΕΕ, η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή ακόμη ένα νομοσχέδιο που προετοιμάζει το έδαφος για την εποχή της πανάκριβης ενέργειας και της παντοδυναμίας των ιδιωτικών εταιρειών στη διαχείρισή της. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι μία από τις κύριες διατάξεις του νομοσχεδίου, που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αφορά τους νέους μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι μπορεί από τη μια να προσφέρουν πλήθος τεχνικών στοιχείων, «ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να ρυθμίζουν την κατανάλωση σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες», όπως είπε ο υπουργός, από την άλλη, όμως, είναι και τα άκρως απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να υλοποιήσουν σύνθετες τιμολογήσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους, όπου η κάθε μία θα επιδίδεται σε χρεώσεις ανάλογα με τις ειδικές «ανάγκες» κάθε νοικοκυριού. Ταυτόχρονα, οι νέοι μετρητές είναι το απαραίτητο εργαλείο υπερχρέωσης των νοικοκυριών, τα οποία θα υφίστανται βαριές «ποινές» - ως κίνητρο «εξοικονόμησης» ενέργειας - εάν ξεπερνούν μια ορισμένη κατανάλωση, μια ορισμένη ώρα της μέρας κλπ. Σε κάθε περίπτωση, η «εξοικονόμηση» μεταφράζεται σε δεδομένα οφέλη σε σχέση με τη μείωση του κόστους των ενεργειακών εισαγωγών και τη μείωση των απαιτούμενων έργων από τις εταιρείες, αλλά και σε δεδομένες επιβαρύνσεις για τους ...«σπάταλους» καταναλωτές.

Οι νέοι μετρητές θα μπαίνουν αρχικά - με επιβάρυνση των καταναλωτών σε «ανταγωνιστικές τιμές» - στις νέες συνδέσεις, καθώς και σε κατοικίες που θα υφίστανται μεγάλης έκτασης ανακαίνιση. Η εγκατάστασή τους θα απαλλάξει τη ΔΕΗ και όποια άλλη εταιρεία από το κόστος της μέτρησης, καθώς θα είναι ηλεκτρονική η παρακολούθηση της κατανάλωσης και θα παρέχει τη δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης του Δικτύου, εντοπισμού των αναγκών ενίσχυσης της υφιστάμενης υποδομής και εντοπισμού ακόμη και ανά λεπτό της ώρας, της κατανάλωσης κάθε νοικοκυριού και επαγγελματικής εγκατάστασης. Η ΔΕΗ θα υπαχθεί και σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για 60.000 μετρητές. Ο ρυθμός αντικατάστασης των παλιών μετρητών με αυτά τα δεδομένα προβλέπεται τόσο αργός που ακυρώνει στην πράξη τη σκοπιμότητα της αντικατάστασής τους, οπότε είναι σίγουρο ότι θα ακολουθήσουν στο μέλλον και άλλες ρυθμίσεις για την υποχρεωτική αντικατάσταση των μετρητών με επιβάρυνση των καταναλωτών.

Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2006/32 της ΕΕ και εντάσσεται στον «εθνικό στόχο» εξοικονόμησης ενέργειας κατά 9% έως το 2016! Αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι και προβλέπει επίσης:

  • Προσαρμογή του δημόσιου τομέα στις «ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης». Ο μη αποδοτικός ενεργειακά εξοπλισμός θα αντικατασταθεί. Προμήθεια εξοπλισμού που δε θα συνάδει με τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών προτύπων δε θα θεωρούνται δημόσια δαπάνη και δε θα εγκρίνονται ή δικαιολογούνται!
  • Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής θα παρέχουν «ολοκληρωμένες ενεργειακές υπηρεσίες» σε «ανταγωνιστικές τιμές».
  • Ενεργειακοί επιθεωρητές θα διεξάγουν ελέγχους στα κτίρια για «συμβουλές» προς τους καταναλωτές.
  • Δημιουργείται «Πράσινο Ταμείο», για να επιδοτεί ή να εξασφαλίζει χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας. Θα χρηματοδοτείται από κοινοτικά προγράμματα και μέρος των εσόδων από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων.
  • Ικανοποιείται το αίτημα των εταιρειών που ασχολούνται με τα ενεργειακά έργα «χρηματοδότησης από τρίτους» (ΧΑΤ) για τη δημιουργία της σχετικής αγοράς. Μια τέτοια εταιρεία θα χρηματοδοτεί η ίδια ή θα βρίσκει τραπεζική χρηματοδότηση για έργα σε οικίες ή επιχειρήσεις που θα μειώνουν την κατανάλωση. Θα αμείβονται με το κέρδος του καταναλωτή μέχρι την απόσβεση. Ενδιαφέρει μάλλον επαγγελματικούς χώρους οι ιδιοκτήτες των οποίων θα πρέπει να περιμένουν χρόνια για να δουν λεφτά στην τσέπη τους, με την έννοια της μείωσης της οικονομικής επιβάρυνσης της κατανάλωσης.
  • Το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ, για «αυτοτέλεια» και «ευελιξία». Θα ενισχυθεί με 20 θέσεις ειδικών επιστημόνων που θα προέλθουν κατά βάση από τα ΕΛΠΕ, στα οποία... περισσεύουν μερικά παλιά στελέχη της ΔΕΠ. Οι ενεργειακές επιχειρήσεις θα καταβάλουν ετήσια εισφορά για τη χρηματοδότησή του.
  • Θεσμοθετείται η εξαίρεση νέων οικοδομών από την υποχρέωση εγκατάστασης δικτύου αερίων καυσίμων εάν αποδεδειγμένα κάνουν χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά). Πρέπει να επισημανθεί ότι πρόσφατα, ο αμερικανικός κολοσσός «DuPont» παρουσίασε «λύσεις» ενσωμάτωσης φωτοβολταϊκών ως δομικών στοιχείων, επισημαίνοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να θεσπιστούν κίνητρα για κατασκευαστικές εταιρείες και καταναλωτές.
  • Δημιουργείται διυπουργική επιτροπή για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών και Ανάπτυξης.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα δωράκια στους ομίλους της Ενέργειας την ώρα που τα νοικοκυριά αγωνιούν(2022-10-21 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση το 2ο «εθνικό σχέδιο»(2011-09-22 00:00:00.0)
Παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» με επιβαρύνσεις διαρκείας(2011-04-21 00:00:00.0)
«Απάτη» οι συσκευές «μείωσης κατανάλωσης ρεύματος»(2010-09-25 00:00:00.0)
Με κυρώσεις προειδοποιεί η Κομισιόν(2007-10-26 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών για τις διακοπές(2000-07-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ