Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωή - εμπόρευμα

Χτες, κηδεύτηκε ο λεγόμενος «βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον, που πέθανε στις 25 Ιούνη σε ηλικία 50 χρόνων, γεμάτος ουλές, χωρίς μαλλιά, σάπιος από τα φάρμακα, ένα αληθινό «ζόμπι». Ταυτόχρονα, διοργανώθηκε «αποχαιρετιστήρια γιορτή» στο Λος Ατζελες για τα πλήθη των θαυμαστών που παραληρούσαν και πλήρωσαν στη μαύρη αγορά τεράστια ποσά για ένα εισιτήριο. Το «φαινόμενο Τζάκσον» ακροβατούσε μεταξύ της τεράστιας επιτυχίας με υπερκέρδη για τη βιομηχανία του θεάματος και της απόλυτης αυτοκαταστροφής και παρανοϊκής συμπεριφοράς, που έφτασε και στις κατηγορίες για παιδεραστία.

Ο ταλαντούχος πιτσιρικάς, που δε γνώρισε παιδική ζωή, καθώς από έξι χρόνων έπρεπε να εργάζεται σκληρά ως μέλος του οικογενειακού συγκροτήματος «The Jackson 5», έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης του σκληρού πατέρα του, που - όπως ο ίδιος ο Μ. Τζάκσον έλεγε - ήταν απίστευτα βάναυσος με τα παιδιά του και τον χτυπούσε ανελέητα. Το ταλέντο και η ζωή του έγιναν εμπορεύσιμο προϊόν της αμερικάνικης μουσικής βιομηχανίας και του σταρ σίστεμ, που τον δημιούργησε, αλλά και τον οδήγησε σε παρανοϊκές συμπεριφορές, όντας με τεράστια ψυχολογικά κενά. Μπορεί η περίπτωση του Τζάκσον, που υπέβαλε τον εαυτό του ακόμη και στη φριχτή δοκιμασία μεταβολής του μαύρου χρώματός του σε λευκό και στις δεκάδες πλαστικές επεμβάσεις, να είναι ακραία, αλλά είναι, ταυτόχρονα, γέννημα - θρέμμα ενός συστήματος, που κατασπαράζει τα πάντα και που κάποιους τους οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Σ' αυτό το σύστημα, ακόμα και ο θάνατος αξιοποιείται για μεγαλύτερα κέρδη. Οι μετά θάνατον πωλήσεις των άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον ξεπέρασαν ακόμα κι αυτές του Ελβις Πρίσλεϊ μετά το θάνατό του. Ακόμα και μετά θάνατον, ο «βασιλιάς της ποπ» πουλάει... Το «άλογο», αν και νεκρό, συνεχίζει τη χρυσοφόρα «κούρσα» του. Ταυτόχρονα ο «μύθος του Τζάκσον», η υπερπροβολή του από τα ΜΜΕ που ελέγχουν οι κεφαλαιοκράτες συνδεδεμένοι με τη βιομηχανία χειραγώγησης, θα εξακολουθήσει να προβάλλεται. Γιατί το εκμεταλλευτικό σύστημα ζει από την παρακμή και την σαπίλα του. Καιρός να το καταλάβουν αυτό, αυτοί που ακόμα χειραγωγούνται...


Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ