Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρες σκωπτικές κωμωδίες

«Η κόρη του παντοπώλου»
«Η κόρη του παντοπώλου»
Ο θίασος «Τέττιγες» παρουσιάζει, αύριο, στο θέατρο «Πέτρα» μια παράσταση αποτελούμενη από τρεις μονόπρακτες κωμωδίες: «Η κόρη του παντοπώλου» του Αγγελου Βλάχου, «Ζητείται Υπηρέτης» του Μπάμπη Αννινου και «Το γεύμα του Παπή» του Ηλία Καπετανάκη. Τα έργα γραμμένα στα τέλη του 19ου αιώνα μέσα από τη σάτιρα φέρνουν τον θεατή του σήμερα πιο κοντά στην κοινωνική κατάσταση του τότε, σε μια εποχή μεταβατική τόσο γλωσσικά όσο και συνολικότερα.

Στην «Κόρη του παντοπώλου» ο Αγγελος Βλάχος παρακολουθεί σκωπτικά μια οικογένεια μικροαστών και δεν διστάζει, μέσω των ηρώων, να υπονομεύσει τη δομή των σχέσεων που αναπτύσσονται πίσω απ' την κλειστή πόρτα του ελληνικού σπιτιού. Το «Ζητείται υπηρέτης» του Μπάμπη Αννινου θεωρείται από τα σπουδαία έργα της εποχής, καθώς με γλυκόπικρο χιούμορ και έξυπνα γλωσσικά παιχνίδια ξεφεύγει απ' την κωμωδία ηθών και κλείνει το μάτι στον υποψιασμένο θεατή, μιλώντας για την αναξιοκρατία, το ρουσφέτι και την ασυδοσία του κρατικού μηχανισμού. «Το γεύμα του Παπή» ανήκει στις κωμωδίες χαρακτήρων. Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός, σκηνικά: Τόλης Πολυχρονιάδης, κοστούμια: Ολγα Δημολιάτη, μουσική: Χρήστος Λεοντής, κίνηση: Τάσος Καραχάλιος. Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Πάνος Ξενάκης, Κωνσταντίνα Κούτσιου, Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Τζουβάρας, Γιώργος Σώχος, Βάσω Σοφούρη.

Ακολουθούν παραστάσεις στην Ικαρία, τον Αύγουστο: 7/8 Αγιος Κήρυκος (Δημοτικό Κηποθέατρο). 8/8 στον Εύδηλο (νέο σχολικό συγκρότημα). 9/8 Χριστός Ραχών.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org