Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Δυναμώνει η λαϊκή αντίσταση

Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τεγκουσιγκάλμπα
Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τεγκουσιγκάλμπα
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μέρα τη μέρα, ώρα και την ώρα το πραξικοπηματικό καθεστώς δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο. Οι αρχικές ψευδεπίγραφες δικαιολογίες έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων όπως και η απεγνωσμένη προσπάθεια νομιμοφάνειας... Μέρα τη μέρα όμως, το λαϊκό κίνημα που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε δυναμικά σε αυτή την στρατιωτική επιβολή, δυναμώνει την αντίστασή του, ενώ δυναμώνει και η αλληλεγγύη των λαών καθώς διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Βενεζουέλα, στη Νικαράγουα, στο Εκουαδόρ, στη Βολιβία, στην Αργεντινή.

Το Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης, που συστάθηκε από πληθώρα συνδικαλιστικών, αγροτικών και κοινωνικών οργανώσεων καλεί τους εργαζόμενους καθημερινά στους δρόμους συνεχίζοντας τη γενική απεργία. Ελάχιστες πληροφορίες υπάρχουν, αφού έχει διακοπεί η ροή των ειδήσεων όλων των ΜΜΕ, ωστόσο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Σαν Πέδρο Σούλα τα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις με το στρατό και τη αστυνομία έχουν επεκταθεί. Χιλιάδες βρίσκονται καθ' οδόν για την πρωτεύουσα από πολλές πόλεις, παρά το γεγονός ότι ο στρατός και η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους με μπλόκα. Στόχος τους είναι να φτάσουν στην πρωτεύουσα που χτες αναμένονταν μεγάλες συγκεντρώσεις καθώς ήταν η ημέρα που αρχικά είχε ανακοινώσει ότι θα επιστρέψει ο Μανουέλ Σελάγια.

Αντιλαϊκά μέτρα από τη χούντα

Οι διαδηλώσεις πάντως θα πραγματοποιηθούν παρά το γεγονός ότι μετά την επιβολή απαγόρευση κυκλοφορίας, που επέκτεινε μάλιστα τουλάχιστον έως το τέλος της βδομάδας, προχώρησε και στην «προσωρινή», όπως ανακοίνωσε, αναστολή των Συνταγματικών ελευθεριών. Αναστέλλονται πέντε βασικά άρθρα του Συντάγματος που αφορούν συνταγματικά δικαιώματα με βάση απόφαση του Κοινοβουλίου την οποία συνυπέγραψαν 4 από τα 5 κόμματα του, με εξαίρεση το Κόμμα Δημοκρατικής Ενοποίησης (PUD). Πρόκειται για τα άρθρα 69, 71, 78, 79 και 81 που αφορούν το δικαίωμα της δημόσιας συνεύρεσης δηλαδή των διαδηλώσεων, το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το ατομικό και οικιακό άσυλο όσον αφορά την έρευνα, κατάσχεση και σύλληψη χωρίς την έκδοση εντάλματος, τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης, καθώς και τα εγγυημένα δικαιώματα της διαδικασίας σύλληψης και κράτησης. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι σύμβουλος του πραξικοπηματία Προέδρου Ρομπέρτο Μιτσελέτι είναι ο διαβόητος πρώην αξιωματικός της αστυνομίας, Μπίλι Φερνάντο Χόγια Αμέντολα που κατηγορείται για δεκάδες υποθέσεις δολοφονιών, βασανιστήρια και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τη δεκαετία του '80. Ο Μπίλι Χόγια θεωρείται ιδρυτής των ταγμάτων θανάτου, που εδρασαν ενάντια στο λαϊκό κίνημα και τους κομμουνιστές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το «Τελεσούρ», η κυβέρνηση των ανδρεικέλων όχι μόνο απέρριψε το τελεσίγραφο των 72 ωρών που έδωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών για την επιστροφή του Προέδρου Μανουέλ Σελέγια αλλά και ο Γενικός Εισαγγελέας Λουίς Αλμπέρτο Ρουμπί ζήτησε από την Ιντερπόλ να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψής του!

Οι κινήσεις αυτές των πραξικοπηματιών έχουν πολλαπλές αναγνώσεις. Ενδεχομένως υπάρχει στήριξη εκ μέρους της Ουάσιγκτον, που παρά τη δημόσια καταδίκη του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι υπόλοιπες δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων είναι αντιφατικές. Η αμερικανική κυβέρνηση συνολικά έχει καταδείξει το λιγότερο ολιγωρία στο να δηλώσει αυτό που όλος ο πλανήτης αναγνωρίζει, ότι είναι δηλαδή πραξικόπημα. Εάν το δηλώσει θα σημάνει, βάσει της νομοθεσίας, αυτόματες κυρώσεις, όπως τη διακοπή παροχής βοήθειας. «Θα περιμένουμε μέχρις ότου ο ΓΓ του ΟΑΚ ολοκληρώσει τη διπλωματική του πρωτοβουλία και καταθέσει την έκθεσή του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 6 Ιουλίου, πριν εφαρμόσουμε οποιοδήποτε νέο μέτρο σχετικά με τη βοήθεια» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ανακοινώθηκε επίσης ότι διακόπτετε η στρατιωτική τους συνεργασία με την Τεγκουσιγκάλπα.

Ενδεχομένως, αποτελούν μέρος των παζαριών που κάνουν. Εντούτοις, βασικός στόχος τους, καθώς φαίνεται, δεν είναι άλλος από το ίδιο το λαϊκό κίνημα που στήριξε τις προσπάθειες του Προέδρου Σελάγια να χαράξει νέα πολιτική, παρά το γεγονός ότι προερχόταν από ένα εκ των δύο βασικών συντηρητικών κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.

Τέλος, χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε πως όλοι οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν ανακληθεί από την Ονδούρα.

Την καταδίκη του πραξικοπήματος και την αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Ονδούρας, εκφράζουν καθημερινά Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις τους. Χτες ανακοινώσεις εξέδωσαν το ΑΚΕΛ Κύπρου, η Οργάνωση Αλληλεγγύης με τους Λαούς Ασίας, Αφρικής, Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ