Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δυναμική είσοδος του γαλλικού κεφαλαίου

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δυναμική επιστροφή επιχειρεί το γαλλικό κεφάλαιο στο Ιράκ, ένα δρόμο που είχε χαράξει ο Γάλλος Πρόεδρος επισκεπτόμενος το Ιράκ στις αρχές Φλεβάρη. Χτες, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, επικεφαλής 30μελούς υπουργικής αλλά και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας όπου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων οι πρόεδροι του ενεργειακού γίγαντα «Total» και της ευρωπαϊκής εταιρείας αεροναυπηγικής και αμυντικών συστημάτων EADS, έφτασε στη Βαγδάτη, όπου είχε «εποικοδομητικότατες» συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι αλλά και τον Πρόεδρο Ταλαμπανί, στη Σουλεϊμανίγια της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

Οι δύο πλευρές, όπως έγινε γνωστό, υπέγραψαν σειρά εμπορικών και οικονομικών συμφωνιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αγορά οπλικών συστημάτων, ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών για την κατασκευή δρόμων και υδροδοτικών δικτύων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η ίδρυση ενός ταμείου, 10 εκατομμυρίων ευρώ, για εργασίες σχετικές με τις μεταφορές και τις αερομεταφορές, την ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου και το περιβάλλον. Ο Φιγιόν επιβεβαίωσε, επίσης, ότι το Παρίσι θ' ανοίξει «επιχειρηματική αποστολή» στο Ιράκ, και ότι δεσμεύεται να προωθήσει το αίτημα του Ιράκ για «αναβάθμιση της συνεργασίας με την ΕΕ και για συμμετοχή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».

Ωρες αργότερα, στη Βαγδάτη έφθανε, για πρώτη φορά, και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να επαναλάβει στους Μάλικι και Ταλαμπανί, ότι η Ουάσινγκτον θα επιμείνει στη σταδιακή απόσυρση των στρατευμάτων της με παράλληλη επίτευξη σαφών βημάτων προόδου στον τομέα της πολιτικής συμφιλίωσης. Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί, επίσης, και με την ηγεσία των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και του ιρακινού στρατού που ανέλαβε την ευθύνη των πόλεων, από χτες, και εκτιμά ότι «παράτα προβλήματα, η μετάβαση, προς το παρόν, είναι επιτυχής». Χτες, πάντως, δύο επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη με απολογισμό τρεις νεκρούς και 25 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ