Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Οξύνονται οι αντιθέσεις ενόψει της G8

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Τα μαχαίρια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ξαναβγήκαν από τα θηκάρια ενόψει της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) στις 8-10 Ιουλίου στη Λ' Ακουιλα στην Ιταλία, καθώς η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση σοβεί...

Πρώτη όλων η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ που κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Μπούντεσταγκ έκανε λόγο για υιοθέτηση στρατηγικών σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης και για μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δε θα επαναληφθεί η παρούσα κρίση. Η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως είναι εμφανές ότι το υπάρχον σχήμα της G-8 πρέπει να διευρυνθεί: «Η σύνοδος κορυφής της Λ' Ακουιλα θα καταστήσει σαφές ότι το υπάρχον σχήμα της G8 δεν είναι πλέον αρκετό».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απώλεια τουλάχιστον 467.000 θέσεων εργασίας, κατά πολύ υψηλότερη του αναμενόμενου, υπέστησαν οι ΗΠΑ - σχεδόν οι μισές στον τομέα των υπηρεσιών - με το ποσοστό ανεργίας να αγγίζει το 9,5% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της χώρας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο «Gannet», που εκδίδει 84 εφημερίδες, περίπου 850 περιοδικά και άλλα έντυπα και διαχειρίζεται 23 τηλεοπτικούς σταθμούς, ανακοίνωσε την περικοπή 1.400 θέσεων εργασίας στις τοπικές του εφημερίδες.

Ακόμα η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσαν ότι παραγράφονται χρέη της Αϊτής, συνολικού ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τη φτώχεια για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ