Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ...
Αγοράζουν 15 «Σούπερ Πούμα»

Στο κέντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οι προμήθειες στρατιωτικού εξοπλισμού

Διά περιφοράς - στα μέλη του ΚΥΣΕΑ - και κυριολεκτικά στα κρυφά η κυβέρνηση «έκλεισε» στις 25 του Ιούνη 15 γαλλικά ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες συναντήθηκαν στην Αθήνα η γαλλική και η ελληνική επιτροπή εξοπλισμών, προκειμένου να προωθήσουν την υλοποίηση της συμφωνίας Καραμανλή - Σαρκοζί για την αγορά από την Ελλάδα 6 γαλλικών φρεγατών, κόστους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η υπόθεση της «κρυφής» αγοράς των ελικοπτέρων αποκαλύφθηκε χτες, από τηλεγράφημα του πρακτορείου «Ρόιτερς», όπου γινόταν λόγος για πληροφορίες σχετικά με την αγορά. Λίγο αργότερα, το ίδιο πρακτορείο επανήλθε στο θέμα, λέγοντας ότι αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Αμυνας επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση αποφάσισε να αγοράσει 15 ελικόπτερα Super Puma έναντι 400 εκατ. ευρώ μετά από συζητήσεις με τη Γαλλία».

«Πληροφοριοδότης» του «Ρόιτερς», σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν επιχειρηματίας ανταγωνιστικού επιχειρηματικού ομίλου, που εμπλέκεται με εξοπλιστικά προγράμματα και τις προμήθειες που αυτά συνεπάγονται. Ο εν λόγω επιχειρηματίας, αλλά και η γερμανικών συμφερόντων πολυεθνική που εκπροσωπεί φέρεται να ζημιώνονται, προς στιγμήν, από την επιλογή της ελληνικής πλευράς, που τους αφήνει έξω από το μοίρασμα της πίτας.

Προφανώς, η όποια γαλλική υποστήριξη έχει το απτό οικονομικό της όφελος, όπως ενδεχόμενα η αγορά των ελικοπτέρων και των φρεγατών. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως πρόσφατα η γαλλική κυβέρνηση λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να ματαιώσει τη ναυπήγηση 6 φρεγατών για τις ανάγκες του γαλλικού ναυτικού.

Είναι ολοφάνερο ότι στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, η κάθε πλευρά εντείνει τις πιέσεις της για να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα. Προφανές είναι επίσης ότι Γερμανία και ΗΠΑ δε βλέπουν με καλό μάτι τις όποιες συμφωνίες και κυρίως το ζεστό χρήμα που κατευθύνεται προς γαλλικά εργοστάσια και με αυτή την έννοια είναι εύλογο ότι θα πιέσουν, με όποιον τρόπο έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να λάβουν και αυτοί το μερίδιο που θεωρούν ότι τους αναλογεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ