Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες για το Εδαφικό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για το Εδαφικό συνεχίστηκαν χτες οι συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία της πρώτης ανταλλαγής απόψεων, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν. Οι δύο ηγέτες, κατά τη συνάντησή τους, συζήτησαν επίσης την πρόοδο επί της συμφωνίας για διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη - Κόκκινα.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι εξετάσθηκε η φιλοσοφία των δύο πλευρών για το Εδαφικό, επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν προς το παρόν να μη δώσουν χάρτες, για να αποφευχθεί η σύγχυση, ενώ παράλληλα κάλεσε τον κόσμο «να είναι ψύχραιμος, να γνωρίζει, επαναλαμβάνω, ότι υπερασπιζόμαστε και αρχές και τα συμφέροντα, κατά τη δική μου εκτίμηση, και των δύο κοινοτήτων και να αναμένουμε στο ακουστικό. Δε θα μείνει τίποτε κρυφό στο κάτω κάτω».

Ψυχραιμία ζήτησε ο Δ. Χριστόφιας και όσον αφορά τις δηλώσεις που αναφέρουν ότι ο διεθνής παράγοντας επιχειρεί μια διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τρόπο που να ευνοηθεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν κάποιοι στο διεθνή χώρο που θα ήθελαν σώνει και καλά να προχωρήσει η Τουρκία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία και με ζημία στην Κύπρο. Εμείς δε θέλουμε να σταματήσει η Τουρκία, θέλουμε να προχωρήσει, αλλά υπό τις σωστές προϋποθέσεις, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και απέναντι στην ΕΕ».

Αναφερόμενος δε στις δηλώσεις της Σουηδικής Προεδρίας, υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «δεν κρύβει τη συμπάθειά του ο Καρλ Μπιλντ ή η σουηδική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Αυτό είναι γνωστό», προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, αρκεί να μη γίνεται εις βάρος της.

Την αναγκαιότητα ψυχραιμίας ώστε να αντιμετωπισθούν οι «όποιες μεθοδεύσεις από κάποιους, αν και εφόσον υπάρχουν σε σχέση με το Κυπριακό», υποστήριξε και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι «τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται με τον πανικό, αλλά με σωστούς χειρισμούς, σωστές αναλύσεις και παρεμβάσεις προς τις κατάλληλες κατευθύνσεις στις σωστές στιγμές», επαναλαμβάνοντας την εμπιστοσύνη του κόμματος στους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ