Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
«Μετασεισμοί» διαρκείας...

Παράλληλα με τις διαφωνίες ανάμεσα στις τάσεις εντός του ΣΥΝ, εντείνονται και οι διαφωνίες ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

Παρά την πρόβλεψη του Αλ. Αλαβάνου οι «μετασεισμοί» στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν τελειωμό. Μετά το «βέτο» του εκπροσώπου του ΣΥΝ στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στο κείμενο συμπερασμάτων για το εκλογικό αποτέλεσμα, που αν εγκρινόταν θα αποτελούσε και τη βάση της συζήτησης στην πανελλαδική σύσκεψη στις 18-19 του Ιούλη, έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση. Στελέχη από τις συνιστώσες επισημαίνουν πως πλέον «όλα είναι στον αέρα» και δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι «ο ΣΥΝ χάριν της επίτευξης μιας εύθραυστης και επίπλαστης ενότητας στο εσωτερικό του, τορπιλίζει την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ». Απ' την πλευρά του ΣΥΝ αναφέρουν πως δεν ήταν δυνατόν να συναινέσουν σε ένα κείμενο «διχαστικό» και «επικριτικό» για στελέχη του, ακόμα και για τον πρόεδρό του.

Πέντε ήταν τα σημεία με τα οποία ο ΣΥΝ διαφώνησε στο επίμαχο κείμενο.

Πρώτο, το σημείο όπου επικρίνονται οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» ως πριμοδοτούμενοι απ' την «αστική πολιτική»: «Προβολή και πριμοδότηση των Πρασίνων, ως ένας εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος και στους 2 πόλους του δικομματισμού».

Δεύτερο, η εκτίμηση ότι: «Η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ νοθευόταν από το αν και πόσο θα συνεργαστεί και πότε με το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ τραυματίστηκε στα μάτια της κοινωνίας από τις εσωτερικές διαμάχες πρώτα στον ΣΥΝ για τον καθορισμό του ευρωψηφοδελτίου και στη συνέχεια από τις διαμάχες και τις δηλώσεις που γίνονταν για το "παζάρι" μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η εικόνα της καρατόμησης του "καλύτερου" ευρωβουλευτή δουλεύτηκε τόσο από τα ΜΜΕ, όσο και από στελέχη του χώρου μας. Η τοποθέτηση στη δεύτερη θέση μιας "αντιευρωπαίας" συμπλήρωνε την εικόνα που ήθελαν να προβάλουν όσοι αμφισβητούσαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ».

Τρίτο, η αναφορά στη «δυαρχία»: «Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της "δυαρχίας". Δόθηκαν κάποιες λύσεις, αλλά όταν ένα τέτοιο πρόβλημα προκύπτει στην πιο καίρια στιγμή της εκλογικής μάχης παίζει αναμφισβήτητα το ρόλο του».

Τέταρτο, η κριτική στην πρόταση για συγκρότηση «τρίτου πόλου»: «Η προβολή την τελευταία εβδομάδα της γραμμής του "τρίτου πόλου" δεν μπόρεσε να αντιστρέψει την κατάσταση και ο τρόπος που διατυπώθηκε γέννησε κι άλλα προβλήματα αντί να λύσει τα υπαρκτά».

Πέμπτο, το σημείο όπου επικρίνονται οι «ανανεωτικοί» του ΣΥΝ: «Είναι δεδομένο ότι ένα τμήμα των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ έβαλλε ανοικτά ενάντια στην κοινή μας προσπάθεια. Συνοπτικά τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μετά τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω: "Η επί μακρόν αδυναμία διαμόρφωσης από τον ΣΥΝ ενός σταθερού και σαφούς πολιτικού σχεδίου, η αδικαιολόγητη αλαζονεία και αμετροέπεια στις περιόδους της δημοσκοπικής μας έκρηξης, η απομάκρυνσή μας από τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου, τα λάθη και οι παραλείψεις μας στην περίοδο του Δεκέμβρη και η εγκατάλειψη του αριστερού ευρωπαϊσμού και στην Ευρωδιακήρυξη και στο ευρωψηφοδέλτιό μας είναι βασικές αιτίες της σημερινής μεγάλης εκλογικής μας υποχώρησης". Αυτές οι εκτιμήσεις συνοδεύονται με ισχυρισμούς περί τέλους του ΣΥΡΙΖΑ, και ταυτόχρονη αμφισβήτηση όλων των θέσεων και διακηρύξεών του. Για όλους εμάς που αποτελούμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα της κριτικής είναι αναφαίρετο, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί καθολική υποχρέωση η πολιτική δέσμευση στις κοινές μας θέσεις».

Κατά τα λοιπά, στο κείμενο γίνεται αναφορά στα οργανωτικά και επίκληση της ανάγκης να βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τρόπους ώστε να «εξασφαλίζει ικανοποιητικούς όρους οργάνωσης και λειτουργίας σ' όλα τα επίπεδα» και επισημαίνεται πως στο πανελλαδικό σώμα «χρειάζεται να διατυπωθούν σκέψεις και κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα, υπενθυμίζεται η υποχρέωση εφαρμογής των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης που εκκρεμούν, όπως, «η ίδρυση ικανού Γραφείου Τύπου, η ανάπτυξη Κλαδικών Οργανώσεων, η ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ στις μικρότερες πόλεις και συνοικίες ή ακόμη η έκδοση περιοδικού».

Βέβαια, το κείμενο αυτό έχει «παγώσει» και δεν αποκλείεται στην πανελλαδική σύσκεψη να μην υπάρξει ενιαίο κείμενο, που να εκφράζει όλες τις συνιστώσες. Σε κάθε περίπτωση οι διεργασίες συνεχίζονται και στον ΣΥΝ, όπου καταβάλλονται προσπάθειες «πολιτικής συνεννόησης» όλων των τάσεων, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και το «βέτο» στο κείμενο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ