Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Κορυφαία προτεραιότητα» ο αγωγός του Μπακού

Διευρύνονται τα «παιχνίδια» με τους πετρελαϊκούς αγωγούς

Το «ευλογημένο» από την Ουάσιγκτον έργο του αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Τουρκία, την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία, χαρακτήρισε «κορυφαία προτεραιότητα», η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή η τοποθέτηση της Ελληνίδας υπουργού, προφανώς ικανοποιεί την αμερικανική κυβέρνηση και ενδεχομένως να περιγράφει... προσαρμογή των προτεραιοτήτων της Αθήνας, που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν σαφώς προσανατολισμένη στην ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, με την ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό νότιο δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου.

Οπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση με τον Αζέρο ομόλογό της «χρειάζεται να ενισχυθεί η συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Η ενέργεια, το εμπόριο, ο τουρισμός και ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι μόνο ορισμένοι από τους κλάδους στους οποίους αναδύονται ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές. Οι συμφωνίες που υπογράψαμε στις αρχές της χρονιάς είναι ένα σταθερό θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε. Ο TGI, ο αγωγός φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, πρόσθεση η υπουργός Εξωτερικών , είναι κορυφαία προτεραιότητα και για τις δύο χώρες μας. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα συμβολίζει τι μπορούμε να επιτύχουμε μέσω της συνεργασίας».

Ο Αζέρος υπουργός Εξωτερικών Ελμαρ Μαμαντιάροφ στις δηλώσεις του σημείωσε πως η Ελλάδα είναι ήδη πελάτης του Αζέρικου φυσικού αερίου και με κομψή διπλωματική γλώσσα μίλησε για τις μελλοντικές επιχειρηματικές προοπτικές. «Συμφωνήσαμε με την Ελλάδα, είπε ο Αζέρος υπουργός, να διευρύνουμε τις ποσότητες φυσικού αερίου που διοχετεύονται από το Αζερμπαϊτζάν στην ελληνική αγορά. Υπήρξε, συμπλήρωσε, μια ένδειξη ενός αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και υπάρχει επίσης κι ένα σημαντικό στοιχείο για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Κασπία, ιδίως από το Αζερμπαϊτζάν, προς τις ευρωπαϊκές αγορές». Με αυτές τις διατυπώσεις ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί, όπως σημείωναν Ελληνες διπλωμάτες να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των Αμερικανών (που πιέζουν για τη δημιουργία δρόμων μεταφοράς φυσικού αερίου, μη ελεγχόμενων από τη Ρωσία) και των Ρώσων (που επιδιώκουν το ακριβώς αντίθετο).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία για ρωσοτουρκικό κέντρο ελέγχου της εκεχειρίας(2020-12-02 00:00:00.0)
Βασικό πεδίο «συνεννόησης» τα σχέδια των μονοπωλίων της Ενέργειας(2017-09-15 00:00:00.0)
Εγκρίθηκαν τα σχέδια εγκατάστασης και διαδρομής(2016-01-14 00:00:00.0)
Τα λαϊκά συμφέροντα στις μυλόπετρες των μονοπωλίων(2013-05-26 00:00:00.0)
Σε Κίνα και Αζερμπαϊτζάν με μεγαλοεπιχειρηματίες(2013-05-15 00:00:00.0)
Επαφές για φυσικό αέριο(2002-04-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ