Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΑΣΕ
Καταγγελία της ανιστόρητης εξίσωσης σοσιαλισμού και φασισμού

Κοινή ανακοίνωση κομμουνιστών βουλευτών στην Ολομέλεια

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που πραγματοποιείται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το νέο αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα». Στόχος του ψηφίσματος είναι η ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού (του «σταλινισμού» και της «κομμουνιστικής δικτατορίας», όπως γράφει) και φασισμού, κάτω από την «ταμπέλα» του λεγόμενου ολοκληρωτισμού.

Οι κομμουνιστές μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ - ο Κώστας Αλυσσανδράκης (ΚΚΕ), ο Μισέλ Μπιγιού (Γαλλικό ΚΚ), η Σκεύη Κουκουμά - Κούτρα (ΑΚΕΛ), ο Βάτσλαβ Εξνερ (ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας) και ο Αλεσάνδρο Ρόσι (ΚΚ Σαν Μαρίνο), εξέδωσαν χτες την παρακάτω ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε έντονα το ψήφισμα "Για την Επανένωση της Διαιρεμένης Ευρώπης" που εγκρίθηκε από την "Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις" της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που, με πρόσχημα την καταπολέμηση του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.

Δεν είναι απλά μια καθαρή προσπάθεια ξαναγραψίματος της Ιστορίας, άρνησης της κυρίαρχης συμβολής της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα του ναζισμού. Επιδιώκει επίσης να παράσχει πολιτική νομιμοποίηση για ευρείας κλίμακας ποινικοποίηση ενάντια στην κομμουνιστική ιδεολογία, σε μεμονωμένους κομμουνιστές και κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία μπορεί να κατηγορηθούν ως "δομές και πρότυπα συμπεριφοράς που εξωραΐζουν το παρελθόν, που επιχειρούν την επιστροφή σ' αυτό ή προσπαθούν να το επεκτείνουν στο μέλλον", οπότε, θα πρέπει να διαλυθούν, σύμφωνα με την παράγραφο 14 του ψηφίσματος. Σημειώνουμε επίσης πως αυτό το ψήφισμα βρίσκεται σε αντίφαση με τις αρχές που αναφέρονται στην απόφαση για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, που έχει υιοθετηθεί από τη Γενική Επιτροπή των Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Συνέλευσής μας.

Επομένως, καταδικάζουμε έντονα το κυνήγι μαγισσών ενάντια στους κομμουνιστές και τα κομμουνιστικά κόμματα: Την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, των κομμουνιστικών κομμάτων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας, την ποινικοποίηση των κομμουνιστών, που ασκείται σε ορισμένες χώρες του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της οικοδέσποινας χώρας της φετινής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Τα παραπάνω αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα του δικαιώματος της πολιτικής έκφρασης και της πολιτικής δράσης. Αυτές οι ενέργειες συχνά συμβαδίζουν με επαίνους προς τους συνεργάτες των ναζί και μπορεί να φτάνουν και στη δημιουργία μνημείων για τους Ες Ες.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συντρόφους μας και διακηρύττουμε πως τέτοιες ενέργειες δε μας τρομάζουν, ούτε θα χαλιναγωγήσουν τη δράση μας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ